Chirurgia orala poate parea deseori intimidanta, mai ales daca este vorba despre persoane care nu iubesc sa faca vizite la stomatolog din cauza temerilor, dar aceasta este de fapt o procedura destul de obisnuita in vederea acordarii unor diferite tratamente si aplicatii dentare.
Exista multe motive pentru care o persoana poate avea nevoie de o interventie chirurgicala dentara. Medicul dentist iti va putea recomanda cel mai bun tratament pentru problemele dentare pe care le ai si pentru o buna orala.
Mai jos vei gasi cateva informatii necesare in ceea ce priveste diversele aspecte implicate de chirurgie dentara, respectiv despre motivele pentru care oamenii ajung sa aiba nevoie de o astfel de interventie.
Chirurgie dentara sau orala: cauze frecvente
Daca ai urmatoarele simptome sau esti constient de oricare dintre aceste probleme, este intelept sa faci o vizita unei clinici de chirurgie dentara pentru a primi tratamentul adecvat in timp util, pana nu este prea tarziu:
Dinti durerosi sau afectati de carii: maselele de minte sunt, de regula, cel mai frecvent motiv pentru care oamenii au nevoie de o interventie chirurgicala pe cale orala.
Molarii apar adesea mai tarziu si nu exista suficient spatiu in gura pentru noii dinti, acestia ajungand sa fie „plasati” intre osul maxilarului si tesutul gingival. Principalul motiv pentru care este necesara extragerea maselelor de minte este reprezentat de evitarea perturbarii si degradarii altor dinti si reducerea la minimum a riscului de infectie.
Pierderea dintilor: implanturile dentare reprezinta deseori varianta aleasa de catre acele persoane carora le lipsesc dintii. Indiferent de modul in care s-au pierdut acestia, implanturile dentare pot fi realizate pentru a inlocui definitiv dintii.
Pentru aceasta interventie chirurgicala orala este necesara o densitate osoasa adecvata, iar un medic dentist specializat in astfel de proceduri iti poate oferi instructiuni adecvate de ingrijire in vederea obtinerii sau mentinerii unei danturi perfecte.
Probleme cu maxilarele: daca cresterea inegala a maxilarului, protezele dentare sau alte tulburari, cum ar fi tulburarea tmj, au un efect asupra formarii sau deteriorarii maxilarului, chirurgia dentara poate oferi o solutie in acest sens.
Unii oameni ajung sa fie supusi unei operatii corective de maxilar inainte de a ajunge la primul set de proteze dentare pentru o potrivire mai confortabila, in timp ce altii rezolva problemele maxilarului pe tot parcursul vietii utilizand tratamentul adecvat.
Leziuni faciale: dupa accidente nefericite care au avut impact asupra fetei, poate fi necesara reconstructia maxilarului si a oaselor faciale sau o interventie chirurgicala corectiva a maxilarului. Chirurgia maxilo-faciala poate fi o componenta a acestui tratament si poate ajuta victimele sa recapete aspectul anterior pe care l-au avut inainte de a fi victime ale unor situatii nefericite de acest fel.
Infectie sau boala a gingiilor: poate fi necesara o interventie chirurgicala orala si daca apare o infectie dentara care nu este tratata la timp. Desigur, este de preferat ca astfel de infectii sa fie prevenite prin ingrijirea de rutina zilnica.
Cu toate acestea, este bine de stiut ca daca apar infectiile netratate, acestea se pot raspandi uneori in tesutul moale din jurul maxilarului si chiar la nivelul fetei, gatului, gingiilor sau gatului ori fetei si se pot transforma intr-o problema mai grava care poate chiar sa puna viata persoanei in cauza in pericol. Desigur, infectiile ar trebui tratate cu antibiotice, insa medicul dentist este cel care poate stabili daca trebuie drenate si chirurgical sau daca nu este cazul.
Aceasta este o procedura foarte simpla si de multe ori ofera o rezolvare instantanee a unei probleme care poate duce la complicatii grabe. In acest sens, este recomandat sa tratezi toate infectiile dentare care pot aparea cu promptitudine, pentru a fi in siguranta si pentru a nu ajunge sa ai diverse neplaceri mai mari sau mai mici.
Simptome posibile: simptomele unor probleme dentare mai grave sau mai putin grave variaza in functie de diferite conditii, dar durerea, umflarea si disconfortul sunt de obicei indicatori ca ar putea fi necesara o interventie chirurgicala orala, cum ar fi indepartarea maselelor de minte. Tratarea prompta a oricarei dureri de dinti te va asigura ca simptomele nu se inrautatesc si ca vei primi in acest sens tratamentul adecvat inainte de a fi necesara o solutie mai invaziva pentru a corecta problemele aparute.
In cazul in care ai ajuns sa te confrunti cu diverse simptome ale problemelor dentare care te incomodeaza, este posibil ca pentru rezolvarea acestora sa ai nevoie de serviciile unor profesionist in chirurgie dentara.
Pentru a identifica in mod rapid o solutie a acestei probleme, poti apela inainte de toate la un medic stomatolog, iar daca acesta considera ca problemele cu care te confrunti nu sunt de competenta lui, acesta te va directiona catre un specialist in chirurgie dentara capabila sa identifice solutia potrivita pentru problema dentara pe care o ai.
Si totusi, pentru a nu ajunge in aceasta situatie in mod frecvent, ai grija de sanatatea dintilor tai printr-o rutina zilnica adecvata.