Venirea pe lume a unui bebelus este un moment emotionant in viata oricarui parinte, ce vine la pachet atat cu bucurie netarmurita cat si cu nenumarate griji legate de partea organizatorica.
Crearea unei camere pentru bebelus este una dintre grijile principale ale parintilor atunci cand se pregatesc sa il primeasca pe noul membru al familiei. O camera perfect potrivita micului print sau printese, poate fi insa – dincolo de griji – o ocazie de distractie in familie, avand ca rezultat un mediu confortabil, calm, sigur si linistit, in care atat cel mic cat si parintii sa poata petrece momente minunate.
Gaseste spatiul ideal
Pentru multi dintre noi este evident deja care va fi camera copilului, pentru ca probabil este singura camera libera din casa, care avea inca de la achizitionarea casei o destinatie bine stabilita. Insa daca ai norocul de a avea o casa cu mai mult spatiu, va trebui sa alegi camera cea mai linistita si mai odihnitoare. Vei dori, de asemenea, sa alegi o camera cat mai apropiata de dormitorul vostru, astfel incat trezitul in timpul noptii si mersul in camera copilului sa fie cat mai lipsit de aventuri si de asemenea sa auzi intotdeauna ce se intampla in camera celui mic, chiar si fara interfon pentru bebelusi.
Creaza un moodboard
Planificarea camerei copilului ar trebui sa fie una dintre cele mai distractive si mai creative parti atunci cand urmeaza sa devii parinte, asa ca fa-ti timp si colecteaza imagini de camere, stiluri, printuri si mobila, care iti plac foarte mult si pune-le laolalta pe un moodboard, o plansa a starii de spirit sau o plansa inspirationala mai degraba, care sa te ajute ca punct de pornire in crearea unui stil bine legat al camerei copilului tau.
Pornind de la acest moodboard vei reusi in scurt timp sa alcatuiesti un decor ideal pentru camera micutului tau, in care sa se reflecte toate emotiile si dorintele pe care le-ati acumulat, ca viitori parinti, in cele 9 luni de sarcina.
Gandeste-te la aspectele practice
Gandeste-te la temperatura camerei ! Asigura-te ca nu este nici prea cald nici prea frig in camera, si ca temperatura poate fi ajustata dupa necesitati. Investeste in jaluzele sau perdele care sa te ajute sa controlezi cantitatea de lumina care intra in camera.
De asemenea, va trebui sa te gandesti si la solutiile pentru pardoseala – pardoselile din parchet sunt usor de intretinut si se mentin curate cu usurinta, insa un covor mare, calduros si moale va fi esential atunci cand cel mic va incepe sa mearga pe jos, fie in patru labe, fie pe propriile lui picioruse.
Mentine o stare de liniste
Uita de nuantele de bleu pentru baieti si roz pentru fete. Culorile linistitoare si calmante sunt cheia pentru ambele genuri. Galbenul insorit va crea o senzatie calda, vesela, in timp ce un albastru profund poate fi linistitor si poate crea senzatia de cocon.
Fa din siguranta o prioritate
Daca vei cumpara un patut nou, asigura-te ca respecta toate standardele de calitate in materie. Ai grija ca acesta sa fie suficient de adanc, ca barele sunt plasate la distanta corecta si ca nu are margini periculoase. Tine la la distanta de zona in care vei amplasa patul orice piesa de mobilier care poate fi escaladata, sursele de caldura, sursele de iluminat electric si orice fel de fir sau cablu.
Alege comode si noptiere cu sertare gandite special pentru copii, astfel incat cel mic sa nu si prinda degetele mai tarziu, cand va incepe sa umble in patru labe prin camera si prin casa.
Opteaza pentru rafturi si biblioteci care se pot ancora in perete, pentru ca micutul tau sa nu le darame peste el cand – incercand sa mearga – se va tine de obiectele de prin camera.
Asigura sertarele si usile pieselor de mobiler din camera copilului cu sigurante anti-deschidere, mai ales daca tii acolo trusa medicala sau orice alt obiect care ar putea dauna sigurantei copilului.
Permite camerei sa creasca
Nu trebuie sa iti reamintesc ca bebelusii nu raman mici pentru totdeauna, asa ca opteaza pentru mobila care sa creasca odata cu bebelusul tau. Multe companii producatoare de mobilier pentru camerele de copii ofera patuturi si alte obiecte de mobilier concepute special pentru a fi extinse pe masura ce copilul tau creste.
Astfel de piese merita investitia initiala, chir daca pretul este ceva mai mare decat al patuturilor obisnuite.
Acelasi lucru este valabil si pentru decor. Daca nu iti place tapetul in fasii atunci poate vei dori sa optezi pentru stickere de perete, mai degraba decat pentru tapet traditional. Stickerele le poti schimba peste cativa ani, cu imprimeuri pentru copii ceva mai mari, iar munca necesara pentru redecorare va fi minima.
Lasa loc pentru cadouri de familie
Atunci cand vine pe lume un copil, cei apropiati ii ofera tot soiul de cadouri, de la teancuri intregi de body-uri pentru bebelusi, jucarii uriase de plus, rame foto de familie, pana la patuturi, cosuri si balansoare. Nu va simtiti obligati sa expuneti sau sa folositi orice cadou primit, dar poate fi o idee buna sa lasati ceva loc in camera, atat din punct de vedere stilistic, cat si din punct de vedere al spatiului, atunci cand faceti planurile pentru camera bebelusului.
Pastreaza un spatiu pentru tine
Nu uita ca e posibil sa petreci aproape la fel de mult timp in camera copilului cat va petrece si bebelusul tau, cel putin in primele saptamani de cand acesta vine acasa. Investeste intr-un scaun confortabil, sau un sezlong, si gaseste-i un loc cat mai bun, preferabil la fereastra. Adauga o masuta mica cu spatiu de depozitare, si pozitioneaz-o aproape de scaunul tau de relaxare, astfel incat sa poti ajunge la lampa, la un pahar cu apa, la telefon, la o carte cu sfaturi despre cresterea copiilor sau la alte obiecte pe care le ai pe masa, fara sa fie nevoie sa il deranjezi pe cel mic, care doarme in bratele tale.
Completeaza look-ul camerei copilului cu o usa alba perfecta, simpla, frumoasa si moderna, care se va asorta oricarui stil de camera pentru copii, dar nu numai.