Cu totii suntem constienti de faptul ca odata cu trecerea timpului, tehnologia a evoluat foarte mult, iar lucruri care astazi ni se par cat se poate de normale, acum mai bine de un deceniu de exemplu, ni se pareau lucruri SF.
Ei bine, aici nu ne referim la smartphone-uri pe care le putem folosi in atat de multe scopuri, si care sunt probabil cel mai bun exemplu al evolutiei tehnologiei.
Chiar si intrerupatoarele au evoluat, astfel ca acum cei care doresc sa isi renoveze locuintele, sau cei care isi construiesc o casa noua, in loc de vechiul intrerupator, isi indreapta acum atentia spre un intrerupator touch. Despre aceste intrerupatoare touch (comutatoare), veti avea posibilitatea de obtine informatii foarte utile in randurile care urmeaza.
Cu siguranta in cazul in care luati in calcul ideea unei renovari a locuintei, merita sa va ganditi la un intrerupator touch in locul unuia clasic, iar acest articol va va convinge de acest lucru.
Ce sunt comutatoarele capacitive?
Un comutator capacitiv este un tip de comutator electric, care este controlat prin atingere, si care functioneaza prin masurarea modificarii capacitatii.
Functioneaza in acelasi mod ca un smartphone tipic capacitiv: atunci cand atingeti suprafata, o mica incarcare electrica este transferata din corpul dvs. la comutator, ceea ce provoaca ulterior o schimbare a capacitatii. Comutatorul detecteaza aceasta modificare, raspunzand cu comanda corespunzatoare.
La atingerea unui comutator capacitiv, aceasta incarcare electrica perturba sarcina electrica a comutatorului; astfel, provocand o schimbare a capacitatii. Datorita acestei modificari, comutatorul poate identifica cand si unde a avut loc atingerea.
Constructie capacitiva a comutatorului
Un comutator capacitiv este alcatuit din trei straturi principale, iar acestea sunt suprapunerea grafica, circuitul si suportul:
- Suprapunerea este alcatuita din lucrari grafice si poate include de asemenea, ferestre, stantare, acoperiri, adezivi si texturare selectiva.
- Comutatorul de circuit va fi fie un circuit imprimat flexibil, fie o placa de circuit imprimat.
- Suportul este partea finala a comutatorului capacitiv si poate include sau nu un adeziv care trebuie sa se lipeasca de substratul dvs. specific. Cele mai comune materiale utilizate pentru suprapuneri sunt plasticul, acrilul si sticla datorita durabilitatii si versatilitatii lor.
Comutatoarele tactile capacitive sunt utilizate pe scara larga in industria aerospatiala, echipamente militare, instrumente medicale, controlul inteligentei, aparate comerciale, produse de securitate, aplicatie de decorare a lampilor, aplicatie solara fotovoltaica, sunet, tablete terminale mobile etc.
Caracteristici majore ale comutatoarelor capacitive
Cu siguranta acum ca ati aflat in ce aplicatii poate fi utilizat un astfel de intrerupator touch, doriti sa cunoasteti si care sunt cateva dintre cele mai importante caracteristici ale sala, asa ca iata-le:
- Aspect frumos si atragator din punct de vedere estetic; claritate grafica puternica; design direct.
- Design sigilat care asigura performante superioare si rezistenta la uzura; anti-estompare si nedeformare; durata lunga de viata.
- Impermeabil si anti-interferente.
- Fara contact metalic; structura simpla; cost scazut.
- Confort de operare; sensibilitate excelenta.
- Poate realiza intelectualizarea si poate functiona mai convenabil.
- Fiabilitatea permite sa fie inlocuite diferite panouri, cum ar fi tastaturile metalice, tastaturile cu membrana etc.
Avantajele produsului
La fel ca orice alt produs de pe piata, si un comutator touch vine la pachet cu diferite avantaje, iar in continuare veti afla pe scurt care sunt unele dintre acestea.
Nu exista componente mecanice intr-un comutator capacitiv, rezultand o durata de viata mai lunga in comparatie cu omologul lor mecanic. In plus, comutatoarele capacitive pot rezista la unele dintre cele mai dure medii, inclusiv la medii in aer liber.
Daca patrunderea murdariei, prafului sau umezelii este o problema, capacitivul este probabil cea mai buna optiune pentru un intrerupator electric.
Lucrul cheie de retinut despre intrerupatoarele capacitive este ca acestea necesita contact direct cu un obiect conductor pentru a functiona. Acesta este cel mai important motiv datorita caruia utilizarea unui stylus de obicei nu va functiona (daca nu este un stylus capacitiv).
Comutatoarele capacitive de control tactil pot detecta efectiv atingerea unui deget prin grosimea mai mare de 20 mm a unei carcase de material izolator, cum ar fi sticla calita sau folia de plastic.
Se asigura ca sensibilitatea, stabilitatea, fiabilitatea produsului nu se schimba in conditiile ambientale si utilizarea pe termen lung si are capacitatea impermeabila si anti-interferenta.
Comutatoarele tactile capacitive nu necesita ca utilizatorul sa atinga direct metalul, ceea ce poate elimina potentialul pericol pentru siguranta. Partea circuitului tactil este plasata pe spatele carcasei materialului izolant, este usor sa realizati o tastatura sigilata cu imprejurimile.
Nu are componente mecanice, nu se uzeaza, are o durata lunga de viata si poate reduce costurile de intretinere ulterioare.
Asadar, acum ca ati aflat atat de multe detalii despre un astfel de produs, cel mai probabil va intrebati de unde l-ati putea cumpara. Ei b bine, tot ce trebuie sa faceti este sa aruncati o privire pe gavros.ro, iar de aici veti putea alege diferite astfel de intrerupatoare, precum un Intrerupator Simplu Touch, care are urmatoarele dimensiuni 80 X 80 X 32, si care dispune de o multime de caracteristici cu adevarat speciale, iar aici mentionam si durata de viata de 100.000 de actionari.