Pe la 12 luni, copiii sunt foarte curiosi de lumea din jurul lor si doresc sa exploreze mediul inconjurator. Chiar daca micutul tau chiar are un spirit aventuros, trebuie sa stie ca nu esti departe. Prezenta ta ofera sentimentul de securitate de care are nevoie pentru a explora. Deoarece copilul tau poate inca se confrunta cu ceea ce se numeste anxietate de separare, ii este teama ca nu te va mai vedea cand pleci. De aceea nu vrea sa te piarda din vedere.
Din ce in ce mai autonom
In acelasi timp, se afla la varsta la care sa-si dezvolte autonomia, sa experimenteze si sa-ti arate de ce este capabil. Se simte mandru ca poate face lucruri mici pe cont propriu si, de asemenea, sa se miste si sa mearga pentru a explora. Daca a implinit 1 an, probabil ca ai observat acest lucru la taierea motului atunci cand si-a ales obiectele de pe tavita mot.
La aceasta varsta, copiii sunt capabili sa manance singuri, ridicand mancarea cu mainile. Incetul cu incetul, invata sa manance cu limba. De asemenea, a participat activ la imbracare si dezbracare.
Importanta limitelor
Copilului tau ii place sa exploreze, dar inca nu este constient de pericol. De aceea trebuie sa te asiguri ca ai o casa sigura pentru un copil mic. De asemenea, acum este momentul sa incepi sa stabilesti limite, mai ales pentru a-ti proteja copilul de lucruri periculoase si pentru a invata ca exista lucruri pe care nu le poate face, cum ar fi sa stea pe un scaun. Cand ii spui „nu” copilului tau, il opresti din ceea ce facea. Din aceasta cauza, ar putea incepe sa tipe sau sa insiste sa continue ceea ce facea. Pentru a satisface aceasta nevoie de autonomie, ofera-i alta activitate care sa experimenteze sa-i permita sa fie intr-un mod sigur.
O mai buna intelegere a limbajului
Pe la 12 luni, copilul tau inca spune putine cuvinte, adesea mai putin de zece. Si in afara de „tata” si „mama”, cele pe care le foloseste nu sunt usor de inteles. Foloseste propriul jargon, imita zgomotele mediului inconjurator si arata adesea pentru a obtine ceea ce isi doreste ca atunci cand se utilizeaza tavita de mot. El nu intelege tot ce spui, dar incepe sa inteleaga instructiunile simple ca „Ia un obiect de pe tavita”.
De asemenea, poate incepe sa arate anumite parti ale corpului, la cererea ta. Cand vorbesti cu el si numesti actiunile pe care le faci si obiectele din mediul sau, ii stimulezi intelegerea cuvintelor. Astfel, le poate spune mai usor atunci cand se simte pregatit.
Un mare interes pentru repetitie
Copiilor acestei varste le place repetarea si invata facand aceleasi lucruri din nou si din nou. Din aceasta cauza, copilul tau poate incepe sa-si doreasca aceeasi poveste din nou si din nou. In timp ce ii citesti, poate indica ocazional obiecte familiare. De asemenea, ii imita foarte bine pe adulti si ii place sa faca spectacol. Cu cate reactionezi si exclami mai mult, cu atat mai mult va dori sa faca din nou.