Viata oamenilor este presarata de o serie de evenimente care isi pot lasa inexorabil amprenta asupra modului de gandire si sentimentelor personale. Mai mult decat atat, anumite situatii stresante pot cauza iminent inceputul unor stari de anxietate sau de disconfort, element care inhiba si mai mult posibilitatea de exteriorizare a starilor interioare. Pentru a intelege pe larg ce este anxietatea si cum o putem gestiona cu ajutorul unui proces de terapie anxietate in Cluj-Napoca, acest articol isi propune sa identifice caracteristicile primordiale si simptomele aferente, sa ofere prin intermediul terapiei un proces de constientizare pentru toti cei care doresc sa depaseasca un cumul de stari.
Cum putem defini anxietatea?
Asociata cu tulburari si anumite stari care sunt confundate cu frica, anxietatea este un cumul de trairi care sunt portretizate drept un raspuns cognitiv si emotional la un anumit stimul. Diferenta dintre anxietate si frica este legata de perioada de timp in care starile interioare sunt maximizate. Frica este de scurta durata in timp ce anxietatea este asociata cu o perioada mai lunga de timp si implica o previziune a viitorului in vederea incercarii de a elimina sau a ne distanta de situatii generatoare. Mentinerea organismului intr-o stare de alerta epuizeaza o persoana si ii micsoreaza acesteia implicarea in anumite activitati. Anxietatea poate fi generata si de o stare precara de sanatate, de existenta unei boli. Tulburarile care sunt generate de catre aceasta se rasfrang la nivel emotional si comportamental, imbinarea dintre emotii crescute si anumite reactii fiziologice fiind de cele mai multe ori greu de manageriat.
Pentru a avea o idee generala asupra anxietatii va precizam cateva simptome pe care le puteti regasi: dorinta de a evita anumite situatii sau contexte, stare de iritare, durere de cap si migrena, dureri abdominale indigestie, un somn neodihnitor, o gandire repetitiva si axata pe trecut, previziunea asupra viitorului intr-un mod negativ, concentrare scazuta.
Cauzele anxietatii si modul in care aceasta isi face simtita prezenta nu tine cont de varsta sau dinamism al persoanei. Specialistii remarca faptul ca si familia are un rol esential in managementul trairilor, un stil prea protector si care evita pericolele putand sa provoace anxietate in randul membrilor familiei.
Avantajele terapiei pentru anxietate
Anxietatea poate fi tratata prin intermediul terapiei, dar si medicamentatiei. Cateva dintre principalele avantaje ale terapiei sunt reprezentate de rapiditatea instalarii unei stari de bine moderate, accesibilitatea sedintelor (si a formatului in care acestea sunt realizate), asumarea unor strategii precise pentru managementul emotiilor.
Este foarte important sa constientizati importanta tratarii anxietatii inca din stadiile incipiente de desfasurare a acesteia. Un terapeut va poate ajuta constant sa va descoperiti, sa va identificati cateva strategii de echilibrare a emotiilor, sa va asumati cateva tehnici de relaxare pentru o viata normala.
La o prima sedinta de terapie medicul specialist va putea analiza in amanunt principalele probleme cu care va confruntati, totul pentru a identifica un plan de actiune potrivit, menit sa va imbunateasca starea de bine. Este foarte important sa puteti asocia in amanunt cauza sau cauzele anxietatii, dar si efectele instalate. Cu siguranta si tu te-ai confruntat cu anxietate fara sa constientizezi! Apeleaza chiar azi la un terapeut pentru a depasi problema care iti umbreste viata!
In concluzie, anxietatea este un stres care se extinde in intreaga gandire si care se manifesta prin cateva simptome, mai mult sau mai putin evidente. Cu ajutorul unei terapii judicios alese, cei care se confrunta cu aceasta problematica pot sa ia decizia de a-si schimba perspectivele si anumite modificari periodice si sa se elibereze de orice forma de anxietate.