Cum sa te descoperi pe tine insuti: un ghid epic pentru a-ti descoperi adevaratul EU

Una dintre cele mai placute si importante calatorii pe care va trebui sa le faci vreodata in viata este descoperirea de sine.

Gasirea propriului sine – ce anume inseamna acest lucru? Este una dintre frazele atat de mult folosite, si care totusi inseamna mult mai mult decat cred majoritatea celor care o folosesc.
Cunoasterea si descoperirea de sine este una dintre partile cruciale ale ciclului vietii. Crestem, fiind formati si modelati de parintii nostri, de scoala, de societate, doar pentru a fi “aruncati” in lume, urmand ca apoi sa devenim complet independenti si sa reusim ca indivizi in viata.

Ce legatura are cunoasterea de sine in toata aceasta aventura de viata? Din pacate multi dintre noi trecem prin viata fara sa stim cu adevarat cine suntem. Suntem atat de influentati de culturile noastre si de normele sociale, incat ne este distrasa atentia de la vocea interioasa de care ar trebui sa ascultam.
Ce te face fericit cu adevarat? Ce iti place sa faci? Ce anume iti da sens?
Acestea sunt intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui, in loc sa urmezi ceea ce ti-a prestabilit societatea.

De ce ne simtim pierduti?

Gandeste-te in felul urmator: sunt pur si simplu suferintele maturizarii. Oricat de greu ar fi, cu totii trecem prin ele.
Exista o multitudine de motive directe din care te poti simti ratacit:

  •  iti doresti o schimbare importanta in viata;
  •  esti obosit mental, emotional si spiritual;
  •  ai pierdut conexiunea cu ceva important;
  •  incerci sa traiesti bazandu-te pe asteptarile altor persoane;
  •  tot ceea ce faci este guvernat de frica, auto-indusa sau nu.

Dar poate ca este mai mult de atat. Poate ca suntem manati de un instinct uman de baza, acela de a cauta ceva care sa ne dea sens. O anume claritate a scopului.
Pare a fi ceva care sfideaza ratiunea sau logica. Orice ar fi, este fara doar si poate o forta motoare care ne impinge sa facem lucruri mari si insemnate. Fie si doar din acest motiv gasirea propriului sine este un proiect important.
Timpul tau este limitat, asa ca nu il pierde traind viata altcuiva. Nu te lasa prins de dogme, ajungand astfel sa traiesti cu rezultatul gandirii altor oameni. Nu lasa zgomotul parerilor altora sa iti acopere vocea interioara. Si cel mai important, ai curajul de a-ti urma inima si intuitia! Cumva acestea doua stiu deja ce vrei sa devii cu adevarat. Orice altceva este pe plan secundar” spune Steve Jobs.

De ce este important sa te descoperi pe tine insuti?

Sigur, este usor de spus ca e important sa te gasesti pe tine insuti. Insa de ce este atat de important? Te chinuie adesea intrebari de genul “De ce mi se intampla asta mereu?” sau “De ce este viata mea asa?”. Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile dificile carora trebuie sa le facem fata zilnic. Insa oricat de dificile ar fi, ele sunt esentiale in a ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi insine.

Daca aceste intrebari raman fara raspuns, avem tendinta de a ramane blocati intr-o bucla din care sa nu mai reusim niciodata sa iesim. Tocmai de aceea este crucial sa te gasesti pe tine insuti, sa te cunosti, pentru ca doar preluand controlul complet asupra vietii tale vei reusi sa gasesti aceste raspunsuri.

Poate ca nu vei gasi neaparat toate raspunsurile pe care le cauti. Si de fapt, nici nu ar trebui sa incerci, pentru ca viata nu este un puzzle perfect pe care trebuie sa il rezolvi. Insa atunci cand te vei descoperi pe tine insuti, te vei elibera de toate indoielile deranjante cu privire la scopul tau in lume. Atata timp cat nu te vei cunoaste, cat nu iti vei sti punctele forte, slabiciunile si dorintele, nu vei fi nici macar pe aproape de gasirea unui sens in lume.

Pare o sarcina din ce in ce mai complicata, insa exact asta este si frumusetea sa. Iata in cele ce urmeaza 5 pasi care te pot ghida in descoperirea de sine.

1. Fii sincer cu tine insuti

Ai auzit vreodata de termenul auto-amagire? Este prostul obicei de a ne minti zilnic pe noi insine, ca modalitate de a ne face sa ne simtim mai bine. Poate fi ceva insignificant – de pilda celebra minciuna pe care ne-o spunem intotdeauna, ca o sa ne apucam de sala, cand de fapt nu avem deloc intentia sa facem asta – sau pot fi minciuni mai mari, de pilda motivele din care ne alegem relatiile.

De ce facem acest lucru?

Oamenii sunt maestri ai amagirii de sine. Ne convingem sa credem lucruri false si refuzam sa credem lucruri care sunt adevarate” spune psihologul clinician Cortney Warren, intr-o dezbatere cu tema “Mincinosii Cinstiti: Psihologia Amagirii de Sine”.
Ea mai spune ca “in esenta, ne mintim pentru ca nu avem taria psihica sa recunoastem adevarul si sa facem fata consecintelor care vor decurge din acesta”.
De ce este acest lucru periculos? Pentru ca este obositor, fie ca esti constient de asta, fie ca nu. Necesita energie pe care ai putea sa o folosesti pentru a te descoperi pe tine insuti, pentru a construi o viata plina de sens. Dr. Warren mai adauga ca “desi devenita o obisnuinta, amagirea de sine vine la pachet cu niste costuri mari, pentru ca ne traim adevarul, fie ca suntem sau nu sinceri cu privire la el. Amagirea de sine este exemplificata in modelele noastre de gandire, in credintele noastre, in comportamente, in reactiile emotionale si in relatii. Ori de cate ori vietile noastre sunt conduse de ceva in afara sferei noastre de cunoastere, devine periculos atat pentru noi, cat si pentru toti cei din jurul nostru”.

Daca vrei sa afli cine esti cu adevarat, in primul rand trebuie sa fii sincer cu tine insuti. Inceteaza sa minti cu privire la ceea ce iti doresti, la cum te simti si la fata pe care o proiectezi catre lume. E timpul sa practici autenticitatea interioara.

2. Invata arta auto-cunoasterii

In cartea sa “Inteligenta Emotionala”, scriitorul si jurnalistul de stiinta Daniel Goleman descrie cunoasterea de sine sau constientizarea ca fiind “atentia continua fata de starile interioare ale cuiva”. Potrivit psihologilor, auto-cunoasterea este capacitatea de a vedea si de a intelege emotiile cuiva, gandurile sale si modelele motivationale.

Mai simplu spus, este capacitatea de a privi la sinele tau interior – tot ce inseamna emotii si ganduri – si de a remarca modul in care acestea iti influenteaza gandirea si comportamentul.
Onestitatea este primul pas. Urmatorul pas este introspectia.
Ce are acest lucru de-a face cu gasirea sinelui?

Comportamentul este o reflexie a gandurilor si a emotiilor noastre. Oglindim ceea ce gandim si ceea ce simtim. Intelegerea emotiilor si a motivelor din spatele lor, potrivit lui Goleman, “ne permite sa analizam atent, in detaliu si in profunzime, procesele prin care gandim, simtim si ne comportam”.
Cunoasterea de sine ne da sentimentul valorii personale. Ne permite sa ramanem inradacinati in valorile si obiectivele pe care le avem. Fara ea, ne simtim pierduti, subapreciati si nevrednici. Mai mult, lipsa cunoasterii de sine ne face sa cautam fericirea oriunde altundeva, ne distrage de la introspectie si ne refuza sansa de a afla cine suntem cu adevarat.

3. Nu trai in trecut, reflecteaza asupra lui

Trecutul este important daca reusim sa il privim ca pe un teren de antrenament. Nu ramane blocat in greselile trecutului sau in traumele acestuia! Incearca, in schimb, sa inveti ceva din ele. Pentru ca pana la urma, ceea ce suntem noi acum este determinat de amintirile noastre. Trecutul explica ceea ce suntem in prezent.

Studiile arata in mod clar ca atunci cand nu reusim sa procesam trecutul, ramanem blocati, alaturi de toata durerea care vine la pachet cu acest lucru. Fie ca ne asumam vina, fie ca ne disociem sau ca incercam sa ardem amintirile, nu intelegem nimic din ceea ce ni s-a intamplat, aducand astfel trecutul in prezent.

Iar atunci cand suntem inhibati de greutatea trecutului, devine imposibil sa descoperim cine suntem cu adevarat. Experientele dureroase de viata determina modul in care ne percepem si modul in care ne definim pe noi insine. Evitarea nu face decat sa ne traga inapoi.
Dr. Daniel Siegel, profesor de psihiatrie clinica la Facultatea de Medicina UCLA spune ca a invata din trecut inseamna pur si simplu “a incerca sa intelegi relatia cauza-efect: ce anume se intampla si de ce s-a intamplat”.
Ideea? Trecutul este o parte importanta a demersului prin care descoperi cine esti cu adevarat.

4. Invata sa te delimitezi

Delimitarea este procesul de separare a sinelui de influentele externe si de identitatile din trecut, pentru a deveni ceea ce esti cu adevarat.
In cartea sa “Atacul sinelui: un model terapeutic pentru delimitare”, dr. Robert Firestone subliniaza importanta faptului ca “pentru ca oamenii sa isi traiasca propriile vieti si sa isi implineasca destinele, ei trebuie sa se detaseze de influentele distructive din mediu”.
Cu totii am fost influentati de-a lungul vietii de forte externe (parinti, profesori, sefi, etc), precum si de unele experiente interpersonale care fie ne sustin calatoria de auto-descoperire, fie o distrug.

O parte a procesului de gasire a sinelui este detasarea de aceste influente negative. Mai degraba decat sa urmezi o identitate prestabilita, vei putea afla cine esti cu adevarat. Abia atunci iti vei putea dezvolta si sustine propria-ti identitate unica!

Cum incepi sa te detasezi? Pune-ti urmatoarele intrebari:

  •  A cui viata o traiesc de fapt?
  • Am propriile mele convingeri si credinte, valori si modele motivationale?

Daca raspunzand acestor intrebari ajungi sa realizezi ca iti traiesti viata in functie de asteptarile altora, Dr. Firestone iti propune rezolvarea situatiei in patru pasi extrem de importanti:

  •  Delimiteaza-te de atitudinile distructive indreptate in directia ta.
  •  Delimiteaza-te de insusirile negative ale parintilor si de sistemul lor defensiv.
  •  Detaseaza-te de sistemul defensiv pe care il folosesti pentru a face fata elementelor din copilarie.
  •  Dezvolta-ti propriul sistem de valori de adult si abordarea fata de viata.

Sparge acest sistem defensiv. E adevarat ca a existat un motiv pentru care ti l-ai cladit si ca el a fost esential la un moment dat pentru supravietuirea emotionala, insa acum esti adult! Aceste forte externe nu mai sunt nici functionale si nici necesare. In plus, ele nu fac nimic altceva decat sa te tina blocat in trecut. Acum este momentul sa devii tu insuti.

5. Gaseste-ti scopul

Daca nu poti gasi un sens in viata, este responsabilitatea ta sa il creezi”.
Nu exista o alta carte care sa descrie acest sentiment mai frumos decat cartea lui Viktor Frankl “Cautarea sensului de catre om”. Un supravietuitor al Holocaustului, Viktor Frankl a trait cele mai incredibile orori sub dominatia nazista, fiind separat de sotia sa, infometat aproape pana la moarte si trudind in lagarele de munca. Si dupa toate acestea, a reusit totusi sa ajunga la cea mai uimitoare realizare. Inarmat cu destule cunostinte de psihiatrie si neurologie, el a folosit experientele prin care a trecut pentru a face o descoperire: aceea ca oamenii pot supravietui aproape oricarei incercari, atata timp cat reusesc sa isi mentina un simt al valorii si al scopului.

Cum ajungi aici? Paradoxal, Frankl crede ca nu ar trebui sa cauti in mod activ un scop. “Nu iti stabili succesul drept obiectiv: cu cat faci din succes un target in sine, cu atat probabilitatea de a esua va fi mai mare! Pentru ca succesul, la fel ca si fericirea, nu pot fi cautate, ele trebuie sa vina de la sine”.
Frankl se refera la faptul ca succesul nu trebuie sa fie un obiectiv in sine, ci un efect secundar al atingerii obiectivelor cuiva. El insista asupra faptului ca “trebuie sa il lasi sa vina natural, pur si simplu neacordandu-i atentie”.

Nu exista o calatorie clara catre gasirea unui tel in viata. Insa ceea ce poti face este sa te concentrezi pe activitatile sau pe lucrurile care te fac sa te simti excelent, pe ceva care sa iti dea valoare. Pentru unii, poate fi vorba despre realizarea prin intermediul studiilor. Pentru altii, poate insemna pur si simplu sa aiba relatii de dragoste sanatoase. Pentru tine, pot fi amandoua.
Experimenteaza. Exploreaza. Si nu fi dur cu tine. In cele din urma, vei gasi un scop, daca esti deschis catre asta.

Moduri alternative de a te descoperi

Nu e nevoie sa urmezi un plan strict pentru a te descoperi. De fapt, nici nu ar trebui! Pe cat posibil, nu pune presiune asupra ta. Nu vei face decat sa iti distrugi experienta.

Fiecare dintre noi are propriul sau mod de a se gandi la sine. Unii oameni cred ca educatia primita si traumele sunt cele care i-au facut persoanele care sunt astazi. Altii au tendinta de a ramane blocati in aceste traume, deprimati si refuzandu-si sansa la un viitor sanatos.

Din nefericire, multi dintre noi avem tendinta de a face asta. Ne concentram pe temerile noastre si ne lasam dusi de valul de anxietate. Devenim obositi psihic si cadem intr-o stare de depresie.
Insa atunci cand te descoperi pe tine insuti, vei reusi sa ai o senzatie excelenta de siguranta si de incredere si vei fi din ce in ce mai strain de starea de depresie si de anxietate.
Dar cu atat de multe moduri in care te poti descoperi, cum si de unde sa incepem?

In primul rand ceea ce poti face este sa fii deschis. Afla ce anume functioneaza mai bine pentru tine si nu fi frustrat atunci cand lucrurile nu merg asa cum iti doresti.
Cel mai bun mod de a incepe este sa stai de vorba cu cineva. Si nu cu oricine! Incearca sa ai o discutie sincera cu cineva profund si introspectiv. Cel mai bine, incearca sa stai de vorba cu un psiholog pregatit.

Mai ales daca iti lipseste cunoasterea de sine, iar asta iti afecteaza sanatatea mentala. A vorbi despre sentimentele tale si a raspunde unor intrebari din partea cuiva iti va oferi mai multa claritate cu privire la propria-ti persoana.
Mai mult, exista diferite alte traditii si culturi in istorie care te pot ajuta sa te explorezi. Iata cateva dintre alternativele pe care le ai la indemana pentru a te descoperi pe tine insuti.

Meditatia

Traditiile budiste pun accent pe auto-cunoastere si pe cladirea unei mai profunde cunoasteri a starilor mentale. Practica meditatiei, in mod deosebit, este un punct esential in toate invataturile budiste.

Meditatia Vipassana, de pilda, reprezinta revelatia adevarurilor importante. Acest gen de meditatie iti da posibilitatea de a sti in mod clar ce anume se intampla in viata ta si de ce se intampla aceste lucruri.
Iar inainte de a desconsidera meditatia, ar trebui sa stii ca pana si in domeniul psihologiei si neurologiei, meditatia constienta a devenit din ce in ce mai populara.

Meditatia poate reduce sentimentele negative, potrivit cercetarilor. Meditatia te ajuta sa iti ameliorezi starile de depresie si anxietate si, in plus, ea poate favoriza aparitia unor sentimente pozitive precum recunostinta, increderea si multumirea. Terapiile care includ meditatia au demonstrat rezultate pozitive in imbunatatirea sanatatii mentale.

Tinerea unui jurnal

Vei fi surpins sa afli care sunt beneficiile uimitoare pe care le poate avea tinerea unui jurnal asupra sanatatii tale mentale. La fel ca si meditatia, un jurnal te poate ajuta sa ai o mai clara intelegere asupra gandurilor si emotiilor tale. Nimic nu te va ajuta mai mult in viata decat sa stii cine esti si sa intelegi pe deplin cum si de ce gandesti intr-un anumit mod.

Potrivit Centrului Medical al Universitatii din Rochester, tinerea unui jurnal te poate ajuta in multiple feluri:

  •  Iti da sansa sa iti prioritizezi problemele, temerile si grijile.
  •  Iti ofera oportunitatea unei discutii pozitive cu tine insuti si, de asemenea, te ajuta sa identifici gandurile si comportamentele negative.
  •  Iti permite sa urmaresti simptome de zi cu zi, astfel incat sa recunosti semnalele de alarma si sa gasesti moduri noi prin care le poti controla cel mai bine.
  •  Te ajuta sa gestionezi starea de anxietate.
  •  Iti permite sa reduci stresul.
Vindecarea shamanica

In mod cert ai auzit pana acum de ritualurile shamanice si, la fel de cert, le-ai respins automat. Poate ca in acceptiunea ta un astfel de ritual suna ca un fel de magie… Cu toate acestea, vei fi surprins sa stii ca multi oameni practica arta vindecarii shamice, si sustin beneficiile incredibile ale acesteia.
Shamanismul este o forma straveche de vindecare spirituala. Practica si traditiile sale au fost folosite pentru a vindeca boli, suferinte emotionale si mentale, si se stie ca era folosita chiar si pentru vindecarea lipsei de armonie in triburi si in comunitati ale civilizatiilor trecute.

Cum te poate ajuta asta sa te descoperi?
Scopul practicarii vindecarii shamanice este centrat pe regasirea sufletului. Principiul este acela de a strange cat mai mult din forta ta vitala pentru a reusi sa traiesti viata la cel mai inalt grad uman cu putinta. Shamanismul are mai putin de-a face cu a fi sacru sau stravechi; el este pur si simplu o expresie naturala a vietii.

Potrivit revistei Conscious Lifestyle, “regasirea sufletului” este una dintre cele mai eficiente si bine cunoscute practici de vindecare shamanica avand ca scop recladirea fortei vitale pierdute. Pierderea fortei vitale este cunoscuta drept pierderea sufletului, iar asta se poate intampla atunci cand suferim o trauma, cand avem un accident, cand ne despartim de un partener, cand trecem prin moartea unei persoane iubite sau cand trecem printr-o perioada generalizata de circumstante dificile.

Concluzie

Descoperirea de sine este o calatorie importanta. Dar ce se intampla atunci cand afli ca nu iti place cine esti cu adevarat? Ei bine, e foarte posibil ca si aceasta sa fie o parte a calatoriei de viata!
Pana la urma, nu este vorba despre a descoperi ceva pe care sa il etichetezi ca fiind bun sau rau. Este despre a accepta cine esti cu adevarat si despre a fi dispus sa schimbi partile de care nu esti mandru.

O parte a calatoriei de viata este sa realizezi ca ai controlul complet asupra reactiilor. Te vei lasa doborat de greutatea vietii si a incercarilor sale? Sau vei folosi tot ce iti apare in cale – fie bun, fie rau – pentru a te alimenta, pentru a te motiva, pentru a te transforma la final in cea mai buna varianta a ta?
Raspunsul este numai la tine.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.