Sunt tot mai dese recomandarile de a ne gati propria mancare. Multi aplauda aceasta practica pentru ca poate economisi bani, ne poate imbunatati sanatatea si ne poate aprofunda abilitatile de gatit. Cu toate acestea, in ciuda acestor beneficii, multi pot considera ca gatitul este plictisitor.
Acest lucru este de inteles – odata cu gatitul, vin drumuri descurajante la magazin, vase murdare din belsug, potential declansarea alarmei de fum a casei tale si un fel de mancare necomestibil. Din aceste motive, gatitul poate fi un hobby impartit: unii dintre noi il iubesc, iar altii il urasc.
Indiferent de partea cu care te afli, gatitul este dovedit clinic ca ne sprijina sanatatea mintala. Daca simtiti ca aceasta este o veste neasteptata, nu ne credeti pe cuvant. Cititi mai departe pentru a afla despre diferitele moduri in care pregatirea meselor va poate stimula bunastarea mentala, plus cateva idei despre cum sa incepeti!
Gatitul sprijina o dieta care stimuleaza creierul
Stiati ca anumite alimente va pot stimula functionarea cognitiva Un studiu realizat in 2014 a ilustrat o legatura intre sanatatea mintala precara si dietele nesanatoase.
Dimpotriva, o dieta echilibrata fara alimente procesate poate avea un impact pozitiv asupra memoriei si poate sprijini functionarea corecta a neurotransmitatorilor. Un exemplu de optiuni alimentare care pot spori aceste beneficii pentru sanatatea mintala este dieta mediteraneana. Aceasta dieta se concentreaza pe grasimi sanatoase precum uleiul de masline, multe fructe si legume, cereale integrale, peste si carne rosie minim.
Este esential sa recunoastem ca termenul de dieta nesanatoasa poate fi plin de mult stigmat si adesea anuleaza factorii care duc la alegeri alimentare nesanatoase, inclusiv lipsa accesului si saracia .
Daca descoperiti ca alimentele proaspete intregi sunt inaccesibile pentru dvs., luati in considerare sa verificati organizatia locala pentru agricultura sprijinita de comunitate (CSA). Aceasta este o optiune care ofera saptamanal fructe si legume proaspete, care sunt adesea mai accesibile decat pietele de fermieri si magazinele alimentare. Sa mancati mancare gatita din propriile farfurii, este o solutie perfecta pentru a manca si trai sanatos.
In plus, unele magazine ofera cutii de fructe si legume la pret redus pentru a sprijini membrii comunitatii care se confrunta cu dificultati financiare.
Gatitul creste conexiunea sociala
Cat de des o reteta ofera o singura portie? Este destul de rar. Mancarea este menita sa fie impartasita, iar gatitul ofera o scuza usoara pentru a construi comunitate. Poate fi la fel de simplu ca sa accesati piata fermierilor si sa discutati cu unii dintre vanzatori pentru idei de retete.
Ai putea inrola un prieten sa experimenteze in bucatarie sau sa-i inviti pe cei dragi sa rupa painea. Indiferent de alegerea ta, exista o multime de rute catre interactiunea sociala cand vine vorba de mancare.
Socializarea legata de gatit se bazeaza pe cercetari recente. Un studiu din 2017 publicat in Health Education & Behavior Journal mentioneaza gatitul ca fiind o interventie excelenta utilizata in medii terapeutice si de reabilitare. Daca nu sunteti sigur de unde sa incepeti, aruncati o privire la cateva tutoriale YouTube si incepeti sa experimentati.
Cand sanatatea noastra mintala sufera, nu este neobisnuit sa suferim cum ne simtim pentru noi insine. Daca credem ca creierul nostru nu functioneaza corect, acest gand ajunge adesea sa creada ca nu putem face nimic corect.
Atingerea unei retete pe care sperati sa o perfectionati va poate intari in mod semnificativ stima de sine . Chiar daca este la fel de simplu ca un fel de mancare de paste cu trei ingrediente (taitei, unt, parmezan – voila!), gatitul este dovedit clinic a fi un stimulent semnificativ de incredere. Acest lucru se datoreaza faptului ca sentimentul de a crea ceva tangibil de care altii se pot bucura poate fi foarte imbucurator.
Rutina este atat de benefica pentru creierul nostru incat in jurul ei s-a format o forma de psihoterapie. Terapia interpersonala si sociala a ritmului (IPSRT) este o forma de psihoterapie cel mai frecvent utilizata cu cei care se confrunta cu tulburare bipolara .
Aceasta terapie recunoaste modul in care evenimentele de viata stresante si schimbarile din rutina zilnica pot declansa probleme de sanatate mintala – in cazul tulburarii bipolare; poate contribui la debutul unui episod depresiv sau maniacal.
Acest tip de terapie ii instruieste pe oameni sa-si creeze un program cu privire la momentul in care se culca, se trezesc si mananca, printre alte activitati zilnice. Urmand o rutina, ritmul nostru circadian poate deveni echilibrat.
Ritmul circadian este ceasul intern al corpului nostru care regleaza cortizolul , un hormon al stresului, si melatonina , hormonul care ne controleaza ciclul somn-veghe. Gatitul poate deveni un pilon in rutina ta, contribuind astfel la cresterea bunastarii generale.
Un studiu recent afirma ca incorporarea activitatilor creative in viata de zi cu zi poate creste semnificativ starea de spirit si bunastarea generala.
Un alt studiu califica gatitul drept activitate creativa , mergand pana la evidentierea legaturilor dintre gatit si imbunatatirea starii de spirit. Asa ca nu putem nega stiinta – a-ti purta palaria de bucatar si a-ti explora cu curaj bucataria te pot ajuta sa te simti mai bine ca niciodata. 6
In acest moment, este posibil sa fiti de acord cu ideea de a gati pentru a va stimula sanatatea mintala, dar este posibil sa nu aveti idee de unde sa incepeti. Iata cateva idei:
Reflectati la care sunt unele dintre alimentele voastre preferate de care sa va bucurati . Poate ca iti place mancarea care te simte extrem de intimidanta sa incerci tu, cum ar fi sushi sau filet mignon. Este in regula — poti sa-l folosesti in continuare ca o idee despre ce arome ti-ar putea placea. De exemplu, puteti incerca sa coaceti somon in cuptor sau sa faceti un simplu burger intr-o tigaie.