Cafeaua este o băutură foarte populară. A fost demonizată pe nedrept în trecut, dar este de fapt foarte sănătoasă.
De fapt, cafeaua este o sursă majoră de antioxidanți în dieta occidentală. De asemenea, cei de la doarnatural.ro ne spun că anumite studiile arata ca cei care consuma cafea regulat au șanse mai mici sa intre in contact cu anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, cancerul sau sa aibă probleme digestive.
Dar ce efecte are cafeaua asupra propriului creier? Haideți să descoperim împreună câteva beneficii.
Ingrediente active din cafea
Cafeaua este o băutură incredibil de sănătoasă . Conține sute de compuși bioactivi care contribuie la beneficiile sale puternice pentru sănătate. Mulți dintre acești compuși sunt antioxidanți, care combate daunele cauzate de radicalii liberi din celulele tale. Iată cele mai importante ingrediente active ale cafelei:
- Cofeina: principalul ingredient activ în cafea, cofeina stimulează sistemul nervos central. Este cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din întreaga lume.
- Acizii clorogenici (CGA): Acești antioxidanți polifenoli pot fi de folos anumitor căi biologice, cum ar fi metabolismul zahărului din sânge și în tensiunea arterială ridicată, ambele fiind legate de riscul de declin mental legat de vârstă.
- Cafestol și kahweol: prezente în uleiul natural de cafea, cantități mari ale acestor compuși se găsesc în cafeaua nefiltrată. Pot fi bune pentru ficat și protejează împotriva cancerului, dar un aport mare poate crește colesterolul LDL.
- Trigonellina: Acest compus alcaloid este instabil la căldură mare și în timpul prăjirii formează acid nicotinic, cunoscut și sub numele de niacină (vitamina B3). Trigonellina poate ajuta și la prevenirea cariilor dentare prin inhibarea creșterii bacteriene .
Cu toate acestea, cantitățile acestor substanțe într-o ceașcă de cafea pot varia. Acestea depind de o serie de factori, inclusiv tipul de boabe de cafea, felul în care sunt prăjite boabele și cât de mult beți.
Cum afectează cafeaua creierul?
Cofeina acționează asupra sistemul nervos central în mai multe moduri. Cu toate acestea, se crede că efectele provin în principal din modul în care cofeina interacționează cu receptorii adenozinei.
Adenozina este un neurotransmițător în creier care promovează somnul. Neuronii din creierul tău au receptori specifici de care se poate atașa adenozina. Când se leagă de acei receptori, inhibă tendința neuronilor de a funcționa optim. Aceasta încetinește activitatea neurală. Adenozina se acumulează în mod normal în timpul zilei și în cele din urmă te face să te simți adormit când este timpul să te culci. Cofeina și adenozina au o structură moleculară similară. Deci, când cofeina este prezentă în creier, ea concurează cu adenozina pentru a se lega de aceiași receptori. Cofeina favorizează stimularea sistemului nervos central, făcându-vă să vă simțiți în alertă.
Modul în care cofeina poate stimula funcția creierului
Studiile au arătat despre cafeină că poate stimula funcția creierului pe termen scurt. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că împiedică adenozina să se lege de receptorii săi. Dar cofeina stimulează, de asemenea, sistemul nervos central prin promovarea eliberării altor neurotransmițători, inclusiv noradrenalină, dopamină și serotonină .
Cofeina poate îmbunătăți diverse aspecte ale funcției creierului, inclusiv
- Starea de spirit.
- Timp de reacție.
- Vigilenţă.
- Atenţie.
- Învăţare.
- Funcția mentală generală.
Acestea fiind spuse, este posibil să dezvolți o toleranță la cofeină în timp. Aceasta înseamnă că va trebui să consumi mai multă cafea decât înainte pentru a obține aceleași efecte.
Cafea și oboseală / oboseală
Motivul principal pentru care oamenii beau cafea este să se simtă mai energizați, așa că nu este de mirare că cercetările au arătat despre cafeină că poate suprima sentimentele de oboseală. Cu toate acestea, impulsul de energie durează doar o anumită perioadă de timp înainte de a începe să se estompeze. Atunci poate simți că ai nevoie de o altă ceașcă. Doar asigurați-vă că nu consumați cantități mari de cofeină la sfârșitul după-amiezii sau seara, deoarece vă poate perturba somnul noaptea. Dacă consumul de cafea reduce calitatea somnului, atunci va avea efectul opus și va afecta funcția creierului dvs. generală.
Cafeaua poate reduce riscul bolilor Alzheimer și al demenței
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență la nivel mondial. În general începe lent, dar devine mai severă în timp. Alzheimer cauzează pierderi de memorie, precum și probleme de gândire și comportament. În prezent nu există un remediu cunoscut. Interesant este că factorii legați de dietă pot afecta riscul de a dezvolta boala Alzheimer și alte forme de demență. Studiile observaționale au asociat un consum regulat și moderat de cafea cu un risc cu până la 65% mai mic de a avea Alzheimer. Cu toate acestea, efectele de protecție ale cafelei și cofeinei nu au fost confirmate prin studii randomizate controlate.
Unele persoane sunt sensibile la cofeină, în timp ce altele pot bea multe căni pe zi, fără efecte secundare. Acestea fiind spuse, cu siguranță, unii oameni trebuie să își limiteze aportul de cofeină, inclusiv copii, adolescenți și femei însărcinate.
Pentru persoanele care o tolerează, cafeaua poate oferi multe beneficii impresionante pentru creier.
Buna David,
Imi place cum scrii.