Ce trebuie sa stii despre repatrieri in caz de deces?

Ce trebuie sa stii despre repatrieri in caz de deces?Organizarea unei inmormantari nu este in mod firesc placuta. Membrii familiei si persoanele apropiate de decedat trebuie sa depaseasca o serie de obstacole birocratice si economice pe langa durerea lor. Acestea se acumuleaza daca decedatul trebuie sa treaca inca o frontiera nationala dupa moartea lor.

Sarcina principala a unei funerare este de a usura rudele in faza de durere – care, desigur, isi are pretul. In cazul in care cadavrul unei persoane dragi urmeaza sa fie adus in strainatate, exista costuri suplimentare considerabile. Conform dreptului international, cadavrul unei rude este permis sa treaca frontiera, doar daca respecta conditiile de igiena. Acesta va trebui introdus anterior intr-un sicriu de zinc, care este apoi sigilat ermetic (lipit) si, de asemenea, plasat intr-un sicriu de lemn.

In plus, exista proceduri administrative care asigura ca totul este in regula in cazul unor controale la frontiera si ca nimeni altul decat decedatul nu se afla in sicriu. Biroul de registru responsabil are nevoie de mai multe documente in acest context, care nu sunt intotdeauna usor de produs. In primul rand, certificatul de nastere, pentru persoanele casatorite, certificatul de casatorie. Daca un sot a murit deja, certificatul de deces al acestuia este obligatoriu. Pentru cuplurile divortate, este inclus un decret de divort. Aviz juridic necesar. Si toate aceste documente nu trebuie sa aiba o vechime mai mare de sase luni.

O moarte in strainatate nu este doar o povara emotionala, ci implica si o multime de eforturi organizatorice si financiare. Adesea nu este timp nici macar de jelit. Daca o persoana draga moare in timp ce calatoreste, exista cativa factori de luat in considerare. Va trebui sa se consulte un medic care va determina moartea. Daca acest lucru este confirmat, trebuie informate autoritatile din tara respectiva de vacanta.

Funerarul are nevoie, printre altele, de documentele de calatorie ale decedatului (in original), de o copie a certificatului de nastere si de o procura pentru repatriere. Pentru ca acest lucru sa fie emis, biroul de evidenta al tarii de destinatie are nevoie, printre altele de certificatul de deces, certificatul de nastere, o confirmare medicala a faptului ca este posibila repatrierea, o confirmare a funerarului despre sicriu.

Exista de asemena firme ce se pot acupa de toate aceste aspecte. Despre acestea, mai multe detalii aici. Firmele se vor ocupa de:

  • Repatrieri nationale si europene (zbor + masina)
  • Repatrieri la nivel mondial (zbor)
  • Repatriere cu vehicule funerare in Europa
  • Repatrierea decedatului in tara de destinatie (zbor + masina)
  • Incinerari in strainatate si returnarea cenusii

Detalii despre transfer si gestionarea organizationala:

  • Ingrijire imediata in caz de deces si sfaturi detaliate
  • Organizarea transferului conform dorintelor rudelor
  • Aranjarea lucrarilor de traducere specifice tarii
  • Obtinerea tuturor documentelor, dovezilor si certificarilor
  • Gestionarea tuturor formalitatilor de la ambasade si consulate
  • Certificari la oficiul de registru responsabil (si in strainatate)
  • Solicitarea unui pasaport international pentru cadavre
  • Obtinerea probelor medicale
  • Decontarea cu fonduri de ajutor deces si/sau asigurare
  • Obtinerea unui sicriu de zbor prescris cu depozit de zinc
  • Vamuirea completa la aeroportul de plecare
  • Includerea actelor vamale complete la aeroportul de sosire
  • Imbracamintea si sicriul defunctului
  • Luarea in considerare a obiceiurilor religioase

De ce foarte multe persoane opteaza pentru repatriere?

Exista si oameni care se vor intreba mereu de ce foarte multe persoane opteaza pentru repatrierea decedatilor in momentul in care ei mor in alta tara si de ce nu ii lasa pur si simplu acolo. Desigur, aceasta pare cea mai simpla si cea mai practica idee pentru ca trupul decedatului nu mai contine si suflet si rational ar fi sa nu conteze unde este inmormantat, insa in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Fiecare persoana isi doreste sa poata aprinde o lumanare celor dragi, sa le planteze flori pe morminte, sa le faca o slujba corespunzatoare traditiilor si obiceiurilor locale si sa ii aiba cat mai aproape. Acesta este motivul pentru care foarte multe persoane isi aduc acasa decedatii, chiar si atunci cand operatiunea de repatriere este foarte complexa si costisitoare.

De asemenea, in traditiile romanesti se spune ca este bine sa iti iei ramas bun de la decedat si sa il vezi pentru ultima data. Nu e totul despre traditie, dar si psihologic se pare ca este mai usor sa treci peste evenimentul traumatizant daca participi la o slujba de inmormantare facuta conform traditiilor. Acel ramas bun ii ajuta pe cei ramasi in viata sa treaca mai usor peste momentul nefericit si sa mearga mai departe.

Cu ajutorul firmelor de pompe funebre, repatrierea este acum mult mai usoara si mai lipsita de agitatie pentru ca specialistii care lucreaza aici stiu cum sa aduca trupul defunctului cat mai usor acasa si cat mai rapid astfel incat sa nu apara probleme pe parcurs si nici sa nu coste totul foarte mult. In plus, rudele nu vor mai fi nevoite sa plece in alte tari si nici sa se ocupe de tot procesul laborios pentru repatriere.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.