La masa, nu numai mancarea este importanta, ci si prezentarea acesteia. Felurile de mancare de calitate cu personalitate vor face diferenta. Exista pe piata o mare varietate de tacamuri din toate materialele, insa astazi vrem sa va spunem pentru ce ocazii sunt potrivite farfurii din portelan.
Vasele din portelan sunt una dintre cele mai apreciate dintre cele din material ceramic. Prin urmare, este o alegere fantastica pentru ocazii excelente: intalniri speciale, Craciun, aniversari, pranzuri formale…
Daca doriti sa verificati daca o placa de portelan este de buna calitate, puneti o mana in spate si asezati-o in fata luminii, ar trebui sa vedeti umbra mainii. Vezi aici mai multe detalii despre echipamente utilizate in HORECA.
Acest material a fost folosit din cele mai vechi timpuri, dar astazi a fost reinventat pentru a va oferi modele moderne si avangardiste. Fara indoiala, veti surprindecu acest tip de vase, la masa!
Iata cateva avantaje ale tacamurilor din portelan
Rezistenta
Portelanul este realizat cu pietre si minerale, ceea ce ii confera o rezistenta unica la socuri, zgarieturi si fragmentari.
Durabilitate
Vasele din portelan de calitate vor dura multi si multi ani, fara a fi nevoie sa suferiti de uzura sau pierderea proprietatii.
Mentine temperatura
Una dintre proprietatile portelanului este ca, indiferent daca este rece sau fierbinte, pastreaza temperatura alimentelor.
Foarte igienic
In timpul procesului de fabricatie, se efectueaza o vitrificare. Acest lucru inseamna ca nu absoarbe mirosurile sau gusturile si ca nu se pot acumula reziduuri.
Portelan – vesela in fiecare casa
Portelanul este cel mai comun material in fabricarea industriala a articolelor de masa. Materialele sale de baza pentru prelucrare sunt caolinul, feldspatul sau cuartul, care pot fi prelucrate si arse la temperaturi ridicate.
Acest lucru face ca portelanul sa fie foarte rezistent la uzura prin taierea uneltelor. In plus, portelanul se remarca pentru rezistenta ridicata la socuri.
Portelanul are adesea un aspect de lux si este potrivit pentru mese mai formale, dar poate fi folosit si in fiecare zi pentru a adauga putin mai multa clasa la orice masa.
Portelan de cenusa osoasa (os chinezesc): cea mai inalta calitate pentru tacamuri fine
Osul chinezesc, cunoscut sub numele de portelan de cenusa osoasa, este cel mai bun material folosit pentru articolele de masa. Pune chiar si portelanul in umbra, cu proprietatile sale.
Cenusa osoasa (care este fabricata din oase de animale) este combinata cu argila chineza si arsa la o temperatura putin mai scazuta decat portelanul chinezesc pentru a face un material foarte usor, delicat si translucid, cu un aspect laptos. De asemenea, este responsabil pentru transparenta sa speciala, luminozitatea smaltului si rezistenta ridicata.
Prelucrarea portelanului de cenusa osoasa necesita temperaturi deosebit de ridicate, ceea ce il face, de asemenea, mai scump de fabricat.
In vasele de masa din portelan puteti face structuri si detalii foarte fine. Printre brandurile de care trebuie sa fiti atenti se numara Rosenthal, Lennox si MiKasa.
Avantajele tacamurilor din portelan
- Cele mai bune dintre toate materialele de tacamuri
- Rezistenta de neegalat
- Transparenta mare si luminozitate extraordinara
O mica parte din istoria lingurilor
Cea mai veche referinta engleza pare sa fie intr-un testament din 1259. In relatarile despre garderoba ale lui Edward I.pentru anul 1300 sunt mentionate cateva linguri de aur si argint marcate cu floare de lis , marca Paris. Una dintre cele mai interesante linguri medievale este Lingura de incoronare folosita la ungerea suveranului englez si mai tarziu britanic ; acest obiect din secolul al XII-lea este cel mai vechi obiect supravietuitor din regalia regala britanica.
Seturile de linguri, populare ca cadouri de botez in vremurile Tudorilor , ale caror manere se termina in capete sau busturi ale apostolilor, sunt o forma deosebita de care se ataseaza interesul anticarilor. Manerele de linguri englezesti anterioare se termina cu o ghinda , un buton simplu sau un diamant ; la sfarsitul secolului al XVI-lea devine obisnuita terminatia balustrada si pecetea , vasul fiind in forma de smochin . In timpul restaurarii, manerul devine lat si plat, castronul este lat si oval, iar terminatia este taiata in forma cunoscuta sub numele de picior din spate.
In primul sfert al secolului al XVIII-lea, castronul devine ingust si eliptic, cu o limba sau o coada de sobolan pe spate, iar manerul este intors in sus la capat. Forma moderna, cu varful vasului mai ingust decat baza si capatul rotunjit al manerului intors in jos, a intrat in uz in jurul anului 1760.
Lingurile sunt folosite in principal pentru a consuma alimente lichide sau semi-lichide, cum ar fi supa , tocana sau inghetata, si articole solide foarte mici sau pudrate, care nu pot fi ridicate cu usurinta cu o furculita, cum ar fi orezul, zaharul, cerealele si mazarea verde. In Asia de Sud-Est , lingurile sunt ustensilul principal folosit pentru a manca; furculitele sunt folosite pentru a impinge alimente, cum ar fi orezul, pe lingura, precum si utilizarea lor occidentala pentru perforarea alimentelor. Folosirea unei linguri pentru taiere este comuna in Filipine, dar a dus la masuri disciplinareimpotriva unui student care face acest lucru in Canada.