Un studiu de la Universitatea din Jyvaskyla a constatat ca barbatii sunt biologic mai in varsta decat femeile. Diferenta de sex observata poate fi explicata partial prin faptul ca barbatii fumeaza mai mult si au o dimensiune mai mare a corpului.
In lumea occidentala, speranta de viata a crescut rapid in secolul al XX-lea, insa chiar si asa femeile au o speranta de viata mai mare decat barbatii.
In Finlanda, femeile traiesc in medie cu cinci ani mai mult decat barbatii. Diferenta dintre sexe a fost cea mai mare in anii 1970, cand speranta de viata la nastere era cu aproape 10 ani mai mare in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. Cu toate acestea, in ultimele decenii, acest decalaj s-a redus treptat.
Asa cum releva un studiu publicat recent, diferenta dintre sexe poate fi observata si in ceea ce priveste imbatranirea biologica.
Studiul a analizat daca exista diferente in ceea ce priveste imbatranirea biologica intre barbati si femei si daca potentialele diferente pot fi explicate prin factori ce tin de stilul de viata. Aceste diferente au fost analizate atat la adultii tineri, cat si la cei mai varstnici.
Pentru a evalua imbatranirea genetica au fost folosite mai multe ceasuri epigenetice, ce permit studierea factorilor asociati cu speranta de viata pe parcursul vietii unui individ. Ceasurile ofera o estimare a varstei biologice in ani, folosindu-se de nivelurile de metilare a ADN-ului, determinate dintr-o proba de sange.
Fumatul mai frecvent in randul barbatilor a explicat diferenta de sex in ceea ce priveste imbatranirea la pacientii mai varstnici, insa nu si la adultii tineri. In plus, dimensiunea corporala mai mare a barbatilor a explicat o mica parte a diferentei existente intre sexe la ambele grupe de varsta.
„Am observat o diferenta intre sexe in ceea ce priveste ritmul de imbatranire, care nu a fost explicata de factori legati de stilul de viata”, spune Kankaanpaa.
„In cadrul studiului nostru, am folosit, de asemenea, un design de studiu destul de rar si am comparat ritmul de imbatranire intre perechile de gemeni de sex opus. O diferenta similara a fost observata si intre aceste perechi de gemeni, care au crescut in acelasi mediu si impartasesc jumatate din gene. Decalajul existent poate fi explicat, de pilda, prin diferentele de sex in ceea ce priveste factorii genetici si de efectele benefice ale hormonului feminin estrogen asupra sanatatii”, continua Kankaanpaa.
Rezultatele contribuie la intelegerea comportamentelor legate de stilul de viata si a diferentelor intre sexe cu privire la imbatranirea biologica si la speranta de viata. Ele sugereaza ca reducerea fumatului in randul barbatilor explica partial de ce in ultimele decenii s-a redus decalajul dintre sexe cu privire la speranta de viata.
Cercetarea a fost realizata in colaborare cu Universitatea din Jyvaskyla si Universitatea din Helsinki. Subiectii au fost perechi de gemeni adulti de varsta mai scazuta (21-42 de ani) si gemeni cu varste mai inaintate (50-76 de ani) din cohorta finlandeza de gemeni.
Factorii ce tin de stilul de viata, inclusiv educatia, indicele de masa corporala, fumatul, consumul de alcool si activitatea fizica, au fost masurati cu ajutorul chestionarelor.
Proiectul de cercetare AGE-X este condus de cercetatorul academician Elina Sillanpaa. Proiectul a fost realizat la Facultatea de Stiinte ale Sportului si Sanatatii din cadrul Universitatii din Jyvaskyla, in colaborare cu Institutul de Medicina Moleculara din Finlanda (FIMM), Universitatea din Helsinki si Centrul de Metodologie pentru Stiinte Umane de la Universitatea din Jyvaskyla. Cercetarea a fost finantata de Academia Finlandeza, proiectul EC GenomEUtwin si fundatiile Sigrid Juselius, Yrjo Jahnsson si Juho Vainio.
Sursa: https://www.news-medical.net/news/20221010/Men-are-biologically-older-than-women-study-finds.aspx