Cat de familiar iti este conceptul de dezvoltare personala? Este un aspect care te preocupa tot timpul si in care esti mereu implicat? Sau este un aspect la care nu te gandesti niciodata si pe care nici nu prea il intelegi? Fie ca faci parte din prima categorie, fie ca faci parte din a doua, sau esti undeva la mijloc, toate argumentele de mai jos te vor ajuta sa iti ridici nivelul de dezvoltare personala sau sa iti incepi calatoria de dezvoltare personala.
5 zone de dezvoltare personala
Daca ar fi sa gasim o explicatie pentru ce anume este dezvoltarea personala, ar trebui sa recunoastem in primul rand ca subiectul este unul foarte amplu. Dictionarul de afaceri defineste dezvoltarea personala ca fiind „Procesul de a auto-imbunatatire prin activitati precum aprofundarea skill-urilor pentru angajare, cresterea nivelului de constientizare si construirea averii”. Insa pentru majoritatea oamenilor, dezvoltarea personala poate insemna orice ii ajuta sa porneasca in calatoria descoperirii celei mai bune versiuni a lor.
Exista mai multe teme diferite in lumea dezvoltarii personale, insa toate par a se incadra in cinci mari categorii – mental, social, spiritual, emotional si fizic.
1. Mental
Primul dintre cele cinci domenii ale dezvoltarii personale se refera la dezvoltarea mentala. Poti participa la multe activitati de dezvoltare personala mentala: poate fi vorba despre niste cursuri, o carte noua pe care o citesti, vizionarea unui videoclip informativ pe YouTube care sa te ajute sa iti imbunatatesti abilitatile, etc. Alocand zilnic sau macar saptamanal un anumit interval de timp dezvoltarii mentale, vei putea observa o evolutie in cariera, o productivitate crescuta si multe alte beneficii.
2. Social
Aceasta categorie se refera la imbunatatirea comunicarii si, din pacate, este domeniul pe care il ignoram sau il omitem cel mai adesea. Cu toate acestea, dezvoltarea personala sociala este o activitate extrem de importanta.
Invatarea unei noi limbi, exersarea abilitatilor de a vorbi in public si asumarea angajamentului de a asculta mai activ sunt activitati care pot ajuta la dezvoltarea personala sociala.
Cand ai facut ultima data vreuna dintre aceste activitati? Daca a trecut ceva timp de atunci, incearca sa alegi cel putin o astfel de activitate si du-o la indeplinire saptamana aceasta!
3. Spiritual
Dezvoltarea personala spirituala poate avea o semnificatie diferita pentru fiecare persoana. Cel mai bun mod in care o putem descrie este “orice lucru care iti aduce liniste si te ajuta sa te conectezi la sinele tau adevarat”. Activitatile care se incadreaza in aceasta categorie pot merge de la petrecerea timpului in rugaciune si citirea Bibliei, pana la o plimbare in natura sau meditatie.
4. Emotional
Dezvoltarea personala emotionala poate fi… destul de emotionanta. Tocmai de aceea, e posibil sa incerci sa eviti aceste trairi. Nu este cel mai inteligent lucru pe care il poti face si nici macar nu este un comportament sanatos. Retinerea emotiilor si ascunderea lor nu le face decat sa iasa la suprafata mai tarziu, de doua ori mai puternice.
Cateva exemple pentru ceea ce poti face in acest sector sunt tinerea unui jurnal, urmarirea starii de spirit, discutiile cu un prieten sau chiar cu un psiholog.
5. Fizic
Dezvoltarea personala fizica inseamna mult mai mult decat exercitii fizice si atat. Inseamna ca va trebui sa iti evaluezi obiceiurile alimentare si pe cele legate de somn, astfel incat sa obtii o imagine completa a acestei categorii. Cateva exemple de activitati sunt antrenamentele, somnul de 7-9 ore in fiecare noapte, pregatirea meselor si mersul regulat la medic si la analize. Prin crearea unor obiceiuri mai sanatoase legate de sport, alimentatie si somn, vei ajunge la cea mai buna forma fizica a ta.
Cum integrezi dezvoltarea personala intr-o zi normala?
Acum, ca stii ce este dezvoltarea personala si ce cuprinde, urmatorul pas este sa intelegi cum ii poti face loc intr-o zi obisnuita a ta.
Vei regasi mai jos doua idei de modalitati prin care poti include evolutia personala in viata ta de zi cu zi, dar e bine sa stii ca exista multe altele. O idee buna este sa treci pe hartie toate activitatile la care te poti gandi pentru fiecare dintre categorii si apoi sa incerci sa vezi care dintre ele se pot incadra in ziua sau saptamana ta normala. Experimenteaza si distreaza-te!
Program saptamanal. Ar fi prea mult sa incerci sa lucrezi la toate cele cinci domenii ale dezvoltarii personale in aceeasi zi, astfel ca va fi mai bine sa le separi pe zile tematice. Iata un exemplu in acest sens:
Luni: Mental
Marti: Social
Miercuri: La alegere sau o combinatie de domenii
Joi: Emotional
Vineri: Fizic
Sambata: La alegere sau o combinatie de domenii
Duminica: Spiritual
Zi ocupata. Daca ai o zi deja plina si habar nu ai cum ai putea sa mai adaugi si dezvoltarea personala in agenda, incearca macar. Fiecare dintre cele de mai jos fie necesita un timp minim, fie poate fi realizat in timp ce faci altceva.
Mental. Asculta un podcast pe drum catre serviciu, de pilda. Poti alege ceva cu discutii scurte dar motivationale.
Social. In loc sa iesi singur in pauza de pranz, invita un coleg de serviciu sau un prieten sa mearga cu tine. In timp ce iei pranzul, poti exersa ascultarea activa.
Spiritual. Incepe-ti ziua cu o rugaciune scurta, sau cu cinci minute de meditatie, inainte de te pregati pentru serviciu.
Emotional. Incheie-ti ziua scriind in jurnal. In acest fel vei putea reflecta si la ziua pe care ai avut-o.
Fizic. Exista un mit foarte frecvent intalnit, conform caruia un antrenament eficient ar trebui sa dureze ore intregi. Nu e neparat asa si, desi uneori antrenamentele lungi pot fi benefice, ele sunt imposibil de facut atunci cand ai o zi plina. Nu sari complet peste antrenament din cauza aceasta. Incearca, in schimb, sa gasesti o rutina scurta de antrenament sau sa faci exercitii pe tot parcursul zilei.
21 de exemple de obiective de dezvoltare personala
Dezvoltarea personala in oricare dintre cele 5 domenii si chiar in toate in paralel se poate obtine mult mai usor invatand sa stabilesti obiective care sa te duca acolo unde iti doresti. Iata mai jos 21 de obiective de dezvoltare personala care ar trebui sa faca parte din planul tau de dezvoltare personala pe mai multe arii.
1. Imbratiseaza empatia. Empatia se refera la intelegerea obiectiva a unei perspective diferite, care, la randul sau, iti ofera foarte multe informatii asupra propriei perspective.
2. Ai incredere in tine. Studiile au aratat ca nu IQ-ul unei persoane este cea mai importanta componenta pentru succes. Exista trei factori care sunt considerati mult mai importanti decat inteligenta in determinarea succesului: increderea in sine, stabilirea obiectivelor si perseverenta. Iar respectul de sine al individului sau increderea in sine reprezinta, in esenta, ceea ce el crede despre sine. Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa inveti sa ai mai multa incredere in tine este ca exista o asociere puternica intre incredere si succes. Prin urmare, unul dintre obiectivele tale de auto-dezvoltare ar trebui sa fie in mod cert stimularea incredrerii in propria persoana.
3. Asculta activ. Ascultarea activa inseamna sa acorzi atentie si sa demonstrezi altora ca apreciezi in mod real opiniile lor si ceea ce au de spus. Alege ascultarea activa, intrebarea deschisa, ajuta-te de limbajul corpului si elimina orice factor perturbator care nu te lasa sa asculti.
4. Fa-ti din frica un prieten. Pentru a elimina frica, trebuie mai intai sa fii expus la aceasta stare, sa iti permiti sa iti fie teama si sa te expui la situatia care iti creaza teama. Cand te vei simti confortabil cu ambiguitatea si incertitudinea situatiei, poti incepe sa-ti croiesti drum prin teama, intr-o maniera calma si rationala.
5. Imbunatateste-ti limbajul corpului. Limbajul corpului tau nu este altceva decat comunicare non-verbala care include gesturile si miscarile pe care le proiectezi. Cercetarile au demonstrat ca limbajul corect al corpului te poate ajuta sa creezi o conexiune eficienta cu alte persoane si sa transmiti mai eficient mesajul pe care il ai de transmis. Limbajul corpului te ajuta sa iti promovezi hotararea, increderea si perseverenta. Mai mult chiar, anumite posturi ale corpului te pot ajuta sa iti imbunatatesti performanta.
6. Intelege-te cu ceilalti. Trebuie sa cauti intotdeauna mijloace prin care sa creezi relatii cu ceilalti. Retine, insa, ca trebuie sa fii sincer, iar obiectivul tau principal nu trebuie sa fie manipularea, ci mai degraba trebuie sa inveti caile prin care te poti intelege bine cu cei din jur.
7. Intelege-te cu tine insuti. A te intelege cu tine este practic un pas premergator intelegerii cu ceilalti. Trebuie sa inveti sa te apreciezi si sa iti accepti abilitatile, experienta, filozofiile, aspiratiile si limitele. Aceasta concentrare sanatoasa asupra ta va fi una inspirationala!
8. Nu mai amana. Intelege ca amanarea sau procrastinarea nu este o trasatura de caracter, ci mai degraba un obicei. Deoarece este un obicei, e 100% posibil sa te dezveti de el, la fel cum l-ai invatat. Efortul de a gestiona cat mai bine timpul este cel mai eficient mod de a evita amanarea prin toate mijloacele.
9. Trezeste-te devreme. Dezvolta-ti bunul obicei al trezitului devreme. Vechiul proverb care spune: „culcatul devreme si trezitul devreme fac un om sanatos, bogat si intelept” a aparut datorita beneficiilor multiple de care are parte o persoana care se trezeste devreme in mod regulat. Printre acestea se numara bucuria rasaritului, sportul facut dimineata devreme, capacitatea de a lucra la un proiect inainte ca ziua sa inceapa, doar pentru ca este important pentru tine, iar lista poate continua. In plus, studiile arata ca trezitul devreme te face mai fericit, mai sanatos si mai productiv decat trezitul la miezul zilei.
10. Devino mai proactiv. Intipareste-ti acest obicei al proactivitatii. Iata care sunt unele dintre trasaturile oamenilor proactivi:
- Se considera creatorii vietii lor.
- Nu se considera victime ale conditiilor externe.
- Nu le permit altora sa le hotarasca destinul.
- Isi asuma raspunderea pentru rezultatele obtinute.
11. Stapaneste arta rezolvarii confliectelor. Conflictul este o parte integranta a vietii, insa secretul consta in dezvoltarea abilitatilor de solutionare a conflictelor. Daca ai capacitatea de a rezolva conflictele in mod rational si de a solutiona disputele pe cale amiabila, cu siguranta vei avea parte de un plus de succes si fericire.
12. Lasa trecutul in urma. Unul dintre cele mai mari obstacole in calea evolutiei personale este sa te agati de trecut. Pentru a fi fericit in adevaratul sens al cuvantului, este foarte important sa fii in prezent. Cu alte cuvinte, elibereaza-te de fantomele trecutului si traieste in prezent.
13. Citeste mai mult si mai des. Nimic nu este mai puternic decat comoara cunoasterii, iar modalitatea prin care te poti imbogati este sa citesti cat mai mult. Cercetarile au dovedit ca dobandirea de noi cunostinte satisface setea de competenta a unei persoane, pentru ca in final sa o faca mai fericita. Fa-ti un obicei din a citi carti care te vor ajuta sa dobandesti noi abilitati si sa le slefuiesti pe cele existente.
14. Devino mai rezilient. Rezilienta este capacitatea innascuta de a depasi orice fel de adversitati. Este diferenta dintre a te simti neajutorat si a lua in piept problemele cu incredere si curaj. Trebuie sa inveti intotdeauna cum sa iti revii dupa orice fel de problema; numai asa vei deveni o persoana mai puternica.
15. Gestioneaza eficient stresul. Prea mult stres iti poate pune probleme, afectand nu numai sanatatea fizica, ci si pe cea mentala si emotionala. Trebuie sa stii cum sa gestionezi eficient stresul si chiar ai la indemana o multime de tehnici pentru a face asta. Tot ce trebuie sa iti mai dezvolti este disponibilitatea de a lupta impotriva stresului.
16. Ignora limitarile. Convingerile limitate iti blocheaza progresul, tinandu-te prins in zona ta de confort si impiedicandu-te sa incerci lucruri noi si sa abordezi riscurile din teama de esec. Poti avea credinte limitative despre aproape orice, de la bani, relatii, succes, si lista poate continua la nesfarsit. Este important sa identifici care sunt convingerile care te limiteaza, sa le invingi, revenind la credinte pozitive care iti permit sa iti realizezi visele.
17. Impartaseste cu cei din jur. Transforma-te in profesor si impartaseste-ti timpul, feedbackul, cunostintele si priceperile. Transferul de cunostinte si abilitati nu numai ca avantajeaza cealalta persoana, dar acest proces in sine intareste caile neuronale ale ceea ce stii, facandu-te sa evoluezi.
18. Amplifica-ti puterea vointei. O vointa puternica inseamna finante mai bune, sanatate mai buna, relatii mai bune, succes profesional si in toate celelalte domenii ale vietii. Indiferent de obiectivele pe care ti le-ai stabilit, ai nevoie de vointa pentru a le atinge.
19. Devino mai constient. Straduieste-te sa devii mai atent si mai constient. Recunoaste abundenta si beneficiile care sunt deja o parte integranta a vietii tale. In loc sa-ti petreci timpul gandindu-te la trecut sau la un viitor despre care nu stii cum va fi, invata sa traiesti in prezent si sa te bucuri de fiecare moment.
20. Ia decizii mai bune. Dezvolta-ti obiceiul de a lua decizii mai bune in viata. Alegerile pe care le faci si deciziile pe care le iei determina viata pe care o vei trai.
21. Lucreaza la mentalitatea de crestere. Atitudinea pe care o ai te defineste ca persoana si identifica starea de spirit pe care o ai. Trebuie sa lucrezi constant la atitudinea ta si sa te straduiesti sa o faci propice evolutiei. O atitudine mentala pozitiva poate muta muntii din loc, ajutandu-te sa realizezi ceea ce iti doresti de la viata!