Merisoarele sunt o binefacere divina! Fie ca ne gandim la aspectul, la gustul sau la beneficiile lor, merisoarele sunt cele mai bune dintre toate fructele de padure! Aceste frumuseti de un rosu intens sunt printre imaginile obisnuite in multe case, datorita beneficiilor pe care le au pentru sanatate.
Le poti consuma sub forma de gemuri, paste sau sosuri, si in multe alte forme, insa un produs cu o valoare terapeutica egala cu cea a fructului in sine este sucul de merisoare. Sucul pur de merisoare este excelent pentru inima, rinichi, ficat, vagin, tract urinar, sistem imunitar si tract gastro-intestinal.
Vrei sa stii mai multe? Hai sa vedem in cele ce urmeaza cum se comporta sucul de merisoare ca bautura racoritoare vara!
Ce face sucul de merisoare sa fie atat de bun?
Sucul de merisoare este obtinut din fructele proaspete si este practic o licoare a vietii! Importanta sa merge cu mult dincolo de culoarea sa vie, de un rosu intens, si de gustul Exista mai multe lucruri speciale la sucul de merisoare, dincolo de culoarea sa stralucitoare, de un rosu profund, si de gustul acrisor astringent…
Sucul de merisoare neindulcit este o bautura detoxifianta, cu un continut scazut de calorii. Polifenolii, vitaminele si alte ingrediente active care de gasesc in merisoare pot fi, de asemenea, regasite si in sucul acestor fructe.
Studiile stiintifice dovedesc echivalenta terapeutica a sucului cu fructul de merisoare. Sucul este o sursa bogata de compusi polifenolici, in special antocianine.
Consumul zilnic a doua pahare de suc de merisoare te poate proteja de boli cardiovasculare. De asemenea, mentine diabetul, afectiunile renale si placa dentara la distanta.
Acest suc poate contribui la eliminarea agentilor patogeni fungici si bacterieni, precum si a candidozei. El poate controla eficient infectiile cronice ale tractului urinar si iti poate mentine sanatatea zonei intime.
In sectiunile urmatoare, vom discuta despre beneficiile consumului de suc de merisoare.
Care sunt beneficiile sucului de merisoare pentru sanatate?
1. Tine sub control infectiile de tract urinar (UTI)
Merisorul contine flavonoizi, terpenoizi, antocianine, catehina si acizi organici precum acizi citrici, malici, chinici, benzoici si glucuroni. Acidul benzoic este excretat din corp ca acid hipuric. Acest acid hipuric este responsabil pentru inhibarea cresterii bacteriene. El mentine pH-ul acid al urinei, ceea ce ingreuneaza supravietuirea bacteriilor.
Pentru a demonstra acest efect al merisoarelor, au fost efectuate mai multe studii controlate, avand drept subiecti femei carora li s-a administrat suc de merisoare timp de 12 luni. Potrivit rezultatelor studiilor, sucul de merisoare a scazut recurenta ITU la aceste femei.
Un alt studiu in acest sens a fost efectuat pe un esantion de 225 de copii, carora li s-a administrat suc de merisoare si o bautura placebo timp de 6 luni. Copiii care au primit suc de merisoare au avut nevoie de un numar mai mic de zile pentru tratamentul ITU cu antibiotice. Insa, aciditatea sucului de merisoare il face sa fie mai putin placut pentru copii.
2. Stimuleaza sanatatea inimii
Ingredientele active ale sucului de merisoare au proprietati vasodilatatoare. In termeni mai simpli, consumul de suc de merisoare poate dilata vasele de sange din organism, scazand astfel tensiunea arteriala sau hipertensiunea. Aceasta proprietate a sucului de merisoare a fost dovedita in cadrul unor studii efectuate pe sobolani si porci.
De asemenea, in cadrul unui studiu uman menit sa demonstreze capacitatea sucului de merisoare de a proteja sanatatea cardiaca, 30 de femei si 26 de barbati au primit aproximativ 250 ml de suc de merisoare, sarac in calorii, indulcit cu sucraloza sau o bautura placebo identica. Dupa 8 saptamani, voluntarii care au baut suc de merisoare au avut valori serice mai mici pentru 5 din cei 22 de indicatori ai riscului cardiometabolic.
Aceasta inseamna ca au avut, practic, un coefiecient mai mic de risc combinat de boli cardiovasculare (BCV), diabet si accident vascular cerebral.
Daca esti in cautarea unei diete sanatoase pentru inima, nu uita, asadar, sa adaugi si un pahar de suc de merisoare in dieta ta zilnica!
3. Amelioreaza sanatatea si igiena dentara
Sucul de merisoare creeaza un strat protector pe dinti. Acest film protector creat de sucul de merisoare impiedica bacteriile care cauzeaza cariile sa se ataseze de suprafata dintilor.
Glucanul este caramida constructoare care sta la baza aparitiei placii dentare. Bacteriile orale utilizeaza glucanul pentru a construi placa dentara, care acopera in cele din urma dintii si declanseaza degradarea acestora. Cu toate acestea, sucul de merisoare perturba formarea glucanului.
Sucul de merisoare impiedica bacteriile sa formeze placa prin inhibarea acestor enzime. Cand este adaugat in compozitia produselor dentare, acest suc poate opri, de asemenea, aderarea bacteriilor aditionale la suprafata dintilor.
4. Previne calcifierea si infectia rinichilor
Sucul de merisoare este un remediu traditional, folosit de zeci de ani pentru a trata ITU si afectiunile rinichilor. Ingredientele active din merisoare pot inhiba aderenta agentilor patogeni.
Un studiu realizat in 2003 pe un esantion format din barbati sanatosi a relevat un efect pozitiv al consumului de suc de merisoare. Barbatii care au consumat o cantitate de aproximativ 500 de ml de suc de merisoare pe zi in cadrul studiului au avut parte de o excretie redusa de oxalat. Ionii de oxalat interactioneaza cu calciul si formeaza pietrele la rinichi din oxalat de calciu.
Acest studiu a relevat, de asemenea, ca excretia de ion fosfat a scazut, in timp ce citratul a crescut. Impreuna, oxalatul, citratul si fosfatul controleaza calcifierea rinichilor. Prin urmare, consumul sucului de merisoare poate preveni aparitia bolilor renale cronice, calcifierea rinichilor, nefrita si alte boli ale rinichilor.
5. Atenueaza bolile hepatice
Studii recente efectuate pe soareci au relevat ca extractul de merisoare poate scadea acumularea de lipide la nivelul ficatului. El s-a dovedit a impiedica acumularea de stres oxidativ la soarecii hraniti cu o cantitate mare de grasimi.
O doza zilnica de extract de merisoare poate imbunatati nivelul colesterolului din sange si profilul lipidic si la om. Drept urmare, nivelurile HDL ale subiectilor care consuma acest extract sunt mai mari. Actiunea genelor si substantelor antiinflamatorii a crescut si ea.
Suplimentarea alimentara cu extract de merisoare poate atenua bolile hepatice. Includem aici boala ficatului gras non-alcoolic, steatohepatita si ciroza. Astfel de alimente ofera o garantie ca aceste afectiuni nu progreseaza spre hepatocarcinom si alte tipuri de cancer.
6. Detine puternice proprietati antiinflamatorii
Cercetarile au descoperit ca aportul de suc de merisoare cu continut caloric scazut reduce biomarkerii inflamatiei. Consumul zilnic al acestui suc sau cocktail scade nivelul proteinei C-reactive (CRP) din organism, un nivel care creste, in general, atunci cand in organism exista o inflamatie.
Tot datorita consumului de suc de merisoare (si a continutului de polifenoli care se regaseste in acest suc) creste si nivelul unei serii de enzime antiinflamatoare interne, printre care si glutation peroxidaza.
Prin urmare, consumul de suc de merisoare poate reduce severitatea afectiunilor inflamatorii cronice si acute. Acestea includ ateroscleroza, artrita reumatoida, boala Alzheimer, boala Crohn, colita, parodontita, infectiile de tract urinar si diabetul.
7. Combate infectiile vaginale
Femeile sunt mai predispuse la ITU, deoarece uretra lor este aproape de vagin si anus. De asemenea, are o lungime mai scurta decat la barbati. Bacteria Escherichia coli, cea care provoaca majoritatea infectiilor de tract urinar, se poate deplasa cu usurinta dinspre anus catre uretra in timpul urinarii sau al contactului sexual.
Prin urmare, este obligatoriu ca femeile sa isi monitorizeze constant sanatatea vaginala. Schimbarile ce tin de dieta pot stimula in mod natural imunitatea, aparand organismul impotriva mai multor agenti patogeni vaginali, iar merisoarele, consumate in forme diverse, sunt celebre pentru efectul lor in prevenirea infectiilor de tract urinar, datorita continutului lor mare de polifenoli, in mod special proantocianidinele.
Proantocianidinele reduc gradul de aderenta al bacteriei E. coli si al ciupercii Candida la celulele uroepiteliale si epiteliale vaginale, prevenind astfel agravarea infectiilor vaginale.
Daca tot am ajuns la acest subiect, este important sa mentionam ca cercetatorii nu dispun de suficiente dovezi pentru a demonstra ca merisoarele sunt eficiente impotriva ITU. O analiza pe 24 de studii clinice, efectuata in anul 2012, a concluzionat ca sucul de si suplimentele de merisoare nu impiedica ITU. Insa la fel de adevarat este ca multe dintre aceste studii au fost de proasta calitate.
Concluzia este ca sucul de merisoare nu poate decat sa reduca gradul de atasare a bacteriilor de peretii uretrei, insa nu trateaza infectia complet.
Prin urmare, el nu poate fi utilizat ca tratament independent pentru infectii urinare cronice. Acest suc poate amana sau gestiona agravarea unor astfel de episoade.
8. Reduce riscul aparitiei diabetului si gravitatea acestei boli
Aportul de fructe si legume al persoanelor cu diabet de tip 2 este de obicei scazut. Acest lucru se intampla probabil din pricina efectului perceput al acestora asupra controlului glicemic. Sucul de merisoare cu continut caloric redus poate fi un mod sanatos de a creste aportul de fructe in astfel de cazuri.
In cadrul unui studiu realizat pe 58 de barbati cu diabet de tip 2, jumatate dintre subiecti au consumat o cana de suc de merisoare pe zi, in timp ce restul au primit o bautura placebo. Dupa 12 saptamani, a existat o scadere semnificativa a glucozei serice in grupul de experiment.
Nivelurile crescute de LDL (colesterolul rau) sunt intalnite frecvent la persoanele cu diabet, oxidarea LDL agravand diabetul. Astfel, sucul de merisoare se poate dovedi extrem de eficient in reducerea gravitatii diabetului.
De asemenea, aceasta bautura poate reduce si riscul de tulburari metabolice, precum obezitatea si bolile cardiovasculare.
9. Previne aderarea bacteriilor la tractul urinar
Cum crezi ca apar infeciile de tract urinar? Este un model interesant de interactiune intre bacteria si celulele umane.
Bacteria E. coli este cauza principala a majoritatii ITU. Anumite tulpini infectioase de E. coli sunt acoperite cu proeminente asemanatoare cu parul, cunoscute sub numele de fimbrii. Fimbriile actioneaza ca niste carlige si se agata de celulele din tractul urinar, declansand astfel infectia.
Cel mai bun mod de a preveni astfel de infectii de tract urinar este perturbarea atasarii bacteriilor de celulele umane. Si exact asta face sucul de merisoare! Cand sunt expuse la sucul de merisoare, fimbriile din celulele E. coli se curbeaza. Astfel, capacitatea bacteriilor de a se agata de tractul urinar si de a-l infecta este redus de cateva ori.
Acesta este motivul pentru care sucul de merisoare neindulcit este unul dintre cele mai bune remedii pentru ITU si pentru infectii vaginale.
10. Este o bautura excelenta pentru detoxifiere
Merisoarele contin antioxidanti in cantitati abundente, printre acestia numarandu-se si acizii fenolici sau flavonoidele. Acizii fenolici din sucul de merisoare sunt recunoscuti pentru stimularea capacitatii antioxidante. Prin urmare, ei pot reduce eficient stresul oxidative.
Sucul de merisoare este bogat in potasiu, magneziu, fosfor si vitaminele C, A si K. De aceea, in perioada verii aceasta bautura este ideala pentru refacerea echilibrului electrolitic in corpul uman.
Se spune, de asemenea, ca sucul natural de merisoare contribuie la pierderea in greutate. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine acest fapt.
11. Imbunatateste sanatatea intestinala si metabolismul
Extractele de merisoare pot proteja sanatatea intestinala si digestia. Merisoarele sunt un fruct cu o activitate antimicrobiana puternica, ce blocheaza infectiile patogene din intestin.
Sucul de merisoare poate inhiba si inmultirea Helicobacter pylori, Candida albicans, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Escherichia coli. Proantocianidinele din merisoare, la fel ca si flavonolii si acizii hidroxicinamici pot preveni aderenta bacteriana la celulele umane, reducand formarea de biofilm si controland astfel inflamatia la nivelul intestinului.
Aceste ingrediente active exercita, de asemenea, un efect prebiotic asupra lumenului stomacului si stimuleaza cresterea microbiotei intestinale. Acesta este probabil motivul pentru care se administreaza suc de merisoare pentru ameliorarea senzatiei de greata. Este curat, bogat in vitamina C si calmeaza un stomac deranjat.
12. Poate influenta severitatea gripei
Sucul de merisoare blocheaza procesul interactiunii dintre bacterie si celula umana.
Potrivit unui studiu efectuat in 2005, o substanta activa din acest suc – numita NDM – ar interveni in ciclul de viata al virusului gripal. Se propune ca NDM inhiba aderenta si activitatea acestui virus. Rezultatele in-vitro sugereaza ca NDM poate viza anumite proteine vitale ale virusului gripal.
Sucul de merisoare poate preveni, de asemenea, dezvoltarea complicatiilor bacteriene secundare, deoarece creste proliferarea celulelor sistemului imunitar.
Iata, asadar, ca un pahar de suc de merisoare este excelent pentru sanatate! El repara, reincarca si intinereste corpul. In plus, beneficiile sale au fost dovedite experimental.
Valoarea nutritionala a sucului de merisoare
Cele doua mari clase de fenoli identificate in merisoare sunt acizii fenolici si flavonoizii. Cel mai abundent acid fenolic este acidul benzoic, urmat de acizii hidroxicinamic, p-coumaric, sinapic, cafeic si vanilic.
Flavonoidele predominante prezente in merisoare sunt antocianinele, flavonolii si flavan-3-olii (in special proantocianidine). Antocianinele majore sunt peonidin-3-galactozida, cianidina-3-galactozida, cianidina-3-arabinozida, peonidina-3-arabinozida, peonidina-3-glucozida si cianidina-3-glucozida.
Hiperozidul, quercetina, micricetina, avicularina, quercitrina si glicozidele lor sunt, de asemenea, prezente in merisoare. 70% din flavonolii din sucul de merisoare prelucrat s-au dovedit a fi quercetina (24).
Nu este de mirare ca aceasta bautura este in topul listei produselor pentru detoxifiere!
Continand cele mai bune si mai puternice fitochimice cu putinta, merisoarele au cea mai mare capacitate antioxidanta (4,56 µmol TE/g). Ele se situeaza, astfel in topul celor mai des consumate 24 de fructe.
Cum sa faci suc de afine acasa?
Te intrebi cum poti face sa te bucuri de puterea acestui suc minune? Esti in locul potrivit! Iata in cele ce urmeaza o reteta super rapida pentru a face suc de afine acasa. Poate fi dulce sau neindulcit, la fel cum poate fi simplu sau imbogatit cu o varietate de fructe pentru a-i oferi o savoare diferita!
De ce ai nevoie?
• Merisoare: 1 kg
• Apa: 1 litru
• Indulcitor: dupa gust, fie ca este vorba despre zahar, miere, sirop pur de trestie, nectar de agave sau indulcitor artificial.
• Vas de fierbere: mediu-mare
• O strecuratoare, tifon sau panza de muselina
Mod de preparare
1. Pune apa si merisoarele intr-un vas.
2. Fierbe la foc mic, pana cand merisoarele incep sa iasa la suprafata. Ar trebui sa dureze, in principiu, aproximativ 10 minute.
3. Treci sucul de merisoare printr-o strecuratoare fina sau panza de muselina intr-un recipient.
4. Stoarce fructele pentru a extrage sucul.
5. Lasa sucul la racit
6. Bea-l proaspat sau racit.
Poti adauga sucului de merisoare si suc de lamaie sau de portocala. De asemenea, merele, mandarinele, citricele, alte fructe de padure si pepenele verde merg bine cu aceasta bautura.
Daca iti plac smoothie-urile, poti amesteca laptele si cerealele cu sucul de merisoare, pentru o aroma delicioasa si fina!
Daca ai chef de o bautura alcoolica intr-o zi de weekend, nimic mai simplu: amesteca suc rece de merisoare cu votca si gheata si vei avea un cocktail perfect!
Este atat de usor sa faci aceasta bautura cu continut caloric redus, incat mai mult ca sigur iti vei dori sa o bei zilnic la micul dejun.
Atentie, insa, ca un consum in exces de suc de merisoare poate avea si efecte adverse!
Sucul de merisoare provoaca efecte secundare?
Consumul de suc de merisoare este, in general, sigur. Cu toate acestea, cantitati mari pot provoca tulburari gastrice. In timp, consumul exagerat de suc de merisoare poate creste, de asemenea, riscul formarii de pietre la rinichi.
Dozele mari de merisoare si extracte din acest fruct pot, de asemenea, sa prezinte interactiuni medicamentoase. Anticoagulantele sunt in mod deosebit sensibile la sucul de merisoare. Medicamente precum warfarina, heparina sau aspirina sunt exemple din aceasta clasa de medicamente.
De asemenea, medicamentele imunosupresoare ar putea interactiona cu extractul de merisoare. Astfel de situatii pot aparea in special la persoane care au trecut printr-un transplant de organ.
Astfel de interactiuni medicamentoase pot provoca fluctuatii ale tensiunii arteriale. Daca sunt lasate netratate, interactiunile dintre fruct sau planta, pe de o parte, si medicament, pe de alta parte, pot fi fatale.
Asadar, cum putem fi siguri ca nu ne expunem riscurilor atunci cand consumam in mod regulat suc de merisoare?
Care este doza recomandata de suc de merisoare?
Ei bine, nu exista o valoare stabilita sau un interval limita pentru acest produs.
In mod ideal, sunt recomandate 1-2 cani de suc de merisoare pe zi, pentru prevenirea infectiilor de tract urinar. Poti bea intre 3 si 6 cani pe zi, dar asigura-te ca este un suc pur, neindulcit sau mai putin dulce, si sarac in calorii.
Siguranta sucului de merisoare pentru femeile insarcinate si care alapteaza nu este clara deocamdata, asa ca cel mai indicat este sa consulti un medic ginecolog inainte de a bea sustinut acest suc.
De asemenea, daca esti diagnosticat cu o ITU, mergi la un urolog sau un nefrolog, iar dupa consultatie vorbeste-i deschis si despre obiceiurile tale alimentare, ajutandu-l astfel sa aleaga suplimentele si dozele potrivite pentru tine.
In concluzie
Sucul de merisoare este cea mai buna bautura de vara, datorita tuturor ingredientelor sale bioactive. Asadar, poti savura acum cocktailurile de merisoare fara sa te simti vinovat! Rezuma-te, insa, la limita stabilita si urmeaza instructiunile oferite de medic. Poti incerca sa mananci merisoare crude, intregi, pentru mai multe fibre.
Merisoarele sunt disponibile, de asemenea, sub forma de gemuri, praf, capsule si alte variante de suplimente, din care o poti gasi pe cea mai buna pentru tine.