Serele servesc ca un scut intre natura si ceea ce cultivati si, astfel, permit prelungirea si eventual imbunatatirea culturilor de vegetatie. Acestea ofera adapost impotriva excesului de frig sau caldura, precum si impotriva unor daunatori.
In timp ce il folosim destul de des, termenul „efect de sera” in ceea ce priveste pamantul nostru este o consideratie mai complexa si mai serioasa pentru mediul nostru global, dar pentru gradinarul de acasa, efectul unei sere asupra plantelor poate fi unul foarte pozitiv. Ideea din spatele unui anumit tip de sera este de a crea un loc in care sa pastreze caldura.
Structura impiedica fluxul de energie termica in afara, iar lumina soarelui care trece prin „peretii” transparenti ai unei sere incalzeste pamantul din sera, care radiaza caldura si incalzeste aerul.
Sau, daca prea multa caldura este o problema, o sera va poate ajuta sa creati sau sa reglati un mediu mai temperat pentru plante prin adaugarea unui mecanism de racire, care poate functiona pe tot parcursul anului. La Perita poti gasi mai multe tipuri de componente pentru sere.
Majoritatea gradinarilor experimentati adora ideea de a avea o sera.
Majoritatea gradinarilor sunt de parere ca o sera reprezinta o investitie excelenta pentru plantele lor. Cu un astfel de spatiu, ei pot determina ce planteaza, cum il planteaza si ce fel de profituri se obtin din munca pe care o depun.
Spre deosebire de gradinarul experimentat, incepatorul s-ar putea intreba despre beneficiile de a avea si de a folosi o sera. Poate ca nu au operat niciodata o sera, cu atat mai putin au fost intr-una. Exista o serie de avantaje pentru un astfel de spatiu. Am pregatit cateva pentru tine.
Mediu controlat
Tu controlezi sera. Lumina care vine, temperatura, umiditatea din aer, tipurile de sol si plantele pe care le aveti… toate sunt decise de gradinar, aceasta fiind persoana care gestioneaza intreg spatiul.
Mediu protejat
O sera este un refugiu sigur pentru plante care aduce si foarte multe beneficii pentru cresterea acestora. Reduce accesibilitatea insectelor si animalelor care au potentialul de a va deteriora sau distruge plantele. Acest mediu de sera reduce expunerea la conditii meteorologice extreme, cum ar fi ploile torentiale si seceta. Este mediul perfect pentru o sectiune transversala larga de plante; de la fragile la puternice.
Plante mai sanatoase
In general, daca detii o sera te astepti ca plantele si produsele tale sa fie mai sanatoase, deoarece controlezi conditiile de temperatura si climatul de la interior. Procedand astfel, conditiile pe care le decideti ca sunt cele mai bune ar trebui sa se bazeze pe nevoile individuale ale fiecarei plante pe care o aveti. Atunci cand combinati cele de mai sus cu protectia impotriva extremelor, facilitati un mediu optim de crestere pentru plantele dvs.
Gradinarit de sezon nelimitat
O sera este un mediu controlat in care poti determina temperatura care este favorabila plantelor tale. Pe baza acestui lucru, veti avea puterea de a determina cand puteti planta, culege si semana respectiv tipul de planta de care aveti nevoie intr-o perioada anume, indiferent de anotimp.
Cum au aparut castravetii?
Racoros intr-o zi fierbinte de vara, castravetele este una dintre primele cinci legume de gradina din America. De ani de zile, castravetele a fost considerat in primul rand „aliment dietetic” din cauza continutului sau scazut de calorii. Cu toate acestea, cercetari recente au aratat ca aceasta leguma incarcata cu apa contine cantitati semnificative de fito-nutrienti care au o gama larga de beneficii pentru sanatatea umana. Desi luna martie este putin timpurie pentru a planta castraveti in gradinile noastre, este o luna potrivita pentru a arunca o privire mai atenta la aceasta leguma interesanta.
Castravetele ( Cucumis sativus ) apartine familiei Cucurbitaceae . Alti membri importanti ai acestei familii includ pepenele, pepenele, dovleacul si dovleceii. Originar din India, castravetele este o alta dintre cele mai vechi legume ale noastre. Sapaturile in pesteri au aratat ca castravetele a fost cultivat ca sursa de hrana de peste 3000 de ani.
Castravetii timpurii au fost probabil foarte amari din cauza compusilor pe care ii contineau numiti cucurbitacine. Acesti compusi naturali de aparare actioneaza pentru a respinge insectele si alti daunatori. Amaraciunea este inca o problema cu unii castraveti astazi, desi crescatorii de plante au facut progrese mari in eliminarea compusilor amari.
Castravetii au fost cultivati si mancati in Egpytul antic, asa cum o arata Biblia. Numeri 11:5 spune: „Ne aducem aminte de pestele pe care l-am mancat in Egipt cu placere; castravetii, si pepenii, si prazul, si ceapa si usturoiul” . Evident, egiptenii faceau lichior slab din castraveti taind o gaura in fructul copt, amestecand interiorul cu un bat pentru a-l lichefia, astupand gaura si apoi ingropandu-l in pamant timp de cateva zile. Preparatul rezultat a fost dezgropat si consumat.
De asemenea, grecii cultivau castraveti la fel ca (mai tarziu) romanii. Se spunea ca imparatul Tiberius a cerut ca ei sa fie pe masa lui in fiecare zi. Pentru a satisface aceasta cerere, gradinarii sai au modelat unele dintre primele structuri de fortare a plantelor, construind containere portabile pe care le-au mutat din loc in loc. Mai tarziu, romanii au avansat tehnologia structurii de fortare a plantelor (si productia de castraveti) prin modelarea ramelor acoperite cu panouri translucide de silicati – nu spre deosebire de ramele noastre reci moderne.
Pentru o mica investitie, scapi de multe stresui, poti avea o recolta mai buna, si nici nu iti mai lasi cultura la voia naturii. Grindina, seceta, vantoasa, multe din acestea sunt reduse sau chiar anulate. Mai putem mentiona si multe insecte la care nu mai trebuie folosit pesticide.