Prin apa uzata ne referim la apa poluata, indiferent de sursa acelei poluari. Acestea pot fi contaminanti chimici, substante fecale sau urina, de exemplu. Sunt apele care ajung in sistemul de canalizare al oraselor noastre.
La aceste ape se adauga altele, cum ar fi apa de ploaie care se amesteca cu apa neagra. Apoi ne vom uita la diferitele tipuri de ape uzate, dar ele pot avea, de asemenea, o origine industriala. Inutil sa spun ca sunt ape fara valoare imediata, deci nu le vom putea folosi fara a le procesa mai intai.
Caracteristicile apei poluate
In primul rand, ar trebui sa fim clari ca apele naturale au concentratii de substante externe, desi minuscule. In cazul deseurilor, vorbim despre substante generate de oameni. In linii mari, constatam ca apa uzata este de 99% apa naturala si 1% solide. La randul lor, aceste substante sunt impartite in functie de originea lor intre solide in suspensie, diluate sau anorganice.
Prin elemente solide in suspensie avem servetelele, compresele, hartiile si elementele similare pe care le putem gasi plutind in apa. Solidele diluate variaza de la sapunul cu care ne spalam pe maini pana la grasimi, sulfati sau fosfor. Solidele anorganice sunt toxice: arsenic, mercur, crom, zinc, plumb, cadmiu… Dincolo de influenta umana, caracteristica comuna este ca nu putem folosi apa pentru scopul sau initial.
Tipuri de ape uzate
La momentul respectiv, Comisia Europeana a lansat Directiva 91/271 CEE privind tratarea apelor urbane reziduale. Este documentul cheie pentru a clasifica aceste ape uzate in functie de tipologia sa. In aceasta directiva gasim pana la trei tipuri de ape uzate: menajere, industriale si urbane.
Ape uzate menajere
Le generam acasa, rezultatul activitatii noastre domestice si al activitatilor metabolice. Marea problema este materia organica pe care o contin, suspendata sau dizolvata. Acestea sunt de obicei substante biodegradabile si generam cantitati mari de azot, fosfor sau saruri minerale. Poti vedea aici tipuri de bransament apa desfundari canalizari.
Ape uzate industriale
Sunt ape generate de activitatea industriala si comerciala. Ele sunt cele mai complicate de gestionat, deoarece gasim evacuari de caracteristici foarte diferite. Daca adaugam la aceasta incarcatura mare de poluanti pe care o contin, problema este mai mare. Uneori au contaminanti chimici, deci nu ii putem trata conventional. Datorita toxicitatii si efectelor devastatoare pe termen lung, acestea au reglementari speciale.
Ape uzate urbane
Pe de o parte, avem apele uzate menajere pe care le-am vazut deja si, pe de alta parte, apa de ploaie. Adesea, aceste ape si apele industriale sunt colectate in acelasi colector care le transfera intr-o statie de tratare. Pentru a-si deversa apa industriala aici, companiile vor trebui sa le pregateasca in prealabil.
In teorie, ele sunt ape cu o compozitie omogena si incarcatura poluanta. Acest lucru ar trebui sa ne faciliteze tratarea acestora, dar acest lucru nu este permanent valabil. In functie de centrul de populatie in care le generam, vom gasi unele substante sau altele intr-o masura mai mare sau mai mica. In functie de cati locuitori exista, prezenta industriilor sau tipul de industrie afecteaza, de asemenea, poluarea acestor ape.
Ce este apa dura si ce efecte are?
In cazane, depunerile afecteaza fluxul de caldura in apa, reducand randamentul incalzirii si permitand supraincalzirea componentelor metalice ale cazanului. Intr-un sistem presurizat, aceasta supraincalzire poate duce la defectarea cazanului. Daunele cauzate de depozitele de carbonat de calciu variaza in functie de forma cristalina, de exemplu, calcit sau aragonit.
Prezenta ionilor intr-un electrolit , in acest caz, apa dura, poate duce si la coroziune galvanica , in care un metal se va coroda de preferinta atunci cand intra in contact cu un alt tip de metal, cand ambii sunt in contact cu un electrolit. Inmuierea apei dure prin schimb ionic nu creste corozivitatea acesteia in sine . In mod similar, acolo unde se utilizeaza instalatii sanitare cu plumb, apa dedurizata nu creste substantial solvabilitatea plumbo -ului.
In piscine, apa dura se manifesta printr-un aspect tulbure sau tulbure (laptos) al apei. Hidroxizii de calciu si magneziu sunt ambii solubili in apa. Solubilitatea hidroxizilor metalelor alcalino-pamantoase carora le apartin calciul si magneziul ( grupa 2 a tabelului periodic ) creste in deplasarea in jos pe coloana. Solutiile apoase ale acestor hidroxizi metalici absorb dioxidul de carbon din aer, formand carbonati insolubili, dand nastere la turbiditate. Acest lucru rezulta adesea din cauza pH-ului excesiv de ridicat (pH > 7,6). Prin urmare, o solutie obisnuita a problemei este, mentinand concentratia de clor la nivelul corespunzator, scaderea pH-ului prin adaugarea de acid clorhidric, valoarea optima fiind in intervalul de la 7,2 la 7,6.
Adesea este de dorit sa se inmoaie apa dura. Majoritatea detergentilor contin ingrediente care contracareaza efectele apei dure asupra agentilor tensioactivi. Din acest motiv, dedurizarea apei este adesea inutila. Acolo unde se practica dedurizare, se recomanda adesea sa se dedurize numai apa trimisa la sistemele de apa calda menajera, astfel incat sa se previna sau sa intarzie ineficienta si deteriorarea datorata formarii de calcar in boilerele. O metoda comuna de dedurizare a apei implica utilizarea rasinilor schimbatoare de ioni , care inlocuiesc ionii precum Ca2 + cu dublul numarului de monocationi, cum ar fi ionii de sodiu sau potasiu .