Clientii saloanelor de infrumusetare rareori se gandesc la conditiile sanitare din ele. Atunci cand alegi un salon de infrumusetare, gama de servicii, lista de preturi si abilitatile cosmeticienilor conteaza de obicei pentru ei. Intre timp, sanatatea clientilor depinde de mentinerea unei igiene adecvate in timpul tratamentelor si, in special, de manevrarea corecta a instrumentelor.
Iti dezinfectezi / sterilizezi instrumentele pentru unghii acasa cand iti faci unghiile?
Cred ca merita sa raspunzi la aceasta intrebare cu un singur cuvant: DA . Daca nu ai optiunea de sterilizare – pentru ca ai nevoie de instrumente speciale pentru asta – cu siguranta va merita cel putin igienizarea, care este un minim necesar.
Spalarea ustensilelor cu apa curenta, curatarea cu o perie, de exemplu de la ramasitele epidermei, este primul pas. Mai tarziu, iti poti dezinfecta instrumentele, de exemplu cu lichide speciale, lumina UV, alcool etc.
Exista o multime de agenti de dezinfectare. Desigur, aceasta este singura versiune pentru persoanele care actioneaza pe cont propriu. Daca faci unghiile pentru cei dragi sau anumiti clienti, sterilizarea instrumentelor este cheia, mai ales daca le faci o manichiura completa impreuna cu taierea cuticulelor.
Cum ar trebui manipulate instrumentele cosmetice?
Cele mai bune saloane de infrumusetare stiu foarte bine cum sa aiba grija de igiena instrumentelor, motiv pentru care folosesc dezinfectanti speciali si un autoclav pentru instrumente de manichiura si pedichiura Enbio S, pentru a le steriliza. In functie de tipul de tratament de infrumusetare, cosmeticianul foloseste diferite instrumente care au intotdeauna un anumit grad de contact cu pielea clientului (de exemplu, o pila de unghii).
De aceea, astfel de instrumente ar trebui sa fie lipsite de orice microorganisme care erau la suprafata lor ca urmare a unei interventii efectuate pe corpul altei persoane.
In acest scop, acestea trebuie dezinfectate dupa fiecare utilizare, de preferinta folosind preparate speciale. Din pacate, o astfel de dezinfectare a instrumentelor nu este intotdeauna suficienta. O serie de proceduri cosmetice sunt efectuate cu utilizarea dispozitivelor care pot perturba continuitatea epidermei ( foarfece , clesti ). Apoi, conform reglementarilor, astfel de instrumente trebuie sterilizate, deoarece numai acest proces este capabil sa elimine toate formele de microorganisme, inclusiv sporii.
Care este riscul de a nu dezinfecta si steriliza instrumentele cosmetice?
Nerespectarea acestui lucru poate duce la consecinte foarte grave. La suprafata instrumentelor, microorganismele bolilor periculoase pot supravietui si pot patrunde cu usurinta in organism prin microdeteriorari ale pielii cauzate in timpul procedurii. In acest fel, clinica isi poate expune clientii la urmatoarele virusuri si boli:
- Micoza– de ex. A picioarelor sau a unghiilor
- Stafilococ– un stafilococ auriu deosebit de periculos, care poate provoca chiar encefalita
- Hepatita B sau C– cauzata de virusurile VHB si HCV, care pot fi indepartate de pe instrumente numai ca urmare a sterilizarii
- Virusul HIV– infectia cu acesta apare cel mai adesea ca urmare a utilizarii unui ac nesterilizat atunci cand se efectueaza, de exemplu, piercing.
Saloanele de infrumusetare care nu respecta regulile de dezinfectie si sterilizare uita adesea ca isi expun propriul personal la boli grave si, in plus, risca o pedeapsa mare. Si totusi, pentru a evita acest lucru, este suficient sa echipezi salonul cu o mica autoclava si sa urmezi proceduri simple pentru sterilizarea instrumentelor.