Istoria frigiderelor dateaza din secolul al XI-lea i.Hr. C. in China, unde inghetata a fost vanduta pe strazi fara niciun fel de mecanism de racire. De-a lungul timpului, oamenii au inceput sa foloseasca „racitoare spontane” sau camara pentru a-si depozita mancarea in locurile mai racoroase din casele lor. Cu toate acestea, a fost in 1750 cand William Cullen a prezentat primul frigider din istorie, cunoscut sub numele de Cold Bag si fabricat din materiale artificiale.
In 1804, Oliver Evans a fost inspirat de inventarea de catre Thomas Moore a unui frigider de uz casnic pentru a da startul dezvoltarii refrigerarii. Ani mai tarziu, in 1922, Electrolux a brevetat primul frigider pentru uz casnic, iar Frigidaire a prezentat primul sau model autonom. In acest timp, dulapurile metalice placate cu portelan si tavile de gheata au fost, de asemenea, introduse pentru a raci mancarea.
Anii 1920 au marcat o piatra de hotar in istoria frigiderelor prin introducerea freonului, un gaz refrigerant, care a permis extinderea pietei frigiderelor in anii ’30 si ofera o alternativa de toxicitate scazuta si o siguranta mai mare in comparatie cu alti agenti frigorifici.
Frigiderele moderne au cunoscut un progres in comparatie cu predecesorii lor, incorporand caracteristici precum tehnologia inteligenta si eficienta energetica, facandu-le mai usor de utilizat ca niciodata. Afla de aici service reparatii frigidere pret pentru a vedea unde poti duce frigiderul.
Cum functioneaza un frigider
A lua o bautura rece ca gheata din frigider intr-o zi fierbinte este o mare placere, nu? Un frigider functioneaza cu trecerea unui agent frigorific printr-un sistem specific care schimba si capteaza caldura, astfel incat temperatura din interiorul aparatului sa scada si sa se raceasca.
Ce este un frigider
Un frigider este o masina care functioneaza cu temperatura folosind cicluri bazate pe principii de termodinamica. Foloseste o substanta de racire stabila, responsabila pentru schimburile de caldura.
Parti ale unui frigider
- Lichid de racire: O substanta care se evapora in frigider creand temperaturi scazute.
- Compresor: Este responsabil pentru comprimarea gazului, trecand de la starea gazoasa la cea lichida.
- Tevi externe pentru schimbul de caldura: Un grup de tuburi spiralate care se afla in afara frigiderului.
- Supapa de expansiune: Unde amoniacul curge in stare lichida.
- Tevi interne pentru schimbul de caldura: Un grup de tuburi spiralate in interiorul frigiderului.
- Condensator: In cazul in care agentul frigorific merge de la lichid la gazos.
Cum functioneaza un frigider? Afla aici
Functionarea unui frigider este simpla, desi implica unele procese fizico-chimice. Initial trebuie sa faca fluxul de agent frigorific prin conductele interne, iar cu modificari ale variatiei presiunii si temperaturii, acest lucru va deveni gazos.
Pe masura ce faza este schimbata, exista o interactiune intre lichidul de racire si mediul in care se afla. Cand agentul frigorific capteaza caldura din interiorul frigiderului, acesta raceste aparatul si lasa caldura sa iasa in mediu pe masura ce trece prin sistemul de inlocuire, expulzand aerul cald.
Etape de refrigerare ale frigiderului
- Prima etapa de refrigerare: Presiunea si temperatura gazului frigorific sunt crescutede actiunea compresorului.
- A doua etapa de refrigerare: Apoi, in condensator, gazul de inalta presiune trece in starea sa lichida prin extractie de caldura. In acest stadiu, presiunea sistemului nu este modificata.
- A treia etapa de refrigerare: Gazul trece prin supapa de expansiune prestatica, adica temperatura si presiunea sunt reduse brusc, lasand agentul frigorific intr-o stare lichid-gazoasa.
- A patra etapa de refrigerare: In evaporator, dupa absorbtia caldurii din interior, agentul frigorific devine gazos. Introduceti compresorul si porniti din nou ciclul, in acest stadiu presiunea este constanta.
Tipuri de frigider si tipuri de racire ale acestora
Cel mai frecvent utilizat sistem de racire este cel explicat mai sus si este cunoscut sub numele de racire prin compresie. Cu toate acestea, exista si alte sisteme de racire care sunt explicate pe scurt mai jos.
Racire in cascada
In acest caz, racirea se efectueaza prin doua sau mai multe cicluri care functioneaza in serie. Fiecare ciclu este conectat printr-un schimbator de caldura care va servi ca evaporator pentru ciclul anterior si va fi un condensator pentru urmatorul ciclu.
Compresie in mai multe etape
Daca lichidul utilizat este acelasi prin sistemul de racire in cascada, schimbatorul de caldura este inlocuit cu o camera de amestecare. Acest lucru face transferul de caldura mai eficient si compresorul functioneaza mai putin.
Refrigerare multifunctionala cu ajutorul unui compresor
Cand este necesara racirea la temperaturi diferite, se utilizeaza o supapa si un compresor separate pentru fiecare evaporator care lucreaza la temperaturi diferite.
Racire prin absorbtie
Este foarte rar. Acest tip de racire este utilizat atunci cand aveti o sursa termica ieftina. Se bazeaza in principal pe ciclul de compresie, diferenta fiind ca un compresor nu este utilizat pentru a inchide ciclul. Un absorbant este utilizat pentru a capta agentul frigorific, apoi este separat de solutie prin caldura si, astfel, reporniti ciclul.