Scena filmelor futuriste de a veni acasa si de a avea totul controlat cu o telecomanda este din ce in ce mai la indemana oricarui buzunar.
Pana de curand s-a crezut ca pentru a te bucura de o astfel de casa era posibil numai pentru cei cu venituri mari, dar adevarul este ca dispozitivele care fac o casa inteligenta nu necesita o investitie mare.
Avantajul este ca primesc economii in bunuri care compenseaza investitia. Salus Quantum wireless este cea mai buna solutie pentru o casa moderna.
Pentru a va face o idee despre cat de mult poate costa incorporarea automatizarii locuintei intr-o casa, calculati ca automatizarea iluminatului, a aerului conditionat si a jaluzelelor poate insemna o investitie medie de 2000 €, pentru o casa de 90 de metri patrati. Dar exista dispozitive care pot face locuintele inteligente cu mai putine investitii.
Controlul aerului conditionat si al incalzirii
Atingerea temperaturii confortabile la domiciliu, atat iarna, cat si vara, este posibila cu sistemele de incalzire si aer conditionat. Problema este ca cheltuiala poate fi excesiva daca nu puteti utiliza eficient dispozitivele sau treceti la modele domotice.
In cazul aerului conditionat, care in fiecare an prelungeste consumul, tehnologia a dezvoltat dispozitive care, fara a fi nevoie sa schimbe echipamentul, permite controlul utilizarii acestuia printr-o aplicatie mobila si terminale care conecteaza echipamentul la reteaua Wi-Fi.
Pentru controlul incalzirii exista diferite optiuni. Se poate face independent cu instalarea supapelor termostatice in fiecare radiator sau printr-un termostat inteligent.
Avantajul acestor termostate este ca invata din utilizare, astfel incat sa faca un consum mai eficient de incalzire, obtinand temperatura de confort a casei in mai putin timp. Un termostat inteligent costa in jur de 500 -1000 lei, dar este compensat de economiile la consumul de incalzire, fiind conectat pentru mai putine ore.
Automatizarea iluminatului pentru casa
Cand vine vorba de a face iluminatul casei inteligent, exista diferite dispozitive care va permit sa programati pornirea si oprirea luminilor in functie de lumina soarelui, sa creati medii de iluminare diferite in fiecare camera si in functie de moment si chiar sa simulati prezenta acasa atunci cand sunteti departe.
In fata acestor posibilitati oferite de iluminatul inteligent, trebuie sa evidentiem si economiile in consumul de energie electrica datorita utilizarii becurilor LED, care consuma mai putina energie.
Deschiderea si inchiderea jaluzelelor si copertinelor
Deschiderea si inchiderea jaluzelelor si copertinelor in functie de ora din zi sau de vremea nefavorabila este o alta dintre cele mai utile aplicatii intr-o casa inteligenta. Doar prin instalarea unui dispozitiv in jaluzele si prin reteaua Wi-Fi, deschiderea si inchiderea acestora este controlata. Cele mai moderne sisteme activeaza inchiderea jaluzelelor si copertinelor atunci cand ploua pentru a le impiedica sa se strice.
Securitatea locuintei si deschiderea usilor
Si, desi nu inseamna economii, incuietorile inteligente au rezolvat problema pierderii cheilor. Aceste incuietori au sisteme de deschidere a ecranului tactil pentru a deschide cu amprenta sau cu mobilul prin Bluetooth sau Wifi. Cu aceasta functionalitate puteti permite accesul in casa a oamenilor atunci cand nu sunteti acasa, fara a fi nevoie sa utilizati chei.