Lumanarile sunt fitiluri inflamabile, acoperite de obicei cu ceara sau alta substanta inflamabila.Aprinderea fitilului produce o flacara si uneori un anumit miros, in functie de ingredientele din care este facuta lumanarea. Cand fitilul arde, topeste lumanarea.
O scurta istorie a lumanarilor
Lumanarile au o lunga istorie de existenta si utilizare. Prima lor utilizare a fost de a oferi lumina si, desi aceasta este inca una dintre utilizarile lor primare, de-a lungul timpului au dobandit multe alte utilizari. Inainte de inventarea lumanarilor, oamenii foloseau lampi cu ulei fabricate din vase care contineau ulei lichid, cu un fitil aprins care producea lumina.
Nu se stie cu exactitate cand au fost produse pentru prima data primele lumanari. Exista unele dovezi ca vechii romani au inceput sa o faca in jurul anului 500 i.Hr., din seu. Se crede ca grecii antici au produs si lumanari, dar nu exista dovezi sigure. Chinezii au inceput sa faca lumanari din grasime de balena in anul 200 i.Hr. Lumanarile de seu au fost folosite in principal in Evul Mediu.
In plus, lumanarile au fost produse si vandute in magazinele specializate de lumanari. Deoarece ceara de albine era mai scumpa, nu multi oameni isi puteau permite lumanari cu ceara de albine. Bisericile, pe de alta parte, le foloseau frecvent. De multe ori foloseau exclusiv lumanari din ceara de albine.
Lumanarile de botez- simbol al credintei
Lumanarile sunt de mare importanta in biserica crestina. Toate slujbele din biserica sunt savarsite cu lumanari aprinse. Lumanarile au si o semnificatie spirituala, exista si un simbol al bucuriei. Mai presus de toate, in Biserica Ortodoxa se aprind lumanari in fata icoanelor sfintilor, pentru a comemora faptele lor bune care aduc lumina lumii.
Credinciosii isi aprind lumanarile in fata icoanelor sfintilor lor crezand ca vor primi ajutor si sprijin de la Dumnezeu. Aprinderea lumanarilor in fata icoanelor poate fi, de asemenea, un semn al credintei si iubirii lor pentru Dumnezeu. In general, lumanarile aprinse intr-o biserica sunt generale.
Multe ritualuri bisericesti sunt indeplinite cu lumanari aprinse. De exemplu, ritualul sfantului botez este savarsit in asa fel incat persoana care este botezata si nasii sai poarta lumanari aprinse. Lumanarile sunt, de asemenea, un simbol al intrarii celor botezati in Biserica lui Hristos asta pentru ca flacara de la lumanare botez simbolizează flacăra credinței.
In plus, in timpul ceremoniei de nunta dintr-o biserica, mirii poarta lumanari aprinse ca simbol al iubirii lor pentru Dumnezeu si al dorintei lor de a trai intr-o viata binecuvantata de biserica. Mai tarziu, acest obicei a ramas si au inceput sa fie folosite lumanari pentru a insoti ritualurile savarsite in biserica.
Lumanarile sunt folosite in principal in Biserica Crestina Ortodoxa in scopuri ceremoniale, iar in Biserica Romano-Catolica, lumanarile sunt folosite pentru a reprezenta simbolic prezenta lui Dumnezeu si sunt oferite si intr-un act de inchinare a lui Dumnezeu. De asemenea, simbolic, lumanarile reprezinta atat sufletul uman, cat si fragilitatea vietii umane. Ele sunt vazute ca o reamintire ca trebuie sa pretuim si sa imbratisam frumusetile vietii si sa ne bucuram de prezenta celor dragi datorita fragilitatii si incertitudinii sale. Lumanarile sunt, de asemenea, folosite in unele forme sau organizatii religioase moderne.
Alte motive pentru care iubim lumanarile?
Te-ai gandit vreodata la toate motivele pentru care oamenii folosesc lumanari – pentru sarbatori, romantism, scopuri spirituale, pentru a-ti lumina masa sau doar pentru relaxare. Asociatia nationala a lumanarilor (nca) ne spune ca 7 din 10 gospodarii americane folosesc lumanari in mod regulat. Vanzarile cresc in fiecare an.
Lumanarile se adauga la decorul casei. Nimic nu bate o serie de lumanari de diferite dimensiuni ca piesa centrala pentru o masuta de cafea. Lumanarile aduc, de asemenea, culoare si parfumuri calde bailor, livingurilor si dormitoarelor. De fapt, pentru foarte putini bani, micile tuse necesare care termina o camera pot fi gestionate cu lumanari.
Lumina si parfumul sunt cel mai eficient si mai usor mod de a imbunatati starea de spirit si atmosfera casei tale. Lumanarile de interior va permit sa oferiti ambele. Acestea creeaza un iluminat elegant si subtil si va decoreaza frumos casa cu textura si culoare. Parfumurile lor pot fi adaptate pentru a se potrivi oricarei dispozitii sau mediului. Studiile arata ca lumina moale calmeaza organismul.
Relaxarea la lumina lumanarilor poate ajuta la reducerea stresului. Cine poate rezista unei cine linistite la lumina lumanarilor sau la cateva lumanari asezate in dormitor pentru acel moment perfect? Lumanarile din baie o fac calda si relaxanta in timp ce faci baie. Lumanarile de interior adauga un aer de eleganta. Lumanarile creeaza o stare de spirit instantanee in orice camera a casei. Designerii din intreaga lume aleg sa adauge lumanari pentru accente in toate incaperile casei.
In timp ce lumanarile sunt grozave pentru a stabili starea de spirit, sunt la fel de minunate atunci cand sunt savurate singure. Ia o carte, o ceasca de cafea si relaxeaza-te la lumina calda a catorva lumanari.