Ce trebuie să știi despre obținerea adeverinței de vechime în muncă

O recunoaștere simbolică a unei cariere profesionale și/sau un veritabil impact atunci când vine vorba despre viața de zi cu zi a unui salariat, vechimea în muncă este o noțiune importantă pentru o carieră profesională. Vrei să știi mai multe lucruri despre obținerea adeverința de vechime muncă?

Ce este vechimea în muncă?

Vechimea, aplicată în lumea muncii, reprezintă durata sau prezența unui salariat într-o firmă sau la un anumit loc de muncă. Se numără în ani și în zile și este calculată de la semnătura unui contract de muncă până la încheierea acestuia. Asta indiferent de felul în care se încheie un contract de muncă: demisie, reziliere contractuală sau concediere.

Adeverința vechime în muncă este luarea în considerare a anilor de vechime ai unui angajat atunci când acesta își schimbă angajatorul. În cazul preluării vechimii, punctul de plecare al vechimii nu este data semnării noului contract de muncă, ci o dată anterioară.

Preluarea vechimii trebuie să fie prevăzută într-o clauză, cunoscută sub numele de clauză de preluare a vechimii, în contractul de muncă. Noțiunea de vechime în muncă este esențială. Ea condiționează acordarea a numeroase beneficii pentru angajat. De exemplu, zile de concediu suplimentare, o indemnizație de concediu mai mare, o primă de vechime, etc.

Adeverință Veche de Vechime în Muncă: Document Cheie pentru Beneficii și Recunoaștere Profesională

Cum se poate obține adeverința de vechime în muncă?

Angajatorii țin mai nou evidența muncii în format electronic, asta de ceva vreme, din anul 2011. Acest lucru se face cu ajutorul Registrului general de evidență a salariaților, cunoscut mai pe scurt sub numele de REVISAL. Se folosește  REVISAL deoarece nu mai există pe piață carnete de muncă de ceva timp. Deci când va fi nevoie, angajații pot dovedi câți ani au lucrat cu ajutorul unui model adeverință vechime în muncă.

Adverința de vechime în muncă se poate obține direct de la angajator. În acest caz, angajatorii sunt obligați de reglementările în vigoare să le elibereze atunci când încetează contractul de muncă. Aici vor fi precizate salariul, durata activității angajatului, ce vechime are acesta în muncă, ce salariu are și se va preciza și specializarea sa. Odată cu eliberare unui model adeverință vechine se va elibera și un extras din REVISAL.

Anagajul poate și el, la cerere oricând de la angajat, eliberarea adeverinței de vechime în muncă. Depunând o cerere de eliberare pentru adeverința vechime în muncă angajatorul va trebui să aștepte cel mult 15 zile până la eliberarea sa. Se vor preciza și aici salariul, vechimea în muncă a angajatului, specificul activității sale și vechimea în specializarea sa, activitatea desfășurată sau durata sa.

Inspectoratele teritoriale de muncă sunt certificate și ele pentru a elibera un extras de REVISAL.

Cum se poate evita pierderea vechimii în muncă?

Teoretic, atunci când un angajat își schimbă angajatorul, reziliindu-și vechiul contract de muncă și semnând unul nou, vechimea sa începe de la zero în cadrul noii companii.

Transferul de vechime de la o companie la alta nu este automat. Pentru ca vechimea să fie luată în considerare, angajatul trebuie să o solicite de la noul său angajator. Cu toate acestea, există unele cazuri în care vechimea este transferată prin lege.

Recuperarea vechimii și acordul noului angajator

Transferul vechimii nu este impus de niciun text de lege. El depinde exclusiv de bunăvoința noului angajator. După ce angajatul a solicitat acest lucru în mod expres. În cazul în care angajatorul este de acord să preia vechimea angajatului, aceasta trebuie să fie inclusă într-o clauză specifică în contractul de muncă.

La ce folosește vechimea în muncă?

Calcularea preavizelor și a indemnizațiilor. Atunci când se suspendă sau se încheie un contract de muncă, perioada de preaviz depinde de vechimea în muncă a angajatului.

Legea prevede perioade de preaviz diferite în funcție de faptul că angajatul a fost angajat de mai puțin de 6 luni, între 6 luni și 2 ani sau de peste 2 ani. Durata preavizului în funcție de vechimea în muncă este de obicei stabilită prin contractul colectiv de muncă, care poate conține dispoziții mai favorabile pentru angajat.

În cazul în care se suspendă un contract de muncă, vechimea este un criteriu determinant deoarece indemnizație eventuală ce se acordă unui salariat este calculată în mod direct în funcție de vechimea acestuia. Deci atunci când un contract de muncă este reziliat, vechimea poate da dreptul salariatului la:

  • o indemnizație de concediere mai mare;
  • o anumită perioadă de preaviz.

La începutul contractului de muncă, vechimea dobândită îi poate permite salariatului să:

  • să reducă durata perioadei de probă ;
  • să beneficieze de o treaptă suplimentară în grila de salarizare din contractul colectiv de muncă.

Beneficierea de unele avantaje juridice legale și de contractuale. Ca o regulă generală, vechimea permite de-a lungul anilor să se obțină unele avantaje și drepturi suplimentare. De exemplu, se poate obține o mai bună compensare a concediului medical. Dar, poate beneficia în același timp și de concedii suplimentare pentru vechime. 

Acest lucru în cazul în care acest lucru este prevăzut în contractul colectiv de muncă la care este supus salariatul sau în cazul în care este prevăzut într-un acord de întreprindere sau de unitate.

Noțiunea de vechime în muncă este deci o recunoaștere simbolică a activității desfășurate de un angajat, dar în același timp, vine cu o mulțime de avantaje. Este deci un instrument extrem de important pentru un salariat. 

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.