Cum se planteaza ciresul japonez?

Ciresul japonez este o planta ornamentala originara din Asia, cu flori frumoase si o coroana magnifica. Ciresul japonez (denumirea stiintifica Prunus Serrulata) este un arbore cu flori din familia Rosaceae.

Este originar din Asia, in special din Japonia, China si Coreea. Japonezii identifica doua grupuri majore de ciresi ornamentali: ciresul de munte (numit Yama Zakura in japoneza) si ciresul de gradina (numit Sato Zakura in japoneza).

Cires ornamental japonez Prunus Autumnalis de origine japoneza sunt plantati pe scara larga in gradini datorita farmecului imens al florilor lor pretioase, luxuriante si abundente, cu petale destul de mari si culori variind de la alb la rosu. Au un port compact, iar toamna frunzele au o culoare foarte intensa, acoperind toate nuantele de rosu.

Acesti arbori cresc foarte incet; ocupa putin spatiu si, prin urmare, sunt foarte potriviti pentru gradinile mici sau pentru terasele din oras, inclusiv datorita tolerantei lor la poluarea urbana.

Sunt arbori foarte rezistenti si puternici, potriviti pentru toate climatele, de la cele mai rustice la cele mai temperate. Locul ideal de crestere este in plin soare, pentru a incuraja inflorirea, dar si colorarea intensa a frunzelor toamna. Solul trebuie sa fie usor, bine drenat, bogat si constant umed, usor acid, usor alcalin.

Nu au nevoie de taiere: este suficient sa se indeparteze ramurile batrane, subtiri (maximum 2 cm in diametru) si slabe, de la sfarsitul lunii august pana in octombrie, de preferinta la fiecare 2-3 ani.

Este un arbore cu frunze caduce, cu un port expansiv, scoarta maro si o coroana frumoasa care se umple de flori albe sau roz in forma de cupa primavara. Frunzele sunt eliptice, initial de culoare maronie, dar mai tarziu devin verzi. Fructele sunt drupe de culoare rosie inchisa cu diametrul de pana la un centimetru.

Acesta poate atinge inaltimi diferite in functie de soi; cel mai inalt cires de gradina este „Prunus serrulata kanzan”, care atinge 12 metri, in timp ce ciresii de munte pot atinge inaltimi mai mari, cum ar fi Prunus pendula (15 metri).

In Japonia, acest cires se numeste „Sakura” si este unul dintre cele mai importante simboluri japoneze. Pentru japonezi, floarea de cires are semnificatia fragilitatii, dar si a renasterii si a vietii.

Ciresul japonez este, de asemenea, simbolul curajului si puritatii samurailor. Acest copac, cultivat pentru frumusetea florilor si a frunzelor sale, este utilizat pe scara larga ca planta ornamentala de gradina. Exista, de asemenea, un cires bonsai japonez, care este perfect pentru decorarea casei sau a terasei.

Expunere

Aceasta planta iubeste locatiile insorite care permit o inflorire abundenta si un frunzis frumos. De asemenea, rezista la semiumbra si nu se teme de vremea rece.

Udare

Nu are cerinte speciale in ceea ce priveste apa, dar vara este mai bine sa mariti cantitatea de apa. Evitati inmuierea in apa, deoarece este periculoasa pentru radacini.

Fertilizare

Fertilizati in mod constant solul de la baza copacului cu ingrasamant cu eliberare lenta pentru a asigura o buna dezvoltare a plantelor.

Tunderea

Taierea ciresului ornamental japonez are loc la sfarsitul verii si trebuie sa se limiteze la partile uscate si bolnave.

Boli si daunatori

Susceptibil la putregaiul radacinilor. Poate fi atacata de armillaria, fainare si afide. Pentru a combate aceste pericole ar trebui sa se utilizeze pesticide specifice.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.