La ce ora ar trebui sa ud plantele din gradina mea? Unii gradinari o fac dimineata devreme, altii noaptea tarziu. Altii, in cele din urma, nu se deranjeaza cu atat de multe intrebari; „Ud, cand am timp!”
Dar trebuie sa stiti ca timpul in care plantele sunt udate este crucial pentru buna dezvoltare a acestora, in functie de momentul in care plantele sunt udate, putem avea beneficii sau pierderi de productie altfel mari in cazul gradinii. In acest articol va invatam cum sa udati corect plantele si cand ar trebui sa se faca pe tot parcursul zilei, pentru a avea o gradina sau o livada foarte productiva. Iata aici kit irigare prin picurare.
Apa la momentul potrivit
Primavara, toamna si iarna, udati plantele si legumele dimineata, deoarece frigul de noapte este cel mai vizibil daca solul este umed. Multe plante sunt sensibile la acest lucru.
In timpul verii, ar trebui sa fie udate la amurg sau amurg. Acest lucru va limita pierderea de apa prin evaporare.
Un punct crucial; nu trebuie sa va udati gradina in cele mai fierbinti ore ale zilei, mai ales daca umeziti frunzele. Picaturile de apa au un efect de lupa. Razele soarelui pot arde frunzele. Iar evaporarea va face ca o mare parte din apa folosita pentru irigare sa fie pierduta.
Cat de des sa udam plantele?
Putine plante le place sa aiba prea multa apa, prea des. Prea multa umiditate este rea pentru viata solului si promoveaza bolile, in special ciupercile care intra prin radacini.
In gradina, atunci cand se uda prea mult, legumele sunt, de asemenea, inundate, cel mai adesea devenind fara gust.
Ideea este de a uda mai rar, dar in cantitati mai mari. Prin urmare, puteti pune deoparte sistemul de irigare prin picurare in favoarea unui dus conventional.
Frecventa ideala a udarii este o data pe saptamana in mijlocul verii, la fiecare 10 zile daca ati dobandit obiceiul de a mulci tufisuri si legume. Prin udarea mai rara, fortati plantele sa ia radacini mai adanci pentru a extrage apa, prin urmare, ele vor fi mai putin dependente de ingrijirea lor.
Cum sa utilizati in mod corespunzator un dus?
- Pentru culturile tinere si plantele nou plantate, apa folosind o ploaie foarte fina. Puteti chiar sa udati in sus pentru a uda o suprafata mai mare. Retine ca ar trebui sa fie udate pentru a umezi solul in cazul rasadurilor, nu lasati niciodata sa se formeze balti prea mari, daca se formeaza, asteptati ca apa sa coboare in pamant.
- Pentru culturile si plantele care sunt deja in vigoare cu mult timp in urma, udarea se face prin gatul dusului. Ceva foarte important de retinut; apa este intotdeauna adusa la poalele plantei, avand grija sa nu ude frunzele. Acest gest simplu impiedica dezvoltarea bolilor.
De asemenea, aveti grija cu forta jetului si stropii daca dusul este prea departe de sol.
Ce capacitate de dus poate fi aleasa?
In gradina, un volum de 10 sau 11 litri este ideal.
Sfaturi pentru cresterea corecta a morcovilor
Pentru a preveni deformarea radacinilor, pastrati zona libera de buruieni pe masura ce morcovii cresc. Daca mai tarziu trebuie sa-i subtiezi din nou, poti folosi morcovii mici in salate. Dupa ce ati terminat de rarit, morcovii ar trebui sa fie suficient de indepartati, astfel incat sa nu se frece la maturitate.
Morcovii pot fi plantati din rasaduri crescuti in pepiniera, dar metoda cea mai comuna este sa semanati semintele direct in gradina, de indata ce solul este lucrabil in primavara. Dar, semintele de morcov sunt mici, ceea ce face dificila plantarea lor uniform. Pot sa dureze pana la trei saptamani pentru a incolti.
Pastrati solul la cel putin un picior adancime pentru a va asigura ca este usor si liber si ca se poate drena extrem de bine.
Creati brazde putin adanci in sol (manerul lung al unui instrument de gradina va face treaba), la 1/4 inch adancime si la un picior distanta daca semanati mai mult de un rand de morcovi.
Presarati semintele mici de morcov la doi pana la trei centimetri una dintre ele, la 1/4 inch adancime si acoperiti usor cu pamant. Este dificil sa distanti uniform semintele de morcov, asa ca probabil va trebui sa le subtiezi pe masura ce cresc.
Scrieti numele culturii si data insamantate pe un marcator de rand de plastic, un betisor de vopsea sau un betisor de popsicle pentru a marca locatia randurilor dvs. insamantate. Marcarea locatiei randurilor va ajuta sa stiti unde sa udati. Apasati usor pe sol pentru a asigura un contact bun intre seminte si sol.
Pastrati brazdele umede si nu lasati solul sa se usuce, deoarece va forma o crusta tare, care este greu de strapuns rasadurilor mici. Dati rasadurilor un inch de apa pe saptamana.
Cand rasadurile au o inaltime de unu pana la doi centimetri, raritile apoi sa fie de trei centimetri unul de celalalt. Utilizati taieturi mici pentru aceasta sarcina, astfel incat sa nu trageti radacinile de morcov in curs de dezvoltare din apropiere.