Potrivit unei cercetari derulate in randul a sute de mii de persoane din Marea Britanie, ale carei rezultate au fost prezentate la reuniunea anuala a Asociatiei Europene pentru Studierea Diabetului (EASD) din Stockholm, Suedia, persoanele cu diabet de tip 2 (T2D) au avut un risc mai mic de a dezvolta dementa atunci cand au avut un stil de viata sanatos.
Conform studiului, persoanele diagosticate cu diabet de tip 2 care au dus un stil de viata defectuos au fost considerabil mai predispuse sa sufere de dementa decat cele cu un stil de viata foarte bun si care nu au aceasta afectiune.
Insa stilul de viata sanatos a redus la jumatate riscul de dementa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2.
Este bine cunoscut faptul ca T2D si un stil de viata nesanatos cresc riscul de dementa. Cu toate acestea, nu era clar daca un stil de viata sanatos ar putea reduce riscul de dementa la cei cu T2D.
Jirapitcha Boonpor, doctorand la Universitatea din Glasgow si Dr. Carlos Celis-Morales, de la aceeasi uiversitate, au monitorizat alaturi de colegi peste 450.000 de participanti la studiul Biobank din Marea Britanie cu privire la instalarea dementei, intr-un efort de a afla mai multe.
Varsta medie a celor 445.364 de participanti (dintre care 54,6% au fost femei) a fost de 55,6 ani. Participantii la studiu au fost monitorizati o perioada medie de 9,1 ani, la inceputul careia niciunul dintre ei nu era diagnosticat cu dementa, iar 25.535 de persoane (24.735) au declarat la inceputul studiului ca au diabet de tip 2.
Participantii au raspuns la un chestionar legat de obiceiurile lor in ceea ce priveste timpul petrecut in fata televizorului, somnul suficient, exercitiile fizice, consumul de alcool, fumatul si consumul de carne procesata si rosie, fructe, legume si peste gras.
In functie de raspunsurile lor, ei au fost impartiti in trei categorii: cei mai sanatosi, cei destul de sanatosi si cei mai putin sanatosi.
Riscul de dementa a crescut in tandem cu T2D si cu un stil de viata nesanatos. De asemenea, persoanele cu diabet de tip 2 au avut o probabilitate cu 33% mai mare de dementa decat persoanele fara diabet.
Dementa a fost mult mai strans asociata cu un stil de viata nesanatos. Participantii cu stilul de viata cel mai putin sanatos au avut cu 65% mai multe sanse de a dezvolta dementa decat cei cu stilul de viata cel mai sanatos.
Un stil de viata sanatos pare sa scada riscul de dementa la persoanele cu T2D, potrivit cercetarilor.
Pacientii cu diabet care au avut cel mai sanatos stil de viata dintre cele trei categorii au avut un risc cu 45% mai mic de dementa decat pacientii cu diabet cu cel mai nesanatos stil de viata.
Autorii studiului au ajuns la concluzia ca un stil de viata sanatos poate reduce impactul diabetului de tip 2 asupra riscului de dementa.
Potrivit dr. Celis-Morales, respectarea recomandarilor actuale privind alimentatia, exercitiile si somnul este esentiala pentru o sanatate optima si poate fi de ajutor in ceea ce priveste reducerea incidentei dementei in randul diabeticilor.
“Am demonstrat ca respectarea recomandarilor privind stilul de viata sanatos scade in mod dramatic riscul crescut de dementa cu care se confrunta persoanele cu diabet” spune Boonpor, care atrage atentia ca, dat find ca nu exista inca un tratament cunoscut pentru dementa, preventia este cruciala.