Ce este un strung si cum il poti alege pe cel potrivit pentru tine?

Ce este un strung si cum il poti alege pe cel potrivit pentru tine?Scopul principal al strungului este de a modela piese. Piesa care urmeaza sa fie prelucrata este tinuta prin rotirea pe propria axa, in timp ce instrumentul de taiere avanseaza pe calea de taiere dorita.

Cu dispozitivele potrivite, strungul poate fi folosit pentru mai multe tipuri de operatii, cum ar fi formarea conului, rotirea, framantarea, conturarea, filetarea, santul, imobilizarea, gaurirea, respingerea, macinarea, lustruirea etc.

Operatiunile de prelucrare se efectueaza cu o unealta de taiere care avanseaza paralel sau transversal in raport cu axa piesei care urmeaza sa fie prelucrata. Instrumentul de taiere poate, de asemenea, sa avanseze cu un anumit unghi pentru prelucrarea conurilor si unghiurilor.

Vezi si suport strunjire exterioara pentru a cumpara tot ce ai nevoie pentru strungul tau. 

Tipuri de strung

In prezent, urmatoarele tipuri de strunguri sunt utilizate in industria de prelucrare, care depind de numarul de piese care urmeaza sa fie prelucrate pe serie, complexitatea pieselor si dimensiunea pieselor.

Strung paralel

Strungul paralel sau mecanic este utilizat in prezent in atelierele de ucenicie si intretinere pentru a efectua lucrari specifice sau speciale, aceasta masina are un start- cip care apare atunci cand instrumentul este adus mai aproape de partea rotativa, prin miscarea de reglare, care la sfarsitul unei revolutii complete va intrerupe formarea acesteia.

Strung copiator

Un strung copiator este un tip de strung care functioneaza cu un dispozitiv hidraulic si electronic permite rotirea pieselor prin intermediul unui sablon.

Strung revolver

Strungul revolver este o varietate de strung conceput pentru a prelucra piese pe care este posibil sa se lucreze mai multe unelte simultan pentru a reduce timpul total de prelucrare. Piesele care prezinta aceasta conditie sunt cele care, pornind de la bare, iau o forma finala de capac sau similare.

Strung automat

Un strung automat este un tip de strung al carui proces de lucru este complet automatizat. Alimentarea barei necesare pentru fiecare piesa se face, de asemenea, automat, dintr-o bara lunga care este introdusa de un tub care are cap si este fixata prin etriere hidraulice de strangere.

Un strung automat este un strung complet mecanic. Configurarea acestor strunguri este foarte laborioasa si de aceea sunt folosite pentru serii mari de productie, capabile sa prelucreze piese foarte mici, cu tolerante foarte stranse, miscarea tuturor instrumentelor este automatizata de un sistem de excentrici care regleaza ciclul si opririle de sfarsit de cursa.

Strung vertical

Strungul vertical este o varietate de strung conceput pentru a procesa piese mari, care sunt atasate la placa de gheare sau la alti operatori si care, datorita dimensiunilor sau greutatii lor, ar face dificila fixarea lor pe un strung orizontal. Strungurile verticale au axa dispusa vertical si platanul pe un plan orizontal, ceea ce faciliteaza asamblarea pieselor voluminoase si grele.

Strung CNC

Strungul CNC este un tip de strung operat de controlul numeric computerizat. Se caracterizeaza prin faptul ca este o masina-unealta foarte eficienta pentru prelucrarea pieselor de revolutie.

Acesta ofera o capacitate mare de productie si precizie in prelucrare datorita structurii sale functionale si pentru ca traiectoria instrumentului de strunjire este controlata prin computerul care este incorporat, care proceseaza ordinele de executie continute intr-un software care a fost realizat anterior de un programator informat despre tehnologia de prelucrare la randul sau.

Este o masina ideala pentru lucrul in serie si prelucrarea pieselor complexe.

Parti ale unui strung

  • Banca: Acesta serveste ca suport pentru celelalte unitati ale strungului.
  • Axa principala si placa: pe placa, legata piesa este plasata astfel incat sa se roteasca. La celalalt capat poarta un arbore ascutit, care este mobil, numit contrapunct, pentru a tine piesa de un punct. Placa poate fi schimbata de ax. Strungul are mai multe placi pentru fixarea piesei care urmeaza sa fie prelucrata si care o va roti in jurul unei axe.
  • Ax: se mai numeste si axa strungului, este o piesa tubulara care la un capat are un scripete conectat care primeste miscarea motorului, iar la celalalt capat a conectat placa.
  • Cutie Norton: utilizata pentru a regla turatiile vitezelor cu ajutorul parghiilor care conduc un set de trepte de viteza care se afla in interiorul cutiei.
  • Purtator de scule: acestea sunt carucioarele care va permit sa mutati instrumentul de taiere.

Transport:

Transport longitudinal sau principal: aceasta se deplaseaza de-a lungul bancului sau la stanga sau la dreapta. Produce miscarea inainte a piesei, deplasandu-se manual sau automat paralel cu axa strungului.

Transport transversal: Se deplaseaza inainte sau inapoi perpendicular pe caruciorul principal. Este folosit pentru a da adancime. Se misca perpendicular pe axa strungului manual, prin rotirea manivelei transversale in avans sau prin strangerea manetei automate de avans transversal. Pe acest carucior se monteaza caruciorul directionabil sau caruciorul auxiliar.

Carucior auxiliar sau suport pentru scule: este o baza rotativa la 360° si serveste in principal pentru a face conicitati sau pentru a patrunde in instrument cu un anumit unghi. Caruciorul auxiliar poate fi mutat doar manual prin rotirea manivelei cu surub pentru avansarea acestuia.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.