Cumpararea unei case noi sau a uneia second-hand nu este acelasi lucru pentru ca ansamblul rezidential President este cel mai mare proiect imobiliar din zona centrala a Craiovei, nici din punct de vedere al cheltuielilor implicate si, cu atat mai putin, daca ne limitam la a lua in considerare doar aspectul financiar al investitiei imobiliare.
Cu toate acestea, cei care decid sa cumpere o casa tind sa faca evaluari influentate mai ales de anumite caracteristici ale casei, cum ar fi pretul de vanzare, locatia, suprafata, numarul de camere. Pe de alta parte, putini sunt cei care se gandesc la oportunitatea sau nu de a face aceasta investitie, proiectand alegerea pe termen mediu si lung, evaluand astfel valoarea pe care casa ar putea-o avea in viitor, in cazul in care cineva decide (sau are nevoie) sa o vanda.
Motivul este foarte simplu de ghicit, fiind suficienta o banala cunoastere a psihologiei umane; cei care cumpara o casa pentru a locui in ea cauta, in cele mai multe cazuri, stabilitate. Prin urmare, intentia este de a cumpara o casa pentru a se muta si a se inradacina.
Prin urmare, valoarea viitoare a locuintei nu pare sa-i intereseze pe oameni, in parte din cauza lipsei de educatie financiara. In plus, de multe ori nu se ia in considerare faptul ca o casa nou construita, pe fondul unui pret de vanzare cel mai probabil mai mare, ofera mai multe posibilitati de a face economii la costurile de functionare si la utilizatori.
Cumpararea unei case noi: randament mai mic, investitie mai sigura
Primul motiv pentru care este recomandabil sa cumparati o casa nou construita este tocmai principiul conform caruia randamentul si riscul sunt inseparabile. De fapt, cel putin pe termen lung, un risc mai mare duce la un randament mai mare. In sectorul imobiliar, randamentul este raportul dintre venitul imediat, reprezentat de chirie, si valoarea (sau pretul) proprietatii.
Cumpararea unei case noi: costuri de functionare mai mici
Al doilea motiv pentru a cumpara o casa nou construita se refera la costurile de functionare a proprietatii. In mod obisnuit, principalele cheltuieli sunt apa, electricitatea si gazul. Ei bine, in zilele noastre, exista tehnologii avansate care pot fi instalate in constructiile noi pentru a asigura economii reale la facturile de utilitati.
Economisirea apei
Un sistem de reciclare a apei de ploaie, de exemplu, exploateaza panta acoperisului pentru a canaliza apa de ploaie intr-un rezervor special de colectare prin streasina. In acest proces, apa este filtrata si purificata pentru a elimina bacteriile si substantele nocive. In acest moment, este gata sa fie introdus in sistemul de conducte.
Recuperarea apei de ploaie ofera economii garantate, deoarece o puteti folosi in locul apei de la reteaua de apa pentru a trage apa la toaleta, pentru a uda plantele si pentru alte utilizari.
Economisirea energiei electrice
Pe de alta parte, in ceea ce priveste tehnologiile de economisire a energiei electrice, pe langa construirea sistemului casnic astfel incat sa se reduca la minimum pierderile de curent (si, prin urmare, risipa de pe factura), de aproximativ un deceniu este posibila instalarea de panouri fotovoltaice.
Dupa cum stim, un sistem fotovoltaic produce electricitate folosind radiatia solara prin intermediul modulelor fotovoltaice care transforma energia solara in electricitate. De obicei, sistemul este conectat atat la utilizatorul final, adica la sistemul electric al casei, cat si la reteaua nationala.
In acest fel, este posibil sa se consume direct energia autoprodusa pentru a alimenta consumul casei sau sa se introduca in retea atunci cand este in surplus.
Cumpararea unei case noi: conceptul de obsolescenta tehnologica a cladirilor
Al treilea motiv pentru a cumpara o casa nou construita consta in conceptul de obsolescenta. Gandindu-ne pe termen lung, trebuie sa ne punem intrebarea cum va fi construita o proprietate medie peste 10, 15 sau 20 de ani.
Care vor fi standardele de constructie si cerintele pietei? Daca cumparati astazi o proprietate cu anumite caracteristici energetice, cum se va compara din punct de vedere tehnic si, in consecinta, din punct de vedere al pretului, cu proprietatile care vor fi construite in viitorul apropiat?
Daca achizitionati o proprietate care prezinta deja astazi semne de uzura si care este departe de cele mai inalte clase energetice, probabil ca in curand va fi victima obsolescentei, adica va prezenta o lipsa de functionalitate in comparatie cu o proprietate care va fi construita peste nu multi ani.
Prin urmare, exista riscul ca imobilul sa nu gaseasca cerere pentru a fi utilizat pe viitoarea piata imobiliara. In general, considerati ca rata anuala de depreciere, daca durata de viata utila estimata a cladirii este de 50 de ani, este de aproximativ 2%. O astfel de dinamica va obliga sa ganditi cu o anumita inteligenta financiara si astfel va orienteaza spre alegerea unei case nou-construite.
Concluzii
Dupa cum puteti vedea, cumpararea unei case nou construite are mai multe avantaje. Cu toate acestea, este necesar sa avem o viziune pe termen lung si sa evaluam elemente care merg dincolo de simpla conformatie a casei sau de pret.
Din acest motiv, este intotdeauna recomandabil sa nu abordam investitiile imobiliare lasandu-ne ghidati doar de gustul personal sau de emotiile momentului, ci sa ne concentram asupra elementelor care pot face cu adevarat diferenta.