Calitatile care definesc un antreprenor de succes

 

A fi un antreprenor de succes inseamna mai mult decat a incepe noi proiecte in fiecare zi. Inseamna sa ai atitudinea corecta fata de o afacere si determinarea si ambitia de a atinge succesul. Un antreprenor de succes are un impuls interior foarte puternic, ce il ajuta sa reuseasca. Iata mai jos care sunt calitatile care definesc un antreprenor de succes.

Entuziasmul

Un antreprenor ar trebui sa fie entuziasmat de perspectiva muncii. Ar trebui sa aiba intotdeauna determinarea de a reusi si de a depasi obstacolele. El nu ar trebui doar sa-si stabileasca obiective mari, ci sa se angajeze in atingerea lor, indiferent de nenumaratele obstacole care apar.

Increderea in sine

Un antreprenor de succes are intotdeauna un sentiment puternic de incredere in sine si o opinie sanatoasa cu privire la abilitatile sale. Personalitatea sa este una asertiva si puternica. Antreprenorii de succes sunt mereu concentrati si nu isi pierd timpul cu probleme banale. Aceasta este ceea ce ii face diferiti de restul.

Inclinatie spre inovatie si schimbare

Un antreprenor ar trebui sa fie mereu in cautare de inovatie si de idei, pentru a se putea detasa ca invingator. El ar trebui sa se reinventeze constant si sa se gandeasca la modalitati mai bune de a conduce o afacere si de a improviza cu privire la produsele si serviciile oferite.

O alta calitate importanta a unui antreprenor de succes este deschiderea catre schimbare, precum si lejeritatea adoptarii sale. Un antreprenor de top nu este de neclintit si incapatanat atunci cand vine vorba despre alegerea altor optiuni. Schimbarea este singurul lucru constant in afaceri si nimeni nu poate obtine profituri pe baza metodelor invechite.

Concurenta

Concurenta nu ar trebui sa sperie niciodata un antreprenor, pentru ca ea este in primul rand cea pe care se dezvolta un antreprenor de succes. Monopolul nu este niciodata benefic, pentru ca nu aduce cu sine posibilitati de improvizatie sau de schimbare.

Motivatie si actiune

Un antreprenor ar trebui sa fie extrem de energic si motivat si mereu in miscare. In acelasi timp, nivelul de angajament trebuie sa fie destul de ridicate. Numai atunci cand o persoana este motivata poate actiona corect in domeniul sau.

Acceptarea criticii

Acceptarea respingerii sau a criticilor constructive conteaza foarte mult pentru un antreprenor de succes. Criticile indica ceea ce nu face bine, sau punctele in care este nevoie de schimbare, iar acceptarea criticilor este un mod foarte important de a obtine succes. Acceptand criticile vei constientiza care sunt neajunsurile afacerii tale si, in consecinta, le vei repara.

Pasiunea, inventivitatea, disponibilitatea de a improviza si de a-i asculta pe ceilalti, alaturi de determinarea reala de a reusi este ceea ce face ca un antreprenor sa aiba succes.

Acceptarea esecului

O discutie aparte in parcursul catre un antreprenor de succes este cea care se refera la gestionarea unui esec. Desi discutia poate parea simpla de departe, odata ce te afli in aceasta situatie urata, s-ar putea sa iti doresti sa nu o fi apucat niciodata pe calea antreprenoriatului. Multe persoane care au trecut prin aceasta situatie compara sentimentul cu o despartire nefericita, ceea ce este foarte adevarat!

Literatura de specialitate ne invata despre adevaratele valori ale esecului. Foarte multe voci sunt de parere ca un esec este de fapt o treapta catre o faza noua. Insa chiar si asa, nu ajungi sa iti imaginezi niciodata cat de grav este, pana nu ajungi sa traiesti situatia pe pielea ta.

Imagineaza-ti ca ai o idee, un model de business despre care esti convins ca va fi un succes si – nu mai putin important – biletul tau catre libertate. Totul incepe cu un plan formidabil, pus cu atentie pe hartie, care sa functioneze ca o harta catre visele tale. Gandeste-te la toate noptile nedormite si la cat de tare arde acel vis in tine. Imagineaza-ti ca te trezesti in fiecare dimineata cu speranta si cu asteptari, gata sa iti iei in primire rolul in aceasta lume uriasa. Si apoi imagineaza-ti ca te trezesti intr-o dimineata si constati ca afacerea ta a fost lovita: pur si simplu ceva se intampla din senin si iti afecteaza tot ceea ce credeai ca este de neclintit.

Afacerea la care ai tinut ca la un copil, pentru care te-ai implicat trup si suflet si pe care abia asteptai sa o vezi crescand, se duce pe apa sambetei, iar tu nu poti face nimic. Ani de munca grea, de resurse si de eforturi, toate materializate intr-un mare nimic… In mod cert ajungi sa traiesti una dintre cele mai profunde depresii pe care le-ai trait vreodata. Te simti lipsit de valoare si de sens, distrus, fara speranta, si mai ales simti ca ai esuat.

Invata din esecuri

Orice esec vine cu una sau mai multe lectii, si nu depinde decat de tine sa identifici aceste lectii si sa incerci sa faci lucrurile diferit data viitoare. Invatand din fiecare esec trait, vei putea spune ce functioneaza si ce nu, iar prin aceasta noua perspectiva vei deveni mai intelept si mai inteligent.

Ai auzit in mod cert de inventatorul becului, Thomas Edison. Ei bine, asa cum probabil stii deja, Edison a esuat de 10,000 de ori inainte de a reusi pana la urma sa inventeze ceva ce a ramas pentru totdeauna in istorie. “Nu am esuat de 10.000 de ori, ci am gasit cu succes 10.000 de moduri care nu functioneaza” spunea el.

Daca stai sa te gandesti… pare o nebunie. Cand cei din jur vad esecul efectiv ca pe un esec, exista oameni – iar tu trebuie sa fii printre ei! – care vad esecul ca pe o treapta catre succes. Trebuie sa intelegi ca esecul nu te face un ratat. Devii un ratat abia in momentul in care decizi sa nu mai incerci inca o data.

Revenirea

Daca nu ai esuat niciodata ca antreprenor, nu vei intelege niciodata ce inseamna cu adevarat. Nu este vorba despre a citi tone de carti din categoria self-help, sau despre a asculta tot felul de discursuri ale speaker-ilor motivationali. Daca nu ai facut cunostinta pana acum cu esecul, prima data cand stai fata in fata cu el nu va fi o intalnire placuta.

Te vei simti invins, fara speranta si deprimat. Si cel mai rau, e posibil sa iti pierzi increderea in capacitatile tale de antreprenor. Poate ca indoiala ti se va strecura in suflet si vei incepe sa te intrebi daca drumul pe care te afli este cu adevarat pentu tine.

Iar atunci cand esti invins de esec, e posibil sa te gandesti la o iesire usoara din situatie – renuntarea. Henry Ford spunea ca “esecul este pur si simplu o ocazie de a o lua de la capat, de data asta mai inteligent”.

Pentru a-ti reveni din sentimentul de vina si din mila fata de propria persoana, va trebui sa intelegi rolul esecului. Este ca si cum ti s-ar spune sa incerci ceva diferit, sa incepi din nou mai inteligent.
Exista intotdeauna un motiv pentru esec si o solutie pentru acesta. Poate ca nu ai acordat atentie afacerii, finantelor, echipei sau concurentei. Sau poate ca te-ai concentrat pe cantitate in loc de calitate.
Cand vei invata cu succes din esecuri, vei reveni ca un lup singuratic neinfricat, cu un vis nemuritor. Incearca sa iti amintesti de ce ai ales sa fii antreprenor. Iar asta te va oblige sa mergi mai departe.

Accepta ca nu se incheie niciodata

Exista extrem de multi antreprenori, cercetatori, oameni din diverse domenii – pornind chiar de la Edison, despre aminteam mai sus – care au esuat de nenumarate ori si unii chiar continua sa esueze si acum. Desi nu poti invinge esecul, iti poti schimba mentalitatea in legatura cu el.

In loc sa-l percepi ca pe un monstru hidos care lupta pentru a-ti distruge visul, imgineaza-ti esecul ca pe un ghid, mai degraba.

Esecul este acolo pentru a te ghida, pentru a avea grija de tine si pentru a te invata ce functioneaza si ce nu. In fiecare esec exista lectii de invatat si ajustari de facut. Insa, din pacate, majoritatea antreprenorilor neglijeaza lectiile. Iar cand se intampla asta, te afli practic intr-o bucla, facand aceeasi greseala la nesfarsit, fara sa faci vreun progres. Dar cand inveti din greseli si revii mai tarziu, devii o forta de neoprit, gata sa isi transpuna visele in realitate.

Ecuatia pentru succes

Toata lumea vrea sa fie „antreprenor de succes”, insa ceea ce te face de succes tine foarte mult de modul de a gandi. Exista totusi si calcule simple care te pot face sa iti schimbi mentalitatea, pentru a te apropia cat mai mult de calea succesului. Explicatiile stiintifice privitoare la modul in care poti avea succes arata in mod clar ca nu este nevoie doar de munca sustinuta. S-a dovedit de nenumarate ori ca cea mai importanta in succesul in afaceri este luciditatea si constientizarea. Impartim acest concept in patru fatete:

Organizarea

Noteaza-ti in fiecare dimineata task-urile principale ale unei zile, in asa fel incat sa te poti concentra pe ele. Desi dureaza numai 10 minte, este un demers care iti poate schimba viata.

Sarguinta (Munca asidua)

In limbajul comun, diligenta sau sarguinta inseamna munca asidua. Chiar si asa, munca nu reprezinta decat 25%, contrar celor care cred ca tot ce iti trebuie pentru a avea succes este munca si iar munca!

Chibzuinta

Chibzuinta este capacitatea de a conduce si de a disciplina pe cineva prin folosirea ratiunii. De asemenea, este capacitatea de a lua decizia corecta.

Perfectionismul

Trebuie sa stii intotdeauna cum sa iti verifici munca, chiar si de doua ori, daca este necesar!

Surse: https://www.entrepreneur.com/article/355614

https://groco.com/readingroom/lead-successful-entrepreneur/

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.