Incalzitoarele pe lemne sau alte combustibile solide trebuie curatate in mod regulat. Resturile de pe peretii cosului de fum sunt periculoase nu numai prin ingustarea conductelor, prabusirea si blocarea culoarelor, ci si prin arderea unei placi care poate duce la un incendiu in casa. Pericolul trebuie eliminat la timp. Un cos de fum are nevoie de intretinere periodica.
Va explicam cum sa mentineti conducta de fum in asa fel incat sa nu reprezinte o amenintare pentru familie sau proprietatea ta. Articolul prezentat ca o introducere descrie in detaliu modul in care cosul de fum trebuie curatat de funingine, cu ce frecventa si cand. Exista masuri preventive eficiente pentru proprietarii prudenti.
Curatarea cosului de fum: chimica si mecanica
Curatarea mecanica este un proces destul de complicat si plictisitor. Prin urmare, de obicei se face de cel mult 1-2 ori pe an. Cu toate acestea, cu utilizarea intensiva a dispozitivelor de incalzire, acest lucru nu este adesea suficient. Cu cat se formeaza mai multe depuneri pe peretii conductelor, cu atat eficienta scade – consumul de combustibil scade.
Curatarea mecanica a conductelor
Scopul curatarii mecanice este de a indeparta funinginea si de a efectua o inspectie de rutina. Chiar daca au fost luate masuri pe tot parcursul sezonului de incalzire pentru a minimiza acumularea pe peretii cosului de fum, ramane probabilitatea unor disfunctionalitati in functionarea cosului de fum.
Lucrari pregatitoare inainte de indepartarea funinginei
Cand curatarea incepe la sectiunea cosului de fum deasupra acoperisului, trebuie luata in considerare siguranta. Folositi un cablu de securitate pentru aceasta. Daca nu exista, o franghie este legata in jurul centurii, al carei al doilea capat este fixat in jurul unui suport fiabil – o teava de cos sau un copac care creste pe partea opusa locatiei cosului de fum.
Pentru a minimiza patrunderea funinginei in casa si pentru a face mai dificila curatarea ulterioara, usile focarului si firul negru sunt bine inchise. Semineul este inchis cu o carpa umeda.
Secventa de curatare
Inainte de a incepe lucrul, trebuie sa va dati seama cum sa curatati cosul de fum de jos fara sa urcati pe acoperis. Si numai atunci cand acest lucru nu este posibil, incepe curatarea. Incepeti cu o sectiune de teava care iese deasupra acoperisului si indepartati in prealabil opritorul de scantei si / sau deflectorul. Daca curatarea incepe de pe acoperis, atunci lucrarea se efectueaza in urmatoarea ordine:
- Dupa ce toate dispozitivele sunt pliate intr-o galeata, acestea se urca pe acoperis si fixeaza cablul de securitate.
- Daca este necesar, scoateti deflectorul din capul tevii.
- Curata canalul de fum si incearca sa indeparteze resturile.
- Dupa ce conducta este curatata, puneti sculele intr-o galeata si instalati deflectorul. Dupa deconectarea cablului de securitate, coborati de la etaj.
- In casa sau la mansarda, usile de curatare (funingine) sunt deschise si funinginea este indepartata.
- Se misca in continuare de la canalele superioare la cele inferioare si se curata. Apoi se indeparteaza funinginea si inchid usile.
Toate procesele de curatare sunt efectuate cu atentie. Un ziar, o panza de ulei sau o carpa groasa zace pe podea. Funinginea care a cazut pe podea se colecteaza mai intai cu un aspirator sau cu o matura uscata, o carpa. Dupa ce totul este colectat, spalati suprafata.
Curatarea chimica
Impiedicati efectiv acumularea de funingine in cosul de fum cu mijloace speciale. Acestea sunt utilizate pentru prevenire si pentru a se asigura ca sunt utilizate in mod regulat. Acesti aditivi sunt utilizati la arderea lemnului de foc. Ca urmare, funinginea este distrusa in stadiul de ardere. Acestea sunt utilizate inainte de curatarea cosului de fum, atat mecanic, cat si regulat, pe tot parcursul sezonului de incalzire.
Utilizarea produselor sub forma de pulbere
Detergentul chimic pentru pulbere este utilizat pentru a arde depozitele pe peretii conductelor de fum si a sobelor. Produsul este ars cu combustibil solid si previne acumularea de funingine si gudron. Utilizarea unui catalizator permite arderea partiala a depunerilor moi si slabirea placii dure.
Utilizarea sistematica a instrumentului va permite sa mentineti eficienta utilizarii sistemelor de incalzire si a echipamentelor cuptorului. Rata de adaugare a pulberii este de aproximativ 1-2 kg pe tona de combustibil sau 1-2 linguri pe 10 kg.
Atunci cand se utilizeaza lemn de foc din specii de arbori rasinosi, se foloseste un catalizator la fiecare a treia incarcare. Un catalizator utilizat corespunzator ar trebui sa produca un fum alb galbui.
Curatarea cosului de fum cu un cos de lemn
Una dintre modalitatile eficiente de a combate acumularea de creozot este utilizarea unui protocol special. Acesta este complet netoxic si poate fi utilizat pentru curatarea sobelor, semineelor, cazanelor, prelucrarii lemnului si carbunelui. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fie dat foc si lasat sa arda.
Cand arde, fumul imbogatit cu sare minerala patrunde in creozot, il usuca si il slabeste. Este astfel posibil sa se elibereze aproape complet peretii conductelor de depuneri.