Cuțitele profesionale: cum să le recunoști, să le alegi și să le îngrijești

Bucătăria fiecărei proprietate este adeseori cea mai semnificativă parte a casei, datorită bunătăților care se pregătesc în aceasta. Pe lângă magia care are loc de fiecare dată în bucătăria ta, ai nevoie de cuțite. În cazul în care ești un bucătar pasionat sau expert, vei avea nevoie de cuțite profesionale.

Pentru ca experiența ta de gătit să fie una excepțională și magică pe parcursul procesului de gătit, atunci ai nevoie de cuțitele profesionale. Trebuie să respecți anumiți factori care îți arată cum să recunoști cuțitele profesionale, cum să le alegi și cum să le întreții pentru o perioadă îndelungată de timp.

Mai mult decât atât, prin îngrijirea acestora și menținerea lor în cea mai bună formă, acestea vor face față la tocare, la tăiere și felierea oricărui produs. În rândurile următoare îți voi prezenta care sunt aspectele de care trebuie să ți cont pentru a avea cele mai bune cuțite profesionale.

Cum să recunoști aceste cuțite profesionale

Cuțitele profesionale sunt niște ustensile sau instrumente necesare în bucătăria oricărui bucătar profesionist sau pasionat. Ele fac ca preparatele care urmează a fi gătite, să aibă un proces de preparare calitativ. Aceste cuțite au anumiți factori care îi disting de cuțitele obișnuite.

Primul aspect care este diferit de cuțitele obișnuite sunt materialele din care sunt confecționate. Cuțitele profesionale sunt realizare din materiale durabile, rezistente și care nu sunt la fel de tare afectate la coroziune.

De cele mai multe ori, cuțitele de acest tip sunt construite din materiale precum, oțelul carbon care este calitativ sau din oțelul inoxidabil. Oțelul carbon este mult mai ascuțit decât celălalt și din această cauză este preferat de bucătarii profesioniști.

De asemenea, acesta trebuie să fie păstrat și îngrijit cu atenție pentru a evita coroziunea, acesta fiind predispus la ea. Cuțitele profesionale din oțel inoxidabil sunt optime în orice tip de bucătărie, datorită rezistenței pe care acestea o au la coroziune.

De altfel, formele și echilibrul pe care fiecare cuțit le are sunt diferite și vaste, în funcție și de scopul pe care îl au. Cuțitele speciale pentru bucătărie au scopul de a tăia, felia și toca alimentele. Astfel că, acestea trebuie neapărat să aibă un mâner care să fie confortabil, iar limba să fie proporționată optim.

Cuțitele pentru pâine au lama zimțată, în acest fel nu vor distruge coaja pâinii în timpul tăierii. Pe lângă aceste două tipuri de cuțite profesionale, mai există și alte tipuri, însă este extrem de important și echilibrul. Adică, manevrarea lor nu va fi deloc grea, ba dimpotrivă.

Cuțitele profesionale se bucură de o ascuțire a lamei incredibil de bună, iar pentru a testa cuțitul și a vedea cât de bine taie, încearcă testul foliei de aluminiu sau a unei foi de hârtie. Dacă acestea se taie ușor, înseamnă că este ascuțit extrem de bine cuțitul.

Etapele pe care să le iei în considerare când alegi cuțitele potrivite

După cum am spus și mai sus, există o diversitate mare de cuțite profesionale de bucătărie pe piață, fiecare cu un scop anume. După ce ai văzut care sunt factorii cheie pe care cuțitele trebuie să le aibă, asigură-te că urmărești etapele când vine vorba de alegerea acestora. Ele trebuie să-ți satisfacă și să fie potrivite pentru nevoile tale.

O primă etapă este tipul de cuțit pe care îl vrei și de care ai nevoie. Gama este un largă și vastă, însă tu trebuie să alegi de ce ai nevoi. Eu îți voi prezenta unele dintre cele mai comune și folosite seturi cuțite profesionale.

Cuțitele de bucătărie sunt extrem de simplu de manevrat, potrivite pentru uzul casnic și pot fi folosite în fiecare zi pentru tocare, feliere și tăiere. Acestea vin în dimensiuni vaste, ca de exemplu pot veni cuțite mai mari sau mai mici.

Cuțitele speciale pentru măcelărie au o lamă mare, grea și durabilă. Acela este potrivit pentru tăierea oaselor și a cărnii. Mai există și cuțite pentru legume care au o lamă ascuțită și scurtă specială pentru tăierea rapidă a legumelor.

Asigură-te că alegi cuțitele potrivite pentru tipul tău de necesitate și în bugetul pe care îl ai alocat. Trebuie să existe un raport de calitate-preț când vine vorba de alegerea cuțitelor profesionale.

Chiar dacă suma pe care o vei aloca cuțitelor este una mult mai costisitoare, acestea vin cu beneficiul rezistenței pentru un timp îndelungat. Cu ajutorul acestor cuțite, nu va trebuie să tot ascuți cuțitele la fel de des sau chiar să le înlocuiești.

De asemenea, nu achiziționa cuțitele de pe site-urile online, doar dacă le-ai testat în magazin. Acestea trebuie să fie manipulate corect, fără efort și cu mare precizie. Așadar, dacă nu poți să manevrei un cuțit deoarece acesta este prea greu, va trebui să cauți altul potrivit pentru tine, iar acest lucru îl poți observa doar în magazinul fizic.

Descoperă Cele Mai Ascutite Cuțite Profesionale Pentru Bucătăria Ta

Cum să îți întreții cuțitele profesionale

Chiar dacă acum reușești să deosebești tipurile de cuțite profesionale și să faci alegerea potrivită când vine vorba de achiziționarea unor cuțite, trebuie să nu le neglijezi. Dacă nu ai grijă asupra cuțitelor, atunci acestea nu vor mai fi la fel de benefice.

Pentru ca alimentele să fie tăiate corespunzător și ușor, fără ca tu să depui prea mult efort în procesul de tăiere, asigură-te că ascuți cuțitele regulat. Acestea își păstrează pentru un timp îndelungat ascuțimea, însă regulat trebuie și ele reascuțite. Așadar, folosește un dispozitiv electric sau o piatră de ascuțit pentru acestea.

Ascuțirea cuțitelor nu trebuie să fie prea periodic făcută deoarece acestea rezistă o mare parte din timp. Ar trebui să te preocupi de acest aspect de 2-3 ori pe an.

Spălarea și uscarea cuțitelor profesionale trebuie să fie făcută manual. Nu le băga în interiorul mașinii de spălat pentru a le preveni de coroziune. Asigură-te că le speli cu detergent și cu apă caldă, iar după să le ștergi cu o cârpă moale.

De asemenea, nu le lăsa la înmuiat. Când vine vorba de stocarea lor la loc sigur pentru a nu se zgâria, pune-le într-un suport magnetic special pentru cuțite.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.