Munca la distanta, tele-medicina, invatarea la distanta, livrarile prin drone – acestea sunt cateva dintre conceptele care au luat nastere in perioada pandemiei. Daca acestea iau amploare – asa cum cred multi futurologi ca se intampla deja – ar putea fi creat un nou stil de viata. Desi nu va fi potrivit pentru toata lumea, ar putea fi un stil de viata care imbunatateste veniturile multor familii, managementul timpului si bucuria vietii.
Mai mult, acest nou stil de viata ar putea schimba lucrurile intr-o asemenea masura incat Dr. Mike Walden, profesor emerit la Universitatea de Stat Carolina de Nord, a scris o carte numita “Re-Launch: Reinnoirea familiilor si revitalizarea visului american in Noul Stil de Viata Independent al economiei post-pandemice”.
Ce inseamna “Noul Stil de Viata Independent?”
Inainte de a raspunde, trebuie sa descriem stilul de viata care a luat amploare in secolul 21.
Inceputul secolului 21 a fost o perioada de dezvoltare spectaculoasa pentru zonele metropolitane. Domenii in plina expansiune, precum tehnologia, finantele si sanatatea s-au localizat in mod principal in regiunile metropolitane pentru a fi aproape de colegii, universitati si de o forta de munca mai bine calificata. In acelasi timp, multe orase mici si zone rurale au decazut, pentru ca firmele de productie pe care se bazau nu au putut sa concureze cu producatorii straini cu costuri mai reduse.
Costul dezvoltarii metropolitane
Dezvoltarea zonelor metropolitane a venit la pachet cu doua costuri.
Unul dintre acestea este costul locuintelor. Odata cu venirea in zonele urbane a unui numar tot mai mare de oameni si de companii, concurenta pentru proprietatile limitate ca numar a dus la o crestere a preturilor caselor si chiriilor. Si realmente costul locuintelor a depasit in ultimile doua decenii venitul familiilor cu un factor de 2 la 1.
Al doilea cost este naveta. Disponibilitatea limitata si costurile mai mari ale proprietatilor au determinat multe familii sa se stabileasca in zonele exterioare regiunii metropolitane, adesea mult mai departe de locurile lor de munca. Rezultatul acestei translatii este ca oamenii sunt nevoiti sa faca zilnic naveta catre serviciu pe distante mult mai lungi si cu costuri mult mai mari.
Iata, asadar, ca familiile s-au confruntat cu presiuni legate de cele doua resurse principale pe care le detin – banii si timpul. Locuintele le iau mai mult din bani, iar naveta foloseste mai mult din timpul lor. Iar situatia este cu atat mai dificila pentru familiile cu copii, in care atat banii cat si timpul sunt adesea limitate.
Alternativa pentru traiul in metropola
Acum gandeste-te si la o alternativa. Cum ar fi daca salariatii dintr-o familie, ar lucra de la distanta in cea mai mare parte a timpului?
Familia ar putea locui fara probleme in afara zonei metropolitane scumpe, intr-un oras mic sau intr-o regiune rurala. Pentru cei care cumpara case, pretul unei case cu o suprafata anume si cu anumite dotari intr-o zona rurala ar putea costa jumatate din pretul aceleiasi case amplasate intr-o zona metropolitana, generand astfel economii financiare enorme pentru cumparatori. Estimativ, aceste economii, plus altele, ar putea insemna un buget lunar cu 20% mai mare pentru o familie care locuieste intr-o zona indepartata rurala sau intr-un oras mic, versus o locatie metropolitana.
Pe de alta parte, ar exista si economii de timp pentru familia care traieste la distanta. Naveta redusa catre serviciu economiseste cateva ore pe saptamana pentru navetisti, timp ce ar putea fi dedicat copiilor, treburilor casnice sau pur si simplu relaxarii. Mai mult decat atat, parintii cu copii prescolari ar putea folosi o parte din timpul nou-gasit reducand din timpul petrecut de copii la gradinitele cu plata si scutind astfel o alta cheltuiala majora.
Inovatiile Noului Stil de Viata Independent
Cum ramane insa cu accesul la ingrijirea medicala, la cumparaturi si la educatie pentru gospodariile remote? Aici intervin inovatii precum tele-medicina, livrarea de colete cu drone si educatia la distanta. Fiecare dintre acestea va fi imbunatatita in anii urmatori si le vor permite celor care vor sa profite de Noul Stil de Viata Independent.
De ce numim traiul la distanta Noul Stil de Viata Independent? Pentru ca scuteste familiile de obligatia de a plati preturi mari pentru a trai in locatii metropolitane, sau de a suporta navete lungi daca nu vor asta. Familiile vor avea acum o optiune.
Dar Noul Stil de Viata Independent se adreseaza doar unui grup select de angajati care lucreaza in sectoare precum tehnologia, finantele si profesiile liberale? Deocamdata, probabil ca da! Si totusi futurologii spun ca odata cu dezvoltarea robotilor avansati, unii angajati din domeniile constructiilor si mestesugurilor ar putea lucra controland de la distanta robotii.
Desigur, pentru ca Noul Stil de Viata Individual sa devina o realitate, internetul bun si de viteza mare trebuie sa fie disponibil peste tot in zonele aflate la distanta. Acum lucrurile nu stau asa, dar cel mai mai probabil o combinatie intre internetul traditional si internetul provenind de la sateliti de orbita joasa vor face ca serviciile de internet sa fie disponibile pana in 2030.
In cele din urma, pana si familiile care aleg sa ramana in locatii metropolitane vor avea beneficii de pe urma celor care opteaza pentru Noul Stil de Viata Independent. Fiecare familie care alege o locatie remote in locul unei locatii metropolitane inseamna o familie mai putin in lupta pentru spatiul limitat din orasele mari si suburbiile lor si cu 1-2 masini in minus in traficul congestionat de pe sosele. Ca rezultat, vom asista la o presiune mai redusa asupra preturilor caselor si traficului din zonele metropolitane.