Daca intentionezi sa devii consumator de energie verde, sunt cateva detalii care ar trebui sa te interseze inainte sa iei decizia de a-ti investi bugetul intr-un astfel de sistem.
Chiar daca investitia va fi mare, merita efortul, doar ca trebuie sa sti ce trebuie sa alegi, avand in vedere ca sunt multi factori care pot influenta eficienta sa. Indiferent daca apelezi la o firma de specialitate si achizitionezi un chit complet care include si montajul acestuia sau decizi sa il montezi singur, sa sti care sunt componentele necesare pentru o instalare corespunzatoare este foarte important.
Ce tip de sistem este mai bun?
In prezent, toate sistemele fotovoltaice vin cu argumente pro si contra in functie de locatia unde ti-l doresti instalat si daca esti consumator privat sau furnizor de energie electrica.
Trebuie sa sti ca sunt sisteme fotovoltaice care pot fi instalate pe sol, pe acoperis sau pot fi integrate in zidurile unei constructii. Totodata, sunt sisteme fotovoltaice care sunt destinate consumatorilor privati, dotate cu sisteme de stocare (baterii) care le vor permite acestora atat sa stocheze energia cat sa o si consume indiferent de conditiile meteo sau de momentul din zi in care au nevoie.
Acestea se gasesc sub denumirea de sisteme off-grid. Un alt tip de sisteme fotovoltaice, sunt potrivite furnizorilor de astfel de servicii care distribuie energia la consumatori. Materialele din care acestea sunt confectionate, isi pot demonstra eficienta daca se tine cont si planul pe care sunt instalate si materialele din care aceste suprafete sunt construite.
Care sunt accesoriile necesare in vederea montarii?
Dupe ce ai stabilit detaliile legate de tipul de sistem pe care vrei sa il achizitionezi, este momentul sa afli ce accesorii panouri fotovoltaice sunt necesare. Unul dintre cele mai importante componente este invertorul sistemului. Acesta transforma curentul electric continuu in curent alternativ, gata pentru a fi livrat consumatorului. In functie de tipul de sistem ales, acumulatorii sunt o necesitate, in vederea stocarii energiei oferite de natura.
Panourile fotovoltaice, evident nu trebuie sa lipsesca, dar materialele din care acestea sunt confectionate sunt foarte importante. Puteti gasi panouri monocristaline, amorfe si policristaline. Totodata, sistemele de prindere ale acestora sunt importante si aici, din nou, trebuie luata in considerare suprafata pe care doresti sa le montezi. Cablurile si conectorii, trebuie sa fie de calitate.
Va fi necesar sa detineti un cablu fotovoltaic, conectorii de sisteme (mama si fiu) si conductorii DC impreuna cu cei de impamantare. Un alt accesoriu ce nu trebuie sa iti lipseasca este tabloul de distruibutie DC/AC. Aceste tablouri pot varia in functie de componenta lor, care include numarul de comutatori, numarul de socluri pentru sigurante, dispozitivul de curent rezidual si intrerupatorul (de regula automat).
Costuri
Asa cum a fost mentionat, nu este o investitie mica, dar in timp costurile se amortizeaza iar tu iti castigi independenta din punctul de vedere al consumatorului de energie electrica si totodata, castigi bucuria de a nu mai plati facturi. Panourile si sistemele de prindere pot fi achizitionate atat individual cat si sub forma de set, iar costurile pot fi intre cateva sute de lei si o mie de lei. Invertoarele pot ajunge si la cateva mii de lei.
Acumulatorii cresc pretul cu cateva zeci de mii, iar cablurile si conectoarele pot costa in jur de cateva zeci de lei.