Cum se extrage uleiul de in și care sunt proprietățile acestuia?

Uleiul de in se obține din semințele plantei Linum usitatissimum. Acesta are o aromă de nuci și o culoare galbenă spre portocaliu. 

Uleiul de semințe de in este una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3, și anume de acid alfa-linolenic, care are numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată cum se extrage și care sunt proprietățile acestui tip de ulei.

Cum se extrage?

Uleiul de in este obținut prin presarea la rece a semințelor de in sau prin utilizarea solvenților chimici. 

Presarea la rece a semințelor presupune strivirea acestora cu ajutorul unei prese mecanice, la temperaturi scăzute, pentru a stoarce uleiul din compoziție. 

Atunci când se folosește metoda extracției chimice, nutrienții din compoziția semințelor sunt distruși, obținându-se ulei rafinat, fără proprietăți pentru sănătate. 

Alege un ulei de in virgin sau extravirgin, pentru a te asigura că acesta a fost produs prin metode care îi conservă nutrienții și proprietățile.

Acesta se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, ferit de lumină și căldură. 

Ce proprietăți are?

O lingură sau trei lingurițe de ulei de in (15 ml) conține peste 7000 mg acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acizi grași Omega-3 (1). 

O parte din acidul alfa-linolenic este convertit în acizi DHA și EPA, formele active de Omega-3, care se găsesc în special în pește gras. Este recomandat un aport zilnic de minim 1600 mg/zi ALA pentru bărbați și minim 1100 mg/zi pentru femei, în cazul în care dieta nu furnizează un aport optim de DHA și EPA (1). Chiar și o linguriță de ulei de in asigură doza zilnică recomandată.

Acizii grași Omega-3 se asociază cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi (1, 2):

  • Reducerea inflamației
  • Scăderea riscului de boli cardiovasculare
  • Protejarea sistemului nervos
  • Reducerea colesterolului „rău” (LDL)
  • Scăderea riscului de cancer și inhibarea creșterii tumorale 

De asemenea, consumul regulat de ulei de semințe de in ar putea îmbunătăți aspectul pielii și tranzitul intestinal, având efecte pozitive atât în constipație, cât și în diaree (1).

Cum îl poți consuma?

Pentru că nutrienții din compoziția uleiului de in pot fi distruși de temperaturile ridicate, este indicat ca acesta să fie consumat în stare crudă, adăugat în:

  • Salate de legume 
  • Deserturi care nu necesită coacere (cum ar fi batoane reci, înghețată de casă)
  • Diferite preparate culinare, însă după gătire (direct în farfurie)
  • Maioneze, alte sosuri sau dressing-uri făcute în casă

1-2 lingurițe la o masă sunt suficiente pentru a obține beneficiile acestui aliment. Nu uita că orice ulei este bogat în calorii, iar excesul poate cauza creștere nedorită în greutate.

Totuși, este important să urmezi o dietă echilibrată per ansamblu. Uleiul de in nu poate înlocui nutrienții furnizați de alte alimente. De asemenea, acesta nu poate preveni efectele negative ale unei alimentații dezechilibrate. 

Prin urmare, poți integra uleiul de in în alimentația zilnică pentru a beneficia de proprietățile sale, însă nu uita să urmezi un stil de viață sănătos.

Referințe:

  1. Link, Rachael. “6 Benefits of Flaxseed Oil — plus How to Use It.” Healthline, Healthline Media, 29 Sept. 2017, www.healthline.com/nutrition/flaxseed-oil-benefits. Accessed 5 Aug. 2022.
  2. De, MaryAnn. “What Are the Benefits of Flaxseed Oil?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 20 Nov. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323745. Accessed 5 Aug. 2022.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.