O retea casnica protejata inseamna ca familia ta poate utiliza internetul mai sigur si beneficiind de mai multa confidentialitate.
Majoritatea gospodariilor au in prezent retele de device-uri conectate la internet, inclusiv computer, sisteme de gaming, televizoare, tablete, smartphone-uri si device-uri portabile care acceseaza retele wireless. Pentru a-ti proteja reteaua de domiciliu si familia, trebuie sa dispui de instrumentele adecvate si sa ai incredere ca membrii familiei tale pot folosi internetul mai sigur.
Primul pas este sa mentii o aparatura curata si sa te asiguri ca toate device-urile de pe care te poti conecta la internet au cele mai recente sisteme de operare, browsere web si softuri de securitate. Iar asta include si device-urile mobile care acceseaza reteaua ta wireless.
Securizeaza router-ul wireless
O retea wireless inseamna conectarea unui punct de acces online – un cablu sau a unui modem DSL – la un router wireless. O retea wireless este un mod convenabil de a permite mai multor device-uri sa se conecteze la internet din zone diferite ale casei. Cu toate acestea, daca nu iti securizezi routerul, vei fi expus riscului ca persoane neautorizate sa acceseze informatii din computerul tau, sa foloseasca internetul gratuit si chiar sa foloseasca reteaua ta pentru a comite infractiuni cibernetice.
Iata cateva moduri in care iti poti securiza routerul wireless:
Schimba numele routerului
ID-ul default, numitt SSID (service set identifier) sau ESSID (extended service set identifier) este alocat de catre producator. Schimba numele routerului tau cu un nume unic, si care nu va fi usor de ghicit de alte persoane.
Schimba parola presetata a routerului
Lasand parola default neschimbata vei permite accesul mult mai usor al hackerilor la reteaua ta. Iata de ce ar trebui sa schimbi parola cat mai curand posibil! O parola puternica este una care sa aiba cel putin 12 caractere. Concentreaza-te pe propozitii sau fraze pozitive la care iti place sa te gandesti sau care sunt usor de amintit (de exemplu “ascult muzica rock”); pe multe site-uri poti folosi chiar spatii.
Revizuieste optiunile de securitate
Cand setezi nivelul de securitate al routerului, alege un WPA 2 daca este disponibil sau WPA, pentru ca aceste niveluri sunt mai sigure decat optiunea WEP.
Creaza o parola pentru vizitatori
Unele routere permit vizitatorilor sa utilizeze retelele prin parole separate pentru vizitatori. Astfel, daca ai multi musafiri acasa, poate fi o idee buna sa stabilesti o retea pentru musafiri.
Foloseste un firewall
Firewall-urile te ajuta sa impiedici hackerii sa iti utilizeze device-ul pentru a obtine informatii personale fara permisiunea ta. Desi softul antivirus scaneaza emailurile si fisierele care intra in computere, un firewall este ca o garda, care sta la panda pentru a impiedica incercarile de a-ti accesa sistemul si pentru a bloca comunicarea cu surse pe care nu le accepti. Sistemul tau de operare si/sau softul de securitate vine probabil cu un firewall preinstalat, dar asigura-te ca activezi aceasta functie.
Stop. Gandeste. Conecteaza-te!
1. Mentine softul de securitate updatat
Detinerea celor mai noi softuri in materie de securitate, browsere web si sisteme de operare este cea mai buna aparare impotriva virusurilor, malware-urilor si altor amenintari din mediul online.
2. Protejeaza toate device-urile cu care te conectezi la internet
Alaturi de computere, si smartphone-urile si sistemele de gaming, precum si celelalte device-uri care au acces la internet au nevoie de protectie impotriva virusurilor si malware-urilor.
3. Plug&Scan
USB-urile si alte device-uri externe pot fi infectate cu virusi si malware. Foloseste softurile de securitate pentru a le scana.
4. Protejeaza-ti banii
Cand iti faci bankingul si cumparaturile online, verifica intotdeauna si asigura-te ca site-urile sunt securizate. Cauta adresele cu https://, care inseamna ca site-ul respectiv isi ia masuri extra de siguranta pentru a garanta ca informatiile tale sunt in siguranta. Http:// nu este o varianta sigura.
5. Solutii de backup
Protejeaza-ti lucrarile de valoare, muzica, imaginile si alte informatii digitale, facand copii electronice ale fisierelor importante si stocandu-le in siguranta.