Purtarea aparatului dentar clasic – la ce să te aștepți în această perioadă?

Purtarea unui aparat dentar vine la pachet cu o serie de schimbări nu doar la nivelul danturii, ci și în viața ta zi cu zi. Dacă ești informat încă de la bun început, te vei putea obișnui mult mai rapid cu aceste schimbări. Unele dintre ele îți vor fi explicate și de medicul ortodont care se va ocupa de tratament, altele te vor lua prin surprindere – nu uita însă că la final te vei bucura de un zâmbet perfect și de dinți mult mai sănătoși.

Iată ce ar trebui să știi dacă urmează să îți fie montat un aparat dentar în următoarea perioadă:

Disconfort și dureri ușoare

Imediat după montarea aparatului și după fiecare activare a aparatului, te poți confrunta cu disconfort sau chiar durere ușoară. Acestea sunt efecte normale, ce apar ca urmare a presiunii pe care aparatul o exercită asupra dinților. Dacă ai optat pentru servicii de ortodonție aici, la cisomedical.ro, poți fi sigur că medicii îți vor oferi sfaturi pentru ameliorarea disconfortului. Dacă nu poți suporta durerea, poți apela și la analgezice, dar doar la recomandarea medicului.

Modificări în vorbire

După montarea aparatului dentar s-ar putea să îți dai seama că nu mai poți articula anumite sunete sau că unele cuvinte le pronunți mai neobișnuit. Uneori, persoanele care poartă aparat dentar nici nu își dau seama de aceste modificări în vorbire, ci mai degrabă sunt semnalate de prieteni sau familie. Nu îți face griji, acest efect este temporar. Pe măsură ce te obișnuiești cu aparatul dentar, vei putea vorbi normal.

Curățarea dinților 

Rutina de igienă orală va deveni mult mai complexă, iar curățarea dinților va deveni mai dificilă. Aparatul dentar – și aici ne referim la aparatul dentar clasic, cu brackeți metalici sau din ceramică, creează niște spații în care resturile alimentare se pot acumula mult mai ușor. Asta înseamnă că va trebui să îți speli dinții cu mai multă atenție și grijă. Medicul ortodont îți va spune cum trebuie să îngrijești aparatul și îți va recomanda să folosești și periuțele interdentare pentru curățarea corectă a spațiilor dintre dinți.

Lista de alimente interzise

Despre lista cu alimente pe care ar fi bine să le eviți în perioada în care porți aparat dentar se vorbește mereu. Alimentele dure, crocante sau lipicioase ar trebui să se regăsească tot mai rar în dieta ta pentru că pot duce la deteriorarea aparatului și la dezlipirea brackeților. Vei vedea că astfel de alimente sunt și mai dificil de mâncat, iar pofta sau entuziasmul pentru ele îți va dispărea treptat.

Este important de menționat că aceste lucruri sunt valabile pentru un aparat dentar clasic. Există și variante de aparate dentare, cum sunt cele invizibile, care nu provoacă atât de multe schimbări. Spre exemplu, aparatul dentar Invisalign este sub formă de gutiere care pot fi date jos înainte de fiecare masă și curățate mult mai ușor decât aparatele dentare metalice. Nu ar trebui să îți faci prea multe probleme nici dacă medicul îți va recomanda aparatul dentar clasic – dacă știi din start la ce să te aștepți, vei trece mult mai ușor peste această perioadă. Nici nu îți vei da seama când a trecut timpul și ai ajuns în sfârșit la zâmbetul la care ai visat dintotdeauna.

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.