In anul 2022 distanta nu trebuie sa limiteze orizonturile vocationale ale unei persoane ci, dimpotriva, pregatirea si tehnologia pot face din talent si skill-uri factorii cheie la serviciu.
Roni Tuval traieste in Eilat, foarte departe de hub-ul hi-tech al Israelului. Dar ca fost membru al miscarii de tineret din sfera tehnologiei Appleseeds’ si absolvent al taberei Appleseeds Fullstack Bootcamp, Roni a avut acces la pregatirea, skillurile si indrumarea necesara pentru a se califica in jobul de dezvoltator si pentru a gasi un job. Astazi, el lucreaza chiar din Eilat pentru o companie hi-tech cu sediul in Tel Aviv.
Roni este dovada vie ca in 2022 distanta nu trebuie sa limiteze orizonturile vocationale ale unei persoane ci, dimpotriva, pregatirea si tehnologia pot face din talent si abilitati factorii determinanti la serviciu si in angajare.
Doi ani de transformari induse de pandemie au evidentiat foarte clar schimbarile globale dramatice pe piata fortei de munca. Desi aceste noi trenduri erau deja in curs de aparitie, criza COVID-19 a actionat ca un catalizator, provocand atat natura cat si geografia vietii noastre profesionale, indiferent in ce colt de lume ne-am aflat.
Desi initial companiile au fost nevoie sa se gandeasca rapid si creativ cum, unde si de catre cine ar putea fi indeplinite functiile, acum este momentul sa gandeasca mai strategic si mai proactiv cu privire la cea mai importanta resursa a Israelului – resursa umana – si la modul in care ar putea pregati piata de munca de maine.
Accesul Israelului la tehnologie
Aceasta provocare este mai importanta decat “simpla” angajare. Insa in 2022 o problema importanta cu care Israelul se confrunta este ca aproximativ 1.5 milioane de israelieni – majoritatea lor cantonati la periferia socio-economica si geografica – nu au conexiune la Internet, iar un sfert dintre cetatenii cu varsta de peste 20 de ani nu au un computer acasa. De asemenea, mai putin de 50% dintre israelieni acceseaza servicii guvernamentale online.
Desi 9% dintre israelieni lucreaza in domeniul hi-tech, numai 3% dintre acestia provin din comunitatea haredi, doar 2% sunt arabi si numai 3% sunt femei. Industriile tehnologice din Israel se gasesc, de asemenea, intr-o zona relativ mica din centrul tarii.
Teoreticianul de studii urbane Richard Florida, citat de Jerusalem Post, sustine ca motivul ar fi tendinta “clasei creative” de a se strange in anumite zone, concentrand dezvoltarea economica de nivelul ridicat intr-un singur loc. Insa acesta este motivul pentru care industria hi-tech influenta si bogata din Israel nu este nici reprezentativa pentru societate ca intreg si nici accesibila pentru toate paturile societatii.
Trecerea la modelul de munca la distanta si la cel hibrid, ambele impuse de pandemie, a modificat fundamental structura vietii profesionale in Israel si oriunde. Companiile israeliene din domeniul tehnologiei nu mai trebuie astazi sa se limiteze la sedii deschise in cateva locatii in care se gaseste mana de lucru extrem de calificata. Ele nu mai trebuie sa fie limitate geografic si cultural.
Talentele se pot gasi din Kiryat Shmona pana in Eilat, la nivelul tuturor populatiilor israeliene, si nu mai sunt nevoite sa migreze intotdeauna catre aceleasi locuri.
Pentru a exploata, insa, acest filon bogat de resursa umana, este necesar sa fie acoperite toate golurile digitale si sociale.
Acestea sunt provocari de importanta nationala, care afecteaza nu numai agendele companiilor private si ministerelor relevante, ci si societatea civila si sectorul tert – ONG-urile care activeaza in domenii precum recrutarea de personal, remedierea discrepantelor socio-economice si geografice si reprezentarea si incluziunea minoritatilor.
O mai mare diversitate pe piata tehnologica din Israel trebuie sa fie generata consolidand resursele umane ale tarii, capacitand periferia Israelului si mai ales ridicand steagul egalitatii, multiculturalitatii, diversitatii si incluziunii.
Sansa la un viitor stralucit pentru Israel rezida in raspandirea capitalului sau uman bogat pe tot teritoriul tarii, in loc sa fie comasat pe o zona omogena, de cativa kilometri patrati.
Cum se poate atinge acest obiectiv?
Compania Appleseeds a fost infiintata cu scopul expres de a reduce decalajele digitale dintre grupurile socio-economice si geografice din societatea israeliana. Appleseeds a ridicat stindardul egalitatii digitale in ultimii 22 de ani, incercand sa creeze oportuniati de angajare, o societate alfabetizata digital si acces social si tehnologic pentru copii si tineri.
Manifestul sau Vision 2040 prezinta modul in care ar trebui sa se pregateasca societatea israeliana pentru a face fata cat mai bine viitorului. Este o viziune in care, peste 10 ani, toata lumea va avea in casa o infrastructura tehnologica de inalta calitate. Este un viitor in care locul de nastere al unui copil nu va avea niciun impact asupra optiunilor sale profesionale; un viitor in care intregul mozaic extrem de divers al societatii israeliene se va bucura de roadele oportunitatilor educationale si de angajare oferite de tehnologie.
Depasirea decalajelor digitale va contribui la reducerea discrepantelor sociale si a polarizarii si va contribui la un discurs comun coeziv, dar cu respect fata de diferenta.
Reducerea decalajului digital trebuie sa fie o prioritate nationala In Israel, un obiectiv ce necesita actiuni sistemice, comune si coezive pentru a produce schimbarea structurala necesara pentru un viitor mai bun.
Sursa: https://www.jpost.com/business-and-innovation/tech-and-start-ups/article-703424