Protejarea terenului fertil in Noua Zeelanda: cultivatorii saluta noua legislatie

Guvernul Noii Zeelande a lansat la jumatatea lunii septembrie o Declaratie Nationala de Politica pentru Terenurile cu Productivitate Ridicata (NPS-HPL) ce va imbunatati protejarea celor mai productive terenuri din Noua Zeelanda, oferind atat siguranta aprovizionarii interne cu alimente cat si siguranta exporturilor principale.
“Declaratia Nationala de Politica va imbunatati semnificativ modul in care protejam solul cu o productivitate foarte mare de subdiviziunea, folosirea si dezvoltarea inadecvata” a spus ministrul neozeelandez al Mediului, David Parker.
„Trebuie sa avem case pentru cetatenii nostri, dar si hrana pentru acestia. Orasele noastre trebuie sa creasca, dar nu in detrimentul pamantului cel mai potrivit pentru a ne cultiva hrana” a explicat Parker, adaugand ca NPS-HPL va contribui la protejarea zonelor cele mai productive, astfel incat kiwii sa aiba in continuare acces la verdeturi si la alte alimente sanatoase.

Producatorii de legume si fructe din Noua Zeelanda considera ca noua politica de protejare a terenurilor fertile este un „triumf”, dar spun ca s-a lasat asteptata destul de mult.
Consiliile vor trebui acum sa inventarieze si sa gestioneze zonele cu sol fertil, protejand terenul care ar fi trebuit sa fie folosit pentru dezvoltari imobiliare.

Un cultivator de produse din Auckland este de parere ca noua politica ar fi trebuit implementata cu mult timp in urma si spune ca fermierii nu mai au loc sa isi cultive culturile.
Proprietarul Jivan Produce, Bharat Jivan, care locuieste in Pukekohe, atrage atentia ca dezvoltarile rezidentiale au capatat un ritm tot mai accelerat in ultimii 15 ani. “Pana la urma, daca nu protejam solul, vom ramane fara pamant pentru cultivarea legumelor pentru sezonul viitor”.
In mod similar, in Hawke’s Bay, managerul general al Yummy Apples, Paul Paynter a spus ca regiunea are unul dintre cele mai productive soluri din lume.
„De aceea, recoltele noastre sunt absolut fenomenale, iar terenul va produce hrana timp de mii de ani daca avem grija de el. Nimeni din Hawke’s Bay nu va muri de foame, pentru ca exista o multime de mancare” a spus Paynter.
“In ultimii 80 de ani, aproximativ 3400 de hectare au fost acoperite cu beton numai in Hastings” a declarat el pentru Morning Report, atragand atentia cu amaraciune ca “daca se duce, dus e!”.

Paynter a mai spus ca noua declaratie de politica poate parea usor confuza, „insa principiile pe care le-au pus in aplicare sunt foarte judicioase si functionale, oferind rezultate bune”.
Ministrul neozeelandez al Agriculturii si Comertului, Damien O’Connor, a declarat ca pamantul extrem de productiv ofera hrana neozeelandezilor, beneficii semnificative pentru comunitati in sfera economica si de ocupare a fortei de munca si sustine valoarea sectorului primar al Noii Zeelande. „Modificarile de astazi imbunatatesc protectia terenurilor noastre extrem de productive, oferind fermierilor, cultivatorilor si altor producatori de alimente certitudine in viitor si o mai mare securitate economica pentru toti neozeelandezii” explica el, adaugand ca “In ultimii 20 de ani, aproximativ 35.000 de hectare din terenul nostru foarte productiv au fost taiate pentru dezvoltare rezidentiala urbana sau rurala, in timp ce 170.000 de hectare din acest teren au fost transformate in lifestyle blocks”.

Damien O’Connor a atras atentia ca „odata ce terenul este folosit pentru constructii, nu mai poate fi folosit pentru a cultiva alimente si textile” si a spus ca guvernul actioneaza astfel in sensul protejarii celui mai fertil si versatil pamant, in special in principalele zone de productie alimentara din Noua Zeelanda, asa cum sunt Auckland, Waikato, Hawke’s Bay, Horowhenua si Canterbury.

Ce se intampla cu lifestle block-urile?

In ciuda noilor prevederi, solul fertil inca mai poate fi alocat locuintelor in anumite circumstante.
Ministrul neozeelandez al Mediului, David Parker, a declarat pentru Morning Report ca majoritatea consiliilor sunt in favoarea noii Declaratii de Politica.
Consiliile s-au confruntat cu presiuni din partea detinatorilor de proprietati pe sol fertil care doreau sa subdivizeze, iar multi dintre ei au fost receptivi la reglementari, a spus el.

Parker a mai spus ca proprietarilor de “lifestyle blocks” – mici ferme detinute ca hobby, nu ca afacere – care doresc sa subdivizeze li se poate permite sa faca asta, dar optiunile lor vor fi limitate, mai ales ca – asa cum arata O’Connor – majoritatea terenului s-a pierdut in favoarea lifestyle block-urilor; 170.000 de hectare in ultimii 20 si ceva de ani, iar 35.000 de hectare pentru o dezvoltare mai intensiva.
„In circumstante limitate, Consiliile vor putea in continuare sa aloce terenuri foarte productive pentru locuinte urbane, daca nu sunt disponibile terenuri mai putin productive sau daca pot fi indeplinite anumite teste” a spus David Parker.
“Conditiile pentru lifestyle block-uri vor fi acum foarte limitate, insa in zonele complet inconjurate de soluri fertile, daca nu au unde sa mearga, uneori trebuie sa subdivizeze” a explicat el.

Consiliile vor avea la dispozitie trei ani pentru a identifica terenul fertil din districtele lor, insa unele dintre ele au finalizat deja acest proces, pentru ca isi doresc cu adevarat aceste schimbari si le e greu sa reziste presiunii schimbarilor planurilor private, care incearca sa taie parti din sol.
Unii dintre detinatorii de proprietati rurale sustin ca au dreptul de a subdiviza terenul si de a-l transforma in teren rezidential. Ceea ce ar insemna ca daca ai detine o casa in oras, ai putea construi acolo o fabrica… Niciuna dintre acestea nu este o varianta corecta sau posibila.

Sursa: https://www.rnz.co.nz/news/political/475035/protecting-fertile-land-food-growers-celebrate-as-lifestyle-blocks-face-limitations

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.