Indiferent daca folosesti computerul in scopuri legate de serviciu, in scopuri personale, sau pentru ambele scopuri, foarte probabil iti vei dori sa pastrezi continutul acestuia in siguranta. Cand vine vorba despre securitatea computerului, ar trebui luata in considerare o gama larga de amenintari, inclusiv atacurile hackerilor si hotii care iti pot fura la propriu computerul, si alaturi de el si informatiile pe care acesta le stocheaza.
Din fericire, exista pasi pe care ii poti face pentru a reduce riscurile ca PC-ul tau sa fie afectat. Masurile pe care le poti lua pentru a-ti pastra informatiile in siguranta depind de mai multi factori. De exemplu, daca ai stocate informatii deosebit de sensibile, vei fi probabil dispus sa investesti mai mult timp si resurse in protectia lor. De asemenea, daca ti se pare ca esti expus unor riscuri foarte mari ca cineva sa vrea sa iti sparga sistemul sau sa-ti fure computerul, poti incerca si solutii mai solide.
Pentru utilizatorul obisnuit, cateva masuri de baza ar trebui sa fie suficient de sigure pentru computer si pentru continutul acestuia. In cele ce urmeaza vei regasi 8 pasi simpli pe care ar trebui sa ii iei in considerare in ceea ce priveste siguranta computerului personal. Desi toti acesti pasi sunt destul de simplu de pus in aplicare, unii necesita ceva mai mult timp decat altii, sau implica optiuni platite. Ca atare, s-ar putea sa fie nevoie sa cantaresti bine solutiile necesare in situatia ta.
1. Fii la curent cu update-urile de securitate ale sistemului si software-ului
Desi actualizarile de software si securitate pot fi enervante uneori, este foarte important sa fii mereu in pas cu ele. In afara de adaugarea de functii suplimentare, acestea acopera adesea nisele la nivel de securitate. Asta inseamna ca providerul sistemului de operare (OS) sau al software-ului a descoperit vulnerabilitati care ofera hackerilor posibilitatea de a compromite programul sau chiar intregul computer.
In general, daca exista o actualizare disponibila pentru sistemul de operare, vei primi o notificare si poti opta fie pentru actualizarea imediata, fie pentru amanarea la un moment ulterior. Desi poate fi incomod sa opresti pentru o jumatate de ora ceea ce faci pentru a permite actualizarea, cel mai adesea este ideal sa o faci imediat!
Si nu doar sistemul de operare trebuie actualizat. Toate softurile pe care le rulezi pe computer ar putea avea scapari. De fiecare data cand sunt disponibile actualizari, e posibil sa vezi un pop-up atunci cand deschizi softul respectiv.
Desi de obicei sunt un lucru bun, este prudent sa fii atent la actualizari. Uneori companiile de software ofera versiuni pre-lansare, pe care le poti testa. Acestea pot fi instabile, iar daca decizi sa le utilizezi o vei face pe riscul propriu. Chiar si cu versiuni stabile de lansare, e bine sa astepti o zi sau doua, in cazul in care exista erori evidente. Nu uita sa revii la acestea atunci cand esti pregatit!
Un alt lucru la care trebuie sa fii atent sunt eventualele update-uri false. Acestea ar putea fi utilizate de catre hackeri pentru a te convinge sa accesezi un link sau sa introduci datele de logare. Poti evita aceste capcane facand putin research cu privire la ultimele update-uri ale companiei de software. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti cea mai recenta versiune pentru a vedea daca are legatura cu notificarea primita. O alta varianta este sa cauti textul din pop up cu ajutorul unui motor de cautare pentru a vedea daca este un scam cunoscut.
2. Pastreaza-ti cumpatul
Ar trebui sa fie de la sine inteles ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a asigura securitatea computerului tau este sa fii prevazator. Desigur, cum tehnicile hackerilor devin din ce in ce mai sofisticate, poate fi dificil de spus cand esti sau nu atacat. Nu e nevoie decat de un singur e-mail deschis sau de un link accesat si computerul tau poate fi compromis.
Atentie sa iti pastrezi mereu luciditatea si sa te gandesti de doua ori inainte de a deschide sau de a da click pe orice lucru care nu pare in regula. Nu te baza pe filtrele de spam pentru a opri e-mailurile dubioase. Infractorii incearca in mod constant sa pacaleasca aceste setari si uneori chiar reusesc.
3. Activeaza un firewall
Un firewall actioneaza ca o bariera intre computerul sau reteaua ta si internet. El inchide in mod eficient porturile computerului, impiedicand comunicarea cu device-ul. Acest lucru protejeaza computerul, stopand amenintarile sa patrunda in sistem si sa se raspandeasca intre dispozitive. De asemenea, poate impiedica datele sa paraseasca sistemul.
Daca porturile computerului tau sunt deschise, orice ajunge in ele poate fi procesat. Acest lucru este rau daca vorbim despre un program malware trimis de un hacker. Desi este posibil sa inchizi porturile si manual, un firewall actioneaza ca un mijloc simplu de aparare pentru inchiderea tuturor porturilor. Firewall-ul va deschide porturile numai pentru aplicatii de incredere si dispozitive externe, in functie de necesitati.
Daca sistemul tau de operare este dotat cu un firewall poti activa pur si simplu firewall-ul acestuia. In Windows, poti face asta din Control Panel – Sistem si Securitate. De asemenea, poti alege sa instalezi un firewall suplimentar, fie ca un extra layer de protective, fie atunci cand sistemul tau de operare nu are deja un firewall.
Cateva optiuni gratuite sunt Comodo si TinyWall. Software-urile antivirus vin adesea si cu un firewall incorporat.
Firewall-urile de mai sus sunt firewall-uri software. Exista si un al doilea tip cunoscut sub numele de firewall hardware. Desi acestea pot fi achizitionate separat, ele sunt adesea integrate in routerele folosite acasa si tot ce trebuie sa faci este sa verifici daca sunt activate.
4. Modifica setarile browserului
Majoritatea browserelor au optiuni care iti permit sa ajustezi nivelul de confidentialitate si securitate in timp ce navighezi online. Acestea pot contribui la scaderea riscului de infectari cu malware care ajung la computer si la reducerea numarului de atacuri din partea hackerilor rau intentionati. Unele browsere iti permit chiar sa interzici site-urilor web sa iti urmareasca miscarile, prin blocarea cookie-urilor.
Insa multe dintre aceste optiuni sunt dezactivate by default, astfel incat, in mod involuntar, poti expune mult mai multe informatii decat ar fi necesar de fiecare data cand navighezi. Din fericire, nu vei avea nevoie decat de cateva minute pentru a intra in setarile browserului si a face ajustarile necesare. Chrome, Firefox, Safari si Edge ofera instructiuni detaliate pentru ajutor. Insa atunci cand utilizezi aceste browsere poti adauga un nivel suplimentar de protectie prin instalarea unei extensii anti-tracking, cum ar fi Disconnect sau uBlock Origin.
Este extrem de important sa iti alegi browserul cu atentie. Cele mentionate mai sus sunt, in general, considerate sigure. Dar, pentru ca tot timpul apar actualizari si patch-uri, nu poti sti niciodata cand e posibil sa apara o bresa noua si cat de mare va fi aceasta. Daca iti doresti mai multa confidentialitate, poti renunta la optiunile traditionale si sa iei in calcul alternative de browser centrate pe confidentialitate, precum Epic Privacy, Comodo Dragon sau Tor.
5. Instaleaza softuri antivirus si anti spyware
Orice device conectat la internet este in mod inerent vulnerabil la virusi si la alte amenintari, inclusiv malware, ransomware si atacuri troiene. Un software antivirus nu este o optiune complet infailibila, dar poate fi in mod cert de ajutor.
Exista pe piata optiuni gratuite, insa acestea sunt limitate si, in plus, programele platite nu costa mult. Bitdefender este, de pilda, o optiune populara pe care o recomandam.
Spyware-ul este un tip anume de malware conceput pentru a infecta in secret un computer. El se instaleaza in sistem, colecteaza informatii si le trimite unei terte parti. Informatiile sunt de obicei de natura sensibila, cum ar fi datele de logare sau informatiile bancare. Acest lucru poate duce in final la furt de identitate, o industrie care valoreaza cateva miliarde de dolari.
In categoria spyware, avem adware (care provoaca adesea ferestre de tip pop-up), troieni (care apar sub forma de software-uri inofensive) si monitoare de sistem (cum ar fi keylogger-urile), toate reprezentand o amenintare destul de serioasa. Alte forme de spyware, printre care si urmarirea cookie-urilor, sunt de obicei inofensive, desi extrem de enervante. Din fericire, multe programe antivirus au anti-spyware incorporat, dar exista si solutii dedicate.
Daca spyware-ul a ajuns in computer, este foarte posibil sa il poti elimina si exista chiar o multime de optiuni pentru eliminarea programelor spyware, inclusiv multe oferte gratuite, precum si instrumente platite, de unica folosinta.
6. Protejeaza-ti softul cu parola si blocheaza-ti device-ul
Majoritatea softurilor web-connected pe care le instalezi in sistem necesita date de autentificare. Cel mai important lucru in acest sens este sa nu folosesti aceeasi parola in toate aplicatiile. Acest lucru face mult prea usor pentru cineva sa iti sparga toate conturile si sa iti fure, in cele din urma, identitatea.
Daca nu reusesti sa retii o multime de parole, atunci poti incerca un manager de parole. In acest fel iti vei mentine toate parolele in siguranta si nu vei fi nevoit sa iti amintesti decat o singura parola.
O parola poate fi combinata cu un e-mail sau SMS, ca parte a unei metode de verificare in doi pasi (2SV) pentru securitate suplimentara. 2SV porneste de obicei atunci cand te conectezi la un site web sau la o aplicatie de pe un dispozitiv nou sau nerecunoscut si iti solicita verificarea identitatii cu un cod PIN.
Desi multi pasi de securitate se refera la amenintari intangibile, exista intotdeauna posibilitatea ca cineva sa poata pune mana efectiv pe computerul tau. O linie simpla de aparare in acest caz este sa ai o parola puternica la computer, pentru a ingreuna accesul.
Alte forme de verificare includ metode biometrice precum scanarea amprentelor sau a retinei. Metodele alternative de verificare fizica ar putea fi cardurile cheie si fob-uri, precum cele oferite de Yubico. Oricare dintre acestea pof fi combinate intre ele si/sau cu o parola, ca parte a unui proces de autentificare in doi pasi (2FA).
Daca ti-e teama ca cineva ti-ar putea fura computerul, o alta optiune este blocarea fizica. Aceasta este o solutie ideala pentru laptopuri, dar poate fi folosita si pe calculatoarele de acasa sau de la birou. Lock-urile Kensington si alte marci similare sunt dispozitive mici, care se introduc intr-un slot special al dispozitivului. Unele necesita o cheie fizica, in timp ce altele functioneaza pe baza unui cod. Exista si solutii pentru tablete, desi acestea tind sa fie mai dificile si mai potrivite pentru locatii precum punctele de vanzare.
7. Cripteaza datele
Fie ca ai in computer munca ta de o viata sau o multime de fisiere cu valoare sentimentala, precum fotografii si videoclipuri, este foarte probabil ca aceste fiesiere sa merite sa fie protejate. Un mod prin care te poti asigura ca aceste fisiere nu ajung in maini nepotrivite este criptarea datelor. Datele criptate vor necesita resurse pentru a le decripta, un aspect care poate fi suficient pentru a descuraja un hacker sa actioneze.
Exista o multitudine de instrumente care te pot ajuta sa criptezi aspecte precum traficul online si conturile, comunicarea si fisierele stocate pe computer. Pentru criptarea completa a discului, unele dintre instrumentele cele mai populare sunt VeraCrypt si BitLocker. Poti gasi instrumente separate care sa te ajute sa iti criptezi si device-ul mobil, cu diverse aplicatii disponibile atat pentru Android cat si pentru iOS.
8. Foloseste un VPN
Un VPN este o modalitate excelenta de a-ti spori gradul de securitate, mai ales atunci cand navighezi online. Atunci cand folosesti un VPN, tot traficul tau de internet este criptat si tunelat printr-un server intermediar intr-o locatie separata. Aceasta mascheaza IP-ul, inlocuindu-l cu unul diferit, astfel incat providerul tau de internet nu iti va mai putea monitoriza activitatea.
In plus, poti alege in general locatia serverului in functie de nevoile tale, cum ar fi obtinerea celei mai rapide viteze, sau deblocarea unui continut geo-blocat. In plus, un VPN te poate ajuta sa navighezi in siguranta atunci cand folosesti retele wifi deschise si cand vrei sa accesezi materiale cenzurate (de pilda reteaua Facebook in China).
Cand vine vorba de alegerea unui provider, exista cateva oferte gratuite, insa si tarifele lunare pentru serviciile platite pot fi destul de mici, ajungand chiar si la 3 dolari pe luna. VPN-urile gratuite sunt in general limitate in ceea ce priveste functiile oferite, dar pot fi utile pentru a intelege ce este disponibil. Unele dintre VPN-urile platite au perioade de testare gratuita, pentru abonamentele complete, iar majoritatea ofera perioade generoase de garantie pentru returnarea banilor.
Indiferent de ceea ce stochezi pe computer, este prudent sa protejezi continutul impotriva infractorilor sau pur si simplu a curiosilor. Desi nimic nu este niciodata complet sigur, urmand pasii de mai sus vei avea de cele mai multe ori o protectie ampla pentru datele tale.