Crezi ca stii totul despre pisica ta si specia felina? Pisicile sunt animale foarte interesante si au locuit pe planeta de sute de ani. Prietenele noastre feline sunt mai mult decat purrs si jocuri.
Acestea sunt animale spontane, curioase, cu caracter si multa personalitate. Aceasta este practic tot ce stim atunci cand vorbim despre pisici, dar in realitate sunt creaturi antice cu caracteristici fizice, fiziologice si emotionale foarte complexe. Daca aveti o pisica acasa, va invitam sa cititi acest nou articol dedicat iubitorilor de pisici, aproximativ 7 lucruri pe care nu le stiati despre pisici.
- Nu percep gusturile dulci
Chiar daca incercati sa va rasfatati pisica oferind mancare dulce, nu ii va pasa. Cu siguranta nu stiati ca pisicilor le lipseste receptorul gustului care percepe aromele dulci. Din pacate, pisica ta nu va putea gusta dulceata. Poti vedea mai multe tipuri de hrana pentru animale pe Exopet.
- Limba lor este foarte complexa
Pisicile au un intreg repertoriu de sunete de comunicat, atat intre ele, cat si cu alte animale si oameni. In acest fel, ei miau la oameni ca o alta forma de comunicare (aceasta poate insemna diverse lucruri, de la foame la „Vreau cuddles”) si au invatat ca ei pot obtine lucruri de la noi prin meowing.
Desi multi sunt cei care cred ca pisicile nu mieune una la cealalta, adevarul este ca folosesc acest sunet pentru a comunica, in special cateii fata de mamele lor pentru a indica faptul ca le este foame. In acest sens, trebuie remarcat faptul ca fiecare pisica are propria miau, astfel incat sa nu existe doua feline care sa faca acelasi sunet, la fel cum nu exista doua persoane cu aceeasi voce. De asemenea, mieunatul nu este singura modalitate prin care pisicile comunica cu noi. Ei pot sa maraie si sa solicite diferite tipuri de atentie. Cu toate acestea, limbajul preferat al felinelor de a comunica intre ele este corpul, prin gesturi si senzatii, mai degraba decat prin sunete.
- Cat viseaza
Spre surprinderea noastra, pisicile viseaza la fel ca noi, oamenii. Pisicile atunci cand dorm si intra in cea mai profunda faza a somnului, au capacitatea de a visa. Asta pentru ca mintea ta produce acelasi model de unde cerebrale pe care oamenii il au atunci cand intram intr-un episod de somn.
Cand iti vezi pisica dormind foarte placut, chiar daca faci un sunet, este foarte posibil ca ea sa aiba un vis. Intrebarea este la ce vor visa? Din pacate, nu le putem cere, dar este distractiv sa ne imaginam ca iti trece prin minte.
- Au viziune slaba aproape
Pisicile au un simt al vederii foarte dezvoltat, cu exceptia cazului in care vine vorba de distante foarte scurte. Deoarece au ochi foarte mari si sunt clarvazatori, pisicile nu se pot concentra pe nimic din ceea ce se apropie de ele din fata la o distanta de 30 cm. Cu toate acestea, muschii lor puternici vin in ajutor si pot percepe elemente pe care vederea lor nu le poate.
- Mitul laptelui
Toata lumea crede ca pisicile iubesc laptele si ca este, de asemenea, foarte sanatos pentru ei. Acest lucru este foarte departe de realitate si este un mit istoric ca pisicile beau lapte. De fapt, majoritatea adultilor sunt intoleranti la lactoza.
Aceasta inseamna, nu numai lapte, ci toate produsele lactate. Pisicile, atunci cand o beau, modifica stomacul si pot provoca aparitia diareei. Desigur, vorbim despre lapte de vaca si la pisicile adulte, pisicile pentru copii pot bea intr-adevar lapte de la mamele lor.
- Pisicile de casa traiesc mai mult decat pisicile de strada
Daca ati adoptat o pisica, faceti-i viata in noua lor casa cat mai placuta si mai sigura posibil. Acest lucru va duce la o viata mai lunga si mai solida, deoarece pericolele reale si amenintarile la adresa sanatatii si a vietii tale vor fi reduse. Mentinerea pisicii in interior ii poate creste speranta de viata de trei pana la cinci ori.
Cu toate acestea, in aer liber povestea este diferita: conflictele cu alte animale, traficul, conditiile precare, agentii contagiosi si abuzurile sunt doar cateva dintre problemele pe care o pisica le poate suferi atunci cand traieste in aer liber.
- Pisicile ca ucigasi in serie
Aceasta afirmatie poate parea un pic exagerata, dar in lumea animala o face. Cercetatorii de la Universitatea din Georgia din Statele Unite au efectuat teste prin plasarea de camere mici pe pisici domestice pentru a afla despre obiceiurile lor atunci cand acestea sunt in aer liber.
Ceea ce au descoperit a fost ca una din trei pisici a ucis alte animale si pasari mai mici, aproximativ de doua ori pe saptamana. In plus, cele mai multe nu au fost vanate pentru a deveni mancare, ci au fost lasate sau aduse acasa ca un trofeu.