Incontinenta urinara afecteaza statistic aproximativ 10-15% din intreaga populatie. Atat femeile, cat si barbatii. Totusi, acest lucru nu schimba faptul ca este printre cele mai jenante boli, iar multi oameni se rusineaza sa vada un specialist. Aceasta este o greseala uriasa care poate deteriora semnificativ sanatatea pacientului. In acest articol, vei afla principalele tipuri si simptome ale acestei afectiuni si ce specialisti te pot ajuta.
Incontinenta urimara: tipuri si simptome
Se poate vorbi despre incontinenta urinara intr-o situatie in care golirea are loc complet independent de vointa pacientului. Eliberarea este deci involuntara si se poate intampla atat ziua, cat si noaptea.
Incontinenta urinara este impartita in tipuri care determina modul in care este tratata afectiunea, fiecare putand fi recunoscut in timpul diagnosticarii, dar nu este neobisnuit sa o diagnostichezi singur pe baza unor simptome:
- incontinenta urinara de stres
Cel mai adesea este cauzata de slabirea muschilor pelvisului. Scurgerea urinei la stranut, tuse sau ras poate indica acest lucru. De asemenea, este important ca, in cazul incontinentei urinare de stres, presiunea asupra vezicii urinare sa nu fie resimtita. Apare in special la femei.
- Incontinenta urinara urgenta
Este adesea asociata cu asa-numita vezica hiperactiva si este cauzata de o excitabilitate prea mare a muschilor vezicii urinare. Ca rezultat, presiunea se simte chiar si atunci cand este usor umpluta.
- Incontinenta urinara mixta
o combinatie a celor doua tipuri de mai sus. Exista multe dovezi ca este cel mai des intalnita.
- Incontinenta de prea plin
Uneori, vezica urinara este prea plina si nu mai poate retine continutul acesteia. Astfel, urina este eliberata, de obicei in cantitati mici. Este comuna la barbati si poate fi cauzata de o prostata marita, care este o obstructie a vezicii urinare, prevenind urinarea normala.
Cu toate acestea, sunt necesare teste de diagnostic pentru a fi siguri de tipul incontinentei urinare. La ce medic ar trebui sa mergi in acest caz?
La ce medic mergi cu incontinenta urinara?
La primele semne ale acestei afectiuni, merita sa contactezi medicul de familie. Sarcina sa este de a efectua un interviu detaliat si de a te indruma spre teste suplimentare sau la unul din medicii urologi Mures.
Prin urmare, inainte de prima vizita, trebuie sa raspunzi la multe intrebari, chiar si foarte jenante. In primul rand, acestea se vor referi la frecventa urinarii, cantitatea si senzatiile fizice asociate. De asemenea, este o idee buna sa pregatesti un jurnal de mictiune.
Medicul specialist poate efectua un set de teste pentru a diagnostica tipul exact si pentru a selecta tratamentul adecvat pentru afectiune. In primul rand, acestea sunt examinari fizice, inclusiv examinarea prostatei la barbati , precum si urocultura, analize sau ultrasunete ale sistemului urinar. In plus, cel mai frecvent test efectuat este testul urodinamic.
Aceasta implica verificarea fluxului de urina. Un cateter este introdus in uretra cu un dispozitiv pentru masurarea presiunii in vezica. Un al doilea cateter este introdus in anus. Cand vezica urinara este plina, pacientului i se va cere sa tuseasca si apoi sa urineze pentru a-i masura debitul.
Indiferent cat de jenanta este incontinenta urinara, consultarea unui medic nu poate decat sa imbunatateasca lucrurile. De aceea merita sa apelezi la ajutorul profesionist la primele simptome.