Persoanele care isi fac un buget si il respecta se simt intotdeauna mai increzatoare, mai sigure si simt ca isi pot controla mai bine banii. O arata si studiile efectuate in tari dezvoltate, in care oamenii invata sa isi gestioneze bugetele cu ajutorul softurilor performante si extrem de utile.
Din pacate, aceleasi studii arata ca majoritatea persoanelor nu au un buget bine determinat, iar cei care sustin totusi ca au, nu fac decat sa isi urmareasca veniturile si sa inregistreze chitantele, dar nu au un sistem de control al cheltuielilor.
Din fericire, softurile de bugetare fac mai usoara alcatuirea si respectarea unui buget si exista multe programe din care sa alegi. Majoritatea iti permit chiar conectarea contului bancar, in timp ce unele ofera si functii suplimentare, cum ar fi monitorizarea scorului de credit sau urmarirea investitiilor.
Pentru a te ajuta sa gasesti softul ideal pentru nevoile tale, ai mai jos opt variante de softuri de bugetare, dintr-o lista de 20 de optiuni diferite. Lista finala a fost alcatuita pe criterii de usurinta in utilizare, personalizare, caracteristici si pret.
Cele mai bune 8 softuri de bugetare din 2021
Cel mai bun soft general de bugetare: You Need a Budget
Cel mai bun soft de bugetare pentru cupluri: Honeydue
Cel mai bun soft de bugetare pentru studenti: PocketGuard
Cel mai bun soft de bugetare pentru familii: EveryDollar
Cel mai bun soft de bugetare pentru investitori: Personal Capital
Cel mai bun soft de bugetare pentru economisire: Albert
Cel mai bun soft de bugetare pentru incepatori: Mint
Cea mai buna optiune gratuita: Goodbudget
1. Cel mai bun soft general de bugetare
You Need a Budget (YNAB) poate fi considerat cea mai buna optiune generala, deoarece ofera cea mai buna combinatie de flexibilitate si functii, ceea ce il face sa merite cu varf si indesat pretul sau lunar. YNAB te poate ghida astfel incat sa iti pui la punct un plan deliberat, orientat spre viitor, pentru cheltuielile tale obisnuite. In plus, functiile sale de urmarire si raportare a obiectivelor te ajuta sa iti monitorizezi progresul.
Pro
Iti poti lega conturile la el si poti introduce manual tranzactii.
Informatiile in timp real sunt intotdeauna disponibile de pe orice dispozitiv.
YNAB te invata cum sa bugetezi, in loc sa automatizeze pur si simplu procesul.
Contra
Taxa de 11,99 dolari pe luna, sau 84 de dolari pe an.
Necesita un timp mai mare de gestionare fata de alte optiuni.
Presupune o curba de invatare mai abrupta decat alte aplicatii de bugetare.
YNAB este mai scump decat softurile gratuite din domeniu si necesita sa iti acorzi ceva mai mult timp pentru a dezvolta un buget. In ciuda acestor dezavantaje, este cel mai bun soft de bugetare pentru preluarea controlului asupra banilor tai, pentru ca iti ofera instrumentele necesare pentru a crea un plan de cheltuieli bazat pe valoare.
Programul te va ghida prin procesul de alocare a fiecarui dolar, in asa fel incat sa cheltui cu un scop in minte.
Functiile sale personalizate de raportare si urmarire a obiectivelor, care includ diagrame si grafice atractive si informative, te vor ajuta sa te tii de plan.
YNAB ofera, de asemenea, instrumente cuprinzatoare de scolire, incluzand peste 100 de ateliere online gratuite si oferind actualizari in timp real, astfel incat sa stii intotdeauna unde se duc banii tai si sa poti face ajustari din mers.
2. Cel mai bun soft de bugetare pentru cupluri
Honeydue isi merita titlul de cel mai bun soft de bugetare pentru cupluri, pentru ca este special orientata spre a te ajuta sa-ti gestionezi banii alaturi de partener.
Vei putea conecta conturi si vei putea, de asemenea, personaliza ce informatii impartasesti cu partenerul, comunicand in acelasi timp despre problemele de bani direct prin intermediul aplicatiei.
Notificarile te alerteaza si cu privire la facturile urmatoare si vei sti, de asemenea, cand tu sau partenerul tau veti depasiti limitele de cheltuieli prestabilite in categoriile din cadrul bugetului.
Pro
Nu presupune taxa lunara.
Iti permite sa alegi cat de multe informatii despre cont sa partajezi cu partenerul.
Tranzactiile sunt clasificate automat.
Contine alerte personalizabile pentru cheltuieli excesive sau facturi viitoare.
Contra
Disponibil numai pentru iOS sau Android (fara aplicatie desktop).
Educatie financiara limitata.
Putine functii de raportare care sa iti permita sa privesti imaginea de ansamblu.
Honeydue este conceput pentru a ajuta cuplurile sa isi gestioneze finantele comune, iar functiile sale sunt axate pe comunicarea comuna. Honeydue simplifica schimbul de informatii despre bani si iti permite sa raspunzi la tranzactiile partenerului cu o nota, un like sau alte emoji-uri. De asemenea, poti agrega informatiile despre contul pe care l-ai conectat, pentru a vedea la un loc toate tranzactiile individuale si comune.
Honeydue simplifica urmarirea cheltuielilor, clasificand automat tranzactiile si permitandu-ti sa adaugi propriile categorii personalizate. Si, desi exista mai putine optiuni de raportare decat in cazul altor programe, alertele personalizabile te ajuta sa fii sigur ca nu scapa nimic neobservat.
3. Cel mai bun soft de bugetare pentru studenti
PocketGuard poate fi considerat fara probleme cea mai buna optiune pentru studenti, pentru ca le permite studentilor ocupati sa vada imediat cati bani au la dispozitie de cheltuiala.
Functiile sale de urmarire a obiectivelor si diagrama circulara intuitiva ii ajuta chiar si pe incepatori sa vada daca sunt pe drumul cel bun. In plus, majoritatea functiilor sale sunt gratuite, ceea ce este ideal pentru cei cu buget de student.
Pro
Cele mai multe functii sunt disponibile gratuit.
Functia In My Pocket arata instantaneu suma disponibila pentru a fi cheltuita.
Algoritmii inteligenti identifica zonele in care poti economisi.
Contra
Versiunea gratuita limiteaza categoriile tranzactiilor si obiectivele.
Chiar si versiunea platita a aplicatiei contine reclame.
Optiunile de raportare sunt mai limitate.
Pentru studentii la inceput de drum in ceea ce priveste gestionarea banilor, interfata simpla a PocketGuard si diagramele intuitive faciliteaza inceperea bugetului si urmarirea cheltuielilor. Functia In My Pocket reduce, de asemenea, riscul overdrafturilor, pastrand in orice moment informatii despre banii disponibili pentru a fi cheltuiti.
Desi versiunea gratuita nu include la fel de multe functii ca optiunea platita, majoritatea studentilor vor considera, probabil, ca programul este suficient de solid si ii poate salva de un soft cu taxa lunara de abonament. In plus, algoritmii din program care te ajuta sa identifici si sa anulezi platile nedorite ii pot ajuta pe studenti sa identifice oportunitati de a pastra mai multi bani in buzunar.
4. Cel mai bun soft de bugetare pentru familii
EveryDollar este cea mai buna optiune de soft de bugetare pentru familii, pentru ca iti permite sa creezi in 10 minute un buget care poate fi complet personalizat in functie de nevoile familiei tale. Aloca fiecare dolar, dar faciliteaza utilizarea de catre intreaga familie. In plus, se sincronizeaza instantaneu pe toate dispozitivele, astfel incat toata lumea sa poata vedea ce s-a cheltuit.
Pro
Creat de expertul in finante personale Dave Ramsey.
Ofera o versiune gratuita.
Se sincronizeaza in timp real pe diferite dispozitive.
Contra
Va trebui sa introduci manual tranzactiile in versiunea gratuita.
Versiunea cu plata costa 129,99 dolari pe an. Trebuie sa clasifici manual tranzactiile.
EveryDollar este o alegere ideala pentru familiile care doresc sa adopte o abordare practica a bugetului impreuna si care nu doresc sa plateasca o taxa lunara. Instrumentul iti permite sa aloci fiecare dolar pe care il cheltui si ofera un sablon personalizabil pentru a usura procesul de bugetare.
Pentru cei care doresc functii in plus, inclusiv posibilitatea de a conecta conturi bancare, este necesara actualizarea la versiunea cu plata. Ramsey + are un cost mai ridicat decat alte programe, dar ofera mai multe functii, inclusiv popularul curs FinancialPeace al lui Dave Ramsey, precum si BabySteps Tracking care te va ajuta sa treci prin cei sapte pasi mici pe care Ramsey i-a identificat pe drumul catre crearea unei situatii financiare bune.
5. Cel mai bun soft de bugetare pentru investitori
Personal Capital este in mod cert cea mai buna optiune pentru investitori, pentru ca ofera un software solid de bugetare si un planificator de pensii si economii, cu instrumente pentru evidenta investitiilor. Personal Capital ofera sansa de a urmari valoarea neta, de a monitoriza fluxul de numerar si de a efectua o examinare a investitiilor, astfel incat banii sa poata fi gestionati intr-un singur loc.
Pro
Utilizare gratuita.
Un tablou de bord financiar complet, care te ajuta sa monitorizezi toate aspectele financiare.
Planificarea pensionarii si caracteristicile investitionale te ajuta sa iti atingi obiectivele financiare.
Contra
Unii utilizatori raporteaza probleme de conectivitate cu conturile bancare.
Poti fi influentat sa cumperi alte servicii, precum cele de gestionare a finantelor.
Unele functii ale aplicatiei sunt mai limitate.
Personal Capital integreaza softul de bugetare cu alte instrumente financiare intr-un singur tablou de bord. Poti urmari cheltuielile, poti monitoriza performanta investitiilor in timp real, poti stabili, de asemenea, obiective de pensionare si poti urmari valorile nete intr-un singur loc.
De asemenea, vei putea accesa caracteristici speciale, cum ar fi o verificare a investitiei, care compara alocarea activelor din portofoliu cu obiectivul de alocare pentru varsta si circumstantele tale.
Functia de verificare a investitiei este disponibila doar pe versiunea desktop. Cu toate acestea, aplicatiile iOS si Android ofera o multime de functii, inclusiv instrumente interactive pentru urmarirea investitiilor si fluxului de numerar. Consilierii financiari sunt dispusi sa stea de vorba cu tine despre planurile de viitor, dar poti avea parte si de incercari de persuasiune cu privire la serviciile de administrare a finantelor de la Personal Capital.
6. Cel mai bun soft de bugetare pentru economii
Albert este probabil cea mai buna optiune pentru economii, deoarece este o aplicatie de gestionare a banilor perfecta atat pentru facilitarea procesului de bugetare, cat si pentru automatizarea economiilor.
Aplicatia iti monitorizeaza obiceiurile legate de cheltuieli, identifica sume de rezerva si muta banii intr-un portofel digital. Vei castiga dobanda pentru bani, ii vei putea retrage oricand si te vei putea califica pentru bonusuri anuale in numerar.
Pro
Economiile inteligente iti permit sa economisesti fara efort bani pentru obiectivele tale.
Castigi un bonus anual la economii, care poate creste la activarea Genius.
Ai un scor de verificare ce ofera sugestii referitoare la imbunatatiri.
Contra
Nu dispune de versiune desktop.
Nu ofera asistenta telefonica pentru clienti.
Ofera informatii educationale limitate despre procesul de bugetare.
Albert creeaza un buget automat, ajutandu-te sa identifici in orice moment unde se duc banii tai. Poti vedea instantaneu veniturile, facturile si banii ramasi. Vei avea, de asemenea, multe optiuni de raportare, inclusiv revizuirea bugetelor din ultima luna si, de asemenea, iti vei vedea tranzactiile ca o diagrama circulara.
Albert nu faciliteaza doar bugetarea usoara, ci face si procesul de economisire sa para lipsit de efort, identificand cand exista bani suplimentari disponibili si mutandu-i intr-un portofel digital. Vei fi recompensat cu un bonus anual pentru economiile pe care le faci si iti vei putea urmari cu usurinta obiectivele legate de economii. Cu toate acestea, daca vrei suplimentul Albert Genius, care iti mareste bonusul de economii si ofera acces la indrumari financiare prin telefon, va trebui sa platesti minim 4 dolari pe luna.
7. Cel mai bun soft de bugetare pentru incepatori
Mint este desemnat drept cea mai buna optiune pentru incepatori, deoarece pune toate conturile intr-un singur loc, te ajuta sa iti urmaresti venitul net si iti ofera suplimente, precum accesul la scorul de credit. Mint simplifica bugetarea, permitandu-ti sa iti conectezi conturile si iti arata cheltuielile tale raportat la media nationala.
Aceste functii te vor ajuta sa vezi daca esti pe drumul cel bun atunci cand incepi procesul de bugetare.
Pro
Softul este complet gratuit.
Tabloul de bord financiar al Mint iti urmareste veniturile nete si iti arata toate conturile intr-un singur loc.
Tranzactiile sunt clasificate automat.
Contra
Optiunile de stabilire a obiectivelor sunt limitate.
Sincronizarea contului poate fi lenta.
Exista o multime de reclame pentru produse financiare.
Mint este instrumentul ideal pentru realizarea primului tau buget, oferind o lista lunga de categorii si aratandu-ti o comparatie intre cheltuielile tale si media nationala. De asemenea, iti vei putea conecta conturile bancare.
Tranzactiile sunt clasificate automat, astfel incat sa poti vedea daca esti pe drumul cel bun in ceea ce priveste cheltuielile.
Mint este complet gratuit si, pe langa instrumentele de bugetare, programul te ajuta sa iti urmaresti venitul net si sa monitorizezi progresul in directia obiectivelor. Totusi, esti oarecum limitat cu privire la selectia in categoria obiective.
8. Cea mai buna optiune gratuita
Goodbudget se incadreaza la categoria cea mai buna optiune gratuita, pentru ca ofera posibilitatea de a adapta virtual conceptul de bugetare bazata pe sistemul plicurilor, fara sa fie necesar sa platesti vreo taxa pentru soft. Poti importa manual tranzactii bancare si sa vizualizezi diagramele intuitive Goodbudget, pentru a vedea cum sunt alocate cheltuielile tale. Goodbudget este o optiune foarte bogata in functii, daca ne gandim ca are costuri zero.
Pro
Versiunea gratuita ofera functii solide. Graficele si tabelele fac mai usoara intelegerea obiceiurilor legate de cheltuieli.
Te poti conecta pe mai multe dispozitive si poti transfera cu usurinta bani intre plicuri.
Contra
In versiunea gratuita ai un numar limitat de plicuri.
Nu exista nicio optiune pentru sincronizarea automata a conturilor.
Trebuie sa clasifici manual fiecare tranzactie dupa importul datelor contului.
Bugetarea in sistemul plicurilor implica impartirea numerarului disponibil in diferite plicuri, pentru diferite categorii de cheltuieli. Goodbudget iti permite sa implementezi o versiune digitala a bugetului organizat pe plicuri, ecranul principal afisand cat a mai ramas in fiecare plic.
Goodbudget ofera o versiune gratuita si una cu plata, dar versiunea gratuita are o multime de functii utile, inclusiv posibilitatea de a crea pana la 10 plicuri si de a transfera cu usurinta bani intre ele. Desi incarcarea si inregistrarea manuala a tranzactiilor din contul bancar pot fi obositoare, unii utilizatori prefera sa nu ofere acces la conturile lor bancare.
Intrebari frecvente
Ce este un soft de bugetare?
Un soft de bugetare este un instrument care te ajuta sa iti planifici si sa aloci cheltuielile personale. Spre deosebire de softul de contabilitate, care se concentreaza in principal pe urmarirea a ceea ce ai cheltuit sau ceea ce datorezi, softul de bugetare gandeste in avans si iti permite sa aloci banii inainte de a-i cheltui.
Crearea unui buget familial poate necesita timp si uneori e greu sa stii de unde sa incepi. Softwul de bugetare isi propune sa eficientizeze procesul, astfel incat sa poti face ca banii sa functioneze pentru tine, in loc sa-i cheltui pur si simplu cand intra.
Cat costa un soft de bugetare?
Unele programe de bugetare sunt complet gratuite, in timp ce altele percep o taxa lunara sau anuala. Te poti astepta, in general, sa aloci din buget o suma lunara cupinsa intre 5 si 12 dolari pentru majoritatea celor mai bune optiuni.
Softul de bugetare cu plata ofera adesea functii mai solide si mai multa asistenta pentru clienti decat optiunile gratuite. Si, in multe cazuri, softul gratuit este sustinut de publicitate, astfel incat te poti astepta la o serie intreaga de oferte financiare in timp ce utilizezi softul.
Ce caracteristici ar trebui sa caut la softul de bugetare?
Cand incerci sa gasesti varianta ideala de soft pentru tine, functiile cheie pe care trebuie sa le iei in considerare includ:
Conectarea contului. Conectarea conturilor la softul folosit inseamna ca nu va trebui sa incarci tranzactii pentru a-ti monitoriza cheltuielile si pentru a vedea daca respecti bugetul. Insa retine ca va trebui sa iti dai datele financiare pentru ca programul sa iti poata accesa tranzactiile bancare si cele cu cardul de credit si sa le agregheze.
Categorii de cheltuieli. Softul de bugetare poate caracteriza automat tranzactiile pe care le faci sau poate fi necesar sa o faci manual. Majoritatea softurilor vin cu anumite categorii prestabilite, dar ar trebui sa poti adauga si propriile variante.
Raportare. Softul pe care il utilizezi trebuie sa creeze diagrame si grafice care sa prezinte tiparele tale de cheltuieli.
Alte resurse financiare. Unele programe ofera un scor de credit gratuit, urmarirea investitiilor, urmarirea venitului net si multe altele.
Sursa: https://www.investopedia.com/personal-finance/best-budgeting-software/